Televíziós jogdíjkalkulátor

Hány forintot ér egy dal (vagy más zenemű) elhangzása a televízióban? Az online kalkulátorral könnyen kiszámolható – mindössze a zene időtartamát és műfaját kell megadni.

A pontos elhangzásokat és a ténylegesen kifizetett összegeket továbbra is a jogdíjfelosztást követően, az Artisjus online rendszerében ellenőrizhetik a regisztrált szerzők.

perc
másodperc

– egy elhangzásra jutó bruttó jogdíj mértéke:

Jogdíj Ráosztás Összesen
2019
2020
2021

Kérjük várjon...

JOGDÍJ: a televízióktól érkező adatszolgáltatás alapján osztja fel az Artisjus a televízióktól érkező jogdíjbevételt a TV-ben játszott dalokra – ebből keletkezik a jogdíj.

RÁOSZTÁS: minden egyéb olyan felosztási összeget tartalmaz, amely ezen adatokra történik. Ilyenek például a gépzenei (pl. szállodában, hangszóróból szóló zene után beszedett) jogdíjak és az üres adathordozók után befolyó magánmásolási díj.

Bővebben: Zenei jogdíjfelosztás érthetően

  • A kalkulátorban szereplő “jogdíj” összeg két-két külön felosztás (Konkrét: AT, RATM; Funkcionális és szünetközi: ATF, RATMF) összegéből tevődik össze.
  • A kalkulátor nem tartalmazza a tévés filmzenei és reklámzenei jogdíjakat.
  • Az itt látható összegek tájékoztató jellegűek. A ténylegesen kifizetett jogdíj minden évben az adott évben befolyó jogdíjak összegétől és a felosztásban résztvevő művek számától, összesített pontszámától függ. A ráosztás összege is tájékoztató jellegű. A ráosztás minden esetben a ráosztásos jogdíjnemben beszedett jogdíjbevétel nagyságától és a ráosztás aktuális felosztási szabályozásától függ.
  • Minden itt látható összeg bruttó, adózás előtti érték. A jogdíj jogosultjai nem egyformán adóznak, ezért mindenkire érvényes nettó összeget nem lehetne megmutatni. A megjelenített forint összegek egy mű teljes jogdíjértékét mutatják; ha több szerző közös művéről van szó, a jogdíj közöttük megoszlik.
  • Azon művek esetében, amelyek egy csatornán évi 40 ezer másodpercet meghaladó összes konkrét elhangzással rendelkeznek, a Felosztási Szabályzat értelmében degresszív szorzó lép életbe. A kalkulátor minden év esetében a Felosztási Szabályzat szerinti, arra az évre vonatkozó felosztási szabályokkal számol. A Felosztási Szabályzatot az Egyesület Küldöttgyűlése módosíthatja. A Felosztási Szabályzat módosításáról a szerzők itt, a honlapon, valamint hírlevélben kapnak tájékoztatást.