Televíziós jogdíjkalkulátor

Hány forintot ért egy dal (vagy más zenemű) elhangzása a televízióban? Az online kalkulátorral könnyen kiszámolható – mindössze a zene időtartamát és műfaját kell megadni.

A pontos elhangzásokat és a ténylegesen kifizetett összegeket továbbra is a jogdíjfelosztást követően, az Artisjus online rendszerében ellenőrizhetik a regisztrált szerzők.

perc
másodperc

– egy elhangzásra jutó bruttó jogdíj mértéke:

Jogdíj Ráosztás Összesen
2021
2022
2023

Kérjük várjon...

JOGDÍJ: a televízióktól érkező adatszolgáltatás alapján osztja fel az Artisjus a televízióktól érkező jogdíjbevételt a TV-ben játszott dalokra – ebből keletkezik a jogdíj.

RÁOSZTÁS: minden egyéb olyan felosztási összeget tartalmaz, amely ezen adatokra történik. Ilyenek például a gépzenei (pl. szállodában, hangszóróból szóló zene után beszedett) jogdíjak és az üres adathordozók után befolyó magánmásolási díj.

Bővebben: Zenei jogdíjfelosztás érthetően

 • A kalkulátorban szereplő “jogdíj” összeg két-két külön felosztás (Konkrét: AT, RATM; Funkcionális és szünetközi: ATF, RATMF) összegéből tevődik össze.
 • A kalkulátor nem tartalmazza a tévés filmzenei és reklámzenei jogdíjakat.
 • Az itt látható összegek tájékoztató jellegűek. A ténylegesen kifizetett jogdíj minden évben az adott évben befolyó jogdíjak összegétől és a felosztásban résztvevő művek számától, összesített pontszámától függ. A ráosztás összege is tájékoztató jellegű. A ráosztás minden esetben a ráosztásos jogdíjnemben beszedett jogdíjbevétel nagyságától és a ráosztás aktuális felosztási szabályozásától függ.
 • Minden itt látható összeg bruttó, adózás előtti érték. A jogdíj jogosultjai nem egyformán adóznak, ezért mindenkire érvényes nettó összeget nem lehetne megmutatni. A megjelenített forint összegek egy mű teljes jogdíjértékét mutatják; ha több szerző közös művéről van szó, a jogdíj közöttük megoszlik.
 • Azon művek esetében, amelyek egy csatornán évi 40 ezer másodpercet meghaladó összes konkrét elhangzással rendelkeznek, a Felosztási Szabályzat értelmében degresszív szorzó lép életbe. A kalkulátor minden év esetében a Felosztási Szabályzat szerinti, arra az évre vonatkozó felosztási szabályokkal számol. A Felosztási Szabályzatot az Egyesület Küldöttgyűlése módosíthatja. A Felosztási Szabályzat módosításáról a szerzők itt, a honlapon, valamint hírlevélben kapnak tájékoztatást.
 • A listából kiválasztható műfajok részletesebb leírása:
  K1: Komolyzenei mű, melyet a szerző legalább 9 szólamra (beleértve a hangszer- és énekszólamokat) írt. Pl. opera, oratórium, kantáta, zenekari dal, zenekarra írt darabok (fúvószenekar, vonószenekar, szimfonikus zenekar, versenymű), ensemble music.
  K2: Komolyzenei mű, melyet a szerző 8 vagy annál kevesebb szólamra (beleértve a hangszer- és énekszólamokat) írt. Pl. kamaraopera, kamarakantáta, kórus, kamarakórus, dal, ensemble music, kamarazenei mű, szólóhangszeres mű, elektroakusztikus komolyzenei mű.
  K3: Máshová nem sorolt komolyzenei mű, amely elsődlegesen nem hangverseny előadásra készült, rövid és egyszerű kidolgozottságú.
  J1: Jazz mű, melyet a szerző legalább 9 hangszerszólamra írt. Pl. big band.
  J2: Kreatív improvizációra épülő jazz mű.
  J3: Jazz elemeket tartalmazó könnyűzenei .
  SZ1: Könnyűzenei mű, amelyet a szerző szimfonikus nagyzenekarra és legalább 9 hangszerszólamra írt.
  SZ2: Operett, daljáték, musical, rock-opera és ezek betétdalai.
  SZ3: Máshová nem sorolt könnyűzenei mű (pl. a dal, sanzon, pop, rock, heavy metal, folk-song, world music, magyar nóta, rap, hiphop, hangszeres zene, könnyű fúvószene, induló, elektronikus zene, filmzene, színpadi kísérőzene, csak szoftveresen előállított zene, könnyűzenei feldolgozás, szignálzene, védett zenei effektusok).