Hogyan történik a felosztás?

A Felosztási Szabályzat alapján osztja fel az Artisjus a jogdíjakat. A szabályzat teljes szövege mellett itt található minden olyan dokumentum vagy információ, amely segíthet megérteni a felosztás rendszerét.

FELOSZTÁSI SZABÁLYZAT

A jogdíjfelosztás szabályait az Artisjus legfőbb szerve, a szerzőkből és zeneműkiadókból álló Küldöttgyűlés határozza meg.

Aktuális Felosztási Szabályzat:
Felosztási szabályzat

A Felosztási Szabályzat módosításairól itt olvashat bővebben.

A Döntés-előkészítés folyamata az Artisjus Egyesület testületeiben

A jogdíj felosztása mindig a Felosztási Szabályzat szerint történik. Amikor ennek módosítása időszerűvé válik, az alábbi döntési folyamaton megy keresztül az új szabály.

1) Felosztási Munkacsoportok

Az egyesületnél felosztási munkacsoportok működnek, ahol a szerzők egy-egy témára koncentrálva – a munkaszervezettel szoros együttműködésben – elemzik a felosztásokat. A kidolgozott módosítási javaslatokat – miután azok hatásai már modellezésre kerültek – a 10 fős Vezetőség elé terjesztik.

2) Vezetőség

A 10 fős Vezetőség (névsora ezen az oldalon olvasható) a munkaszervezettel konzultálva megvitatja a javaslatokat, és amennyiben azokat elfogadhatónak találja, a Küldöttgyűlés elé terjeszti.

3) Küldöttgyűlés

Ezután az egyesület legfőbb döntéshozó szerve, a 33 fős Küldöttgyűlés (névsora ezen az oldalon olvasható) is megvitatja a javaslatokat, és dönt az elfogadásuk vagy elutasításuk mellett.

SZERZŐI ÉRTESÍTŐ

A szerzők és jogutódok írásos értesítőben kapnak tájékoztatást a számukra felosztott jogdíjakról. Az első oldal mindig a szerző adatait és a jogdíjak pénzügyi összesítését tartalmazza. Az értesítő többi oldala pedig a jogdíjakról ad tájékoztatást.

A szerzői értesítő fogalmainak egyszerű magyarázata (ABC sorrendben).

ONLINE RENDSZER

Az online rendszerünkbe regisztrált szerzők és jogutódok saját felhasználói oldalukon látják a számukra és/vagy jogelődjük számára kifizetett (felosztott) jogdíjösszeg részleteit. Regisztráció személyesen a Szerzői Kapcsolatok Osztályán vagy Ügyfélkapus hitelesítéssel online lehetséges, további információ ezen az oldalon.

Például, ha a szerző rádiós elhangzások után kapott jogdíjat, akkor az online rendszerben egy kattintással ellenőrizheti, hogy melyik rádióban hányszor hangzott el a műve, és ezért mennyi jogdíj járt. A videóból kiderül, hol található meg ez az információ az online rendszerben.

Rádiós, tévés játszások, koncertek, hangfelvétel-kiadási adatok egy helyen, az Artisjus online rendszerében. Kiderül az is például, hogy a művét mikor, melyik rádió játszotta. A videóban az látható, hogy az online rendszeren belül hol érhetőek el ezek az adatok.

Mindig érdemes megnézni, hogy melyik saját dalt játszották legtöbbet a rádiók, vagy, hogy melyik dal hozta a legtöbb pénzt a konyhára. Az Artisjus online rendszerében a már kifizetett elhangzások elérhetőek az utóbbi 800 napra visszamenően.

zenei jogdíjfelosztás – Érthetően

Rövid, könnyen értelmezhető összefoglalás a zenei jogdíjak felosztásáról.