Rádiós jogdíjkalkulátor

Hány forintot ér egy dal (vagy más zenemű) elhangzása a rádióban? Az online kalkulátorból kiderül – mindössze a zene időtartamát és műfaját kell megadni, valamint kiválasztani a rádiócsatornát.

A pontos elhangzásokat és a ténylegesen kifizetett összegeket továbbra is a jogdíjfelosztást követően, az Artisjus online rendszerében ellenőrizhetik a regisztrált szerzők.

.

perc
másodperc

– egy elhangzásra jutó bruttó jogdíj mértéke:

Jogdíj Ráosztás Összesen
2019
2020
2021

Kérjük várjon...

JOGDÍJ: a rádióktól érkező, másodperc pontosságú adatszolgáltatás alapján osztja szét az Artisjus a rádióktól érkező jogdíjbevételt a rádióban játszott dalokra – ebből keletkezik a jogdíj.

RÁOSZTÁS: forrása a gépzenei (pl. szállodában, hangszóróból szóló zene után beszedett) jogdíjak és az üres adathordozók után befolyó díjak. Az egy dalra jutó ráosztás kiszámításánál az Artisjus a többi, adatszolgáltatással bíró jogdíjforrást veszi alapul.

Bővebben: Zenei jogdíjfelosztás érthetően

  • A kalkulátorban szereplő “jogdíj” összeg két külön felosztás (rövidítésük: AR, RARM) összegéből tevődik össze.
  • Az itt látható összegek tájékoztató jellegűek. A ténylegesen kifizetett jogdíj minden évben az adott évben befolyó jogdíjak összegétől és a felosztásban résztvevő művek számától, összesített pontszámától függ. A ráosztás összege is tájékoztató jellegű. A ráosztás minden esetben a ráosztásos jogdíjnemben beszedett jogdíjbevétel nagyságától és a ráosztás aktuális felosztási szabályozásától függ.
  • Minden itt látható összeg bruttó, adózás előtti érték. A jogdíj jogosultjai nem egyformán adóznak, ezért mindenkire érvényes nettó összeget nem lehetne megmutatni. A megjelenített forint összegek egy mű teljes jogdíjértékét mutatják; ha több szerző közös művéről van szó, a jogdíj közöttük megoszlik.
  • A kalkulátor kizárólag a konkrét zenei elhangzások értékét mutatja – a reklámzene, szignálzene vagy háttérzene pontos értéke a Felosztási Szabályzat szerint eltérő lehet a felhasználás többi körülményétől (pl. ismétlődésszám, összes elhangzás mennyisége) függően. A kalkulátor mindegyik évnél a Felosztási Szabályzat szerinti, arra az évre vonatkozó felosztási szabályokkal számol. A Felosztási Szabályzatot az Egyesület Küldöttgyűlése módosíthatja. A Felosztási Szabályzat módosításáról a szerzők itt, a honlapon, valamint hírlevélben kapnak tájékoztatást.