Jogdíjkifizetés

Az Artisjus a szerzői jogdíjat számla alapján is ki tudja kifizetni. A számlás jogosultaknak szóló útmutatónk itt található.

Jogdíjkifizetés magánszemélyek részére

A jogdíjra jogosult magánszemélyeknek a Személyi jövedelemadó-előleggel (15%) csökkentett jogdíjat a bankszámlájára utaljuk a Felosztási naptárban feltüntetett időpontokban.

Jogdíjkifizetés számlát kiállító jogosultak részére

Amennyiben a jogdíjra jogosult adószámos magánszemély, dönthet úgy, hogy a jogdíjról számlát állít ki. Az egyéni vállalkozónak amennyiben nem magánszemélyként kéri a kifizetést úgy számlát kell kiállítania a jogdíjról. A gazdasági társaság, amely szerződést kötött az Artisjusszal a jogdíját számla alapján fizetjük ki.

Hogyan kell a számlát helyesen kitölteni?

  • A jogdíjszámlák kiállításakor az Áfa tv.58.§.1a)b) pontot kell alkalmazni. A rosszul megadott dátumok esetén a számlát vissza kell utasítanunk, ezért kérjük használja a számlakiállítási segédletet. A segédletben az Elszámolási időszak, Számla kelte és Fizetési határidő mezőket ki kell tölteni, akkor a program kiszámolja a teljesítés időpontját.
  • Ha Ön vállalkozó, ne felejtse el feltüntetni a vállalkozói nyilvántartási számát a számlán.
  • Ha Ön ÁFA körbe be nem jelentkezett számlázó, a számlára írja rá: „alanyi adómentes” vagy „AM”, vagy „AAM”.
  • Ha Ön ÁFA körbe bejelentkezett számlázó, a számlát 27% ÁFÁ-val növelten állítsa ki.
  • 2020. július 1-től a vevő adószámát kötelező a számlán feltüntetni. Az Artisjus adószáma: 18084032-2-44
  • Az üreshordozó díjakról nem kell számlát kiállítani, azokat a jogdíjszámla kifizetésével egyidejűleg átutaljuk az ön részére.

Elektronikus számlák beküldése

Az E-számlát minden esetben a [email protected] címre kérjük elküldeni – érkezhet közvetlenül a számlázó programból. Köszönjük, ha a számlát PDF-ben is mellékeli. Probléma esetén az Ön saját E-mail címén fogjuk ezt jelezni.

A hagyományos, papír alapú számlát erre a címre kérjük küldeni: 1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
A borítékon kérjük feltüntetni: Pénzügyi Főosztály, Jogdíjforgalmi Osztály

Kérdése van a számlázással kapcsolatban?

Keresse kollégáinkat a 061-488-2629 telefonszámon, vagy írjon a [email protected] e-mail címre.

Kifizetési mód változtatás

A kifizetés módját az Artisjushoz történő regisztráció során, a Személyi adatlapon lehet megadni. A nyilatkozaton módosítani a Szerzői Információs Rendszerben tudnak mindazok, akik már regisztráltak online ügyintézéshez. Aki a SZIR-be még nem regisztrált, a Személyi adatlap újbóli kitöltésével és postai beküldésével tud változtatni a kifizetési adatain. Figyelem! A kifizetési mód változtatását csak a kérelem beérkezésétől tudjuk figyelembe venni, visszamenőlegesen nem lehet alkalmazni.