Választás 2023: a jelöltek

2023. december 4-6. között az alábbi jelöltekre szavazhatnak az Artisjus egyesületi tagjai. Ismerje meg szakmai pályájukat jobban a szavazás kezdetéig az itt közzétett bemutatkozásokból!

Könnyűzeneszerzők és szövegírók osztálya: Küldöttgyűlés

A névre kattintva további információ érhető el. Bár a teljes jelöltlistát közzétesszük az oldalon, bővebb leírás itt csak azokról érhető el, akik ezt rendelkezésünkre bocsátották.

Zeneszerző, szövegíró. A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap kurátora, a Fonogram Magyar Zenei díj zsűritagja, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szerzői bizottságának elnöke, a DMF Rendezvényszervező tulajdonosa.

Énekes, zenész, zeneszerző, szövegíró, tanár. A Belmondo énekese. 2022 január 20-tól a Spirit FM rádió műsorvezetője. Interjú a Népszavában, interjú a Válasz Online-on

Zenész, zeneszerző, hangmérnök. Szakmai és művészi munkáját számos díjjal ismerték el: arany- és platinalemezek, az év hangmérnöke, az év dobosa, Artisjus, Emerton, Aranyzsiráf, Fonogram-díjak dicsérik munkáit. Zenei pályafutása elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

Hodosi Enikőt annak idején a NEO dalszerző-frontembereként ismertük meg, néhány évvel ezelőtt pedig Manoya néven kezdett önálló projektet. Komolyan foglalkozik a hanggyógyítás tudományával és gyakorlatával, aminek egy kollégájával tartott hangfürdők mellett a dalaiban is fontos szerepe van.

„Hogyha öndefiniálni kellene magamat, akkor én nem is gondolom, hogy szövegíró vagyok, inkább azt mondom, hogy a munkám az, hogy szövegíró vagyok. De zene, az vagyok! Én nagyon ezt élem, engem tulajdonképpen a zene nevelt meg”. Dalfutár-epizód Lombos Márton szereplésével.

Major Eszter Az év szövegírója Artisjus-díj tulajdonosa lett 2021-ben. A zene és a szavak örök szerelmese. 24 éve sorsszerűen csöppent bele a dalszövegírásba az Unisex első lemezének születésekor, azóta pedig a hazai popszíntér számtalan szereplőjével dolgozott, a Hooliganstől kezdve Szekeres Adrienig. Különleges érzékkel térképezi fel az előadók gondolatvilágát. Több gyerekverskötet és egy gyereklemez szerzője. 

Dalszerző, dalszövegíró, eladóművész, az Artisjus elnöke 2022-től. Pályafutását többmillió eladott lemez, több mint négyezer koncert és számos szakmai kitüntetés jelzi. A 2023-as tisztújtáson Németh Alajos újra küldöttjelölt, és ha a tagoktól megkapja a bizalmat, újra vállalni fogja az ezzel kapcsolatos teendőket.

Zenész, fuvolás, zeneszerző, menedzser, producer, a M.É.Z. és a Shannon.hu volt tagja, a Firkin együttes alapító és jelenlegi tagja. 2008-tól a Firkin vezetője és fuvolása. A zenekarral bejárta egész Európát és Kanadát, rendszeresen turnézik a legnagyobb hazai és külföldi fesztiválszínpadokon, mint a Sziget Fesztivál, Wacken Open Air, Summer Breeze Open Air, Rockharz Open Air, Montreux-i Jazz Fesztivál.

Szabó Ági dalszövegíró 1996 óta közel száz különböző előadó számára, több mint hetven albumra írt dalszöveget. 2007 óta végez társadalmi munkát az Artisjus Szerzői Véleményező Bizottságában, valamint a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete elnökségében, a szerzői társadalom közös ügyeiért. 

Az Artisjus Vezetőségének 12 éve tagja. Jelentős változásokat hajtottak végre ebben az időszakban, a legnagyobb előttük álló feladatnak az online streaming beszedési és felosztási kihívásait tartja.

Zeneszerző, szövegíró. Az Artisjus szerzői véleményező bizottságának (SZVB) alapítótagja, a szociális bizottságnak 2017 óta, a küldöttgyűlésnek pedig 2019 óta tagja. A közel 30 éves arany- és platinalemezes Sugarloaf zenekar alapítója.

Könnyűzeneszerzők és szövegírók osztálya: Felügyelő Bizottság

A névre kattintva további információ érhető el. Bár a teljes jelöltlistát közzétesszük az oldalon, bővebb leírás itt csak azokról érhető el, akik ezt rendelkezésünkre bocsátották.

A legismertebb hazai dalszövegíró sorait csak az nem ismeri, aki az elmúlt 40 évet a külvilágtól hermetikusan elzárva töltötte. Olyan ismert zenekarok dalait jegyzi, mint a Piramis, Koncz Zsuzsa, 100 Folk Celsius, Charlie, a Pokolgép. Fonogram- és Artisjus-díjas szerző

Zeneművész, zeneszerző, zenetanár. Magyarországon, és külföldön is elismert művész, a Kőbányai Zenei Stúdió tanára. Számtalan magyar hanglemezen működött közre mint dobos, és mint zeneszerző. Tíz éven keresztül volt az Artisjus felügyelőbizottsági tagja. 2020-ban Életpálya Díjat kapott.

Jelenlegi Felügyelőbizottsági tag.

Komolyzenei szerzők osztálya: Küldöttgyűlés

A névre kattintva további információ érhető el. Bár a teljes jelöltlistát közzétesszük az oldalon, bővebb leírás itt csak azokról érhető el, akik ezt rendelkezésünkre bocsátották.

Magyar zeneszerző, több, mint száz film-, rádiójáték-, balett-, valamint színházi kísérőzenét alkotott. Kompozíciói öt szerzői-, valamint számos egyéb lemezen, CD-n hallhatóak. Előadóként mintegy negyven kortárs zenei albumon szerepel. Zenés színpadi művei közt hét opera, illetve egy operett is szerepel. 1994-től az Artisjus Választmányának tagja.

A Zeneakadémia zeneszerzés szakán végzett, első munkahelye az Artisjus zenei ügynöksége volt, ahol kortárs magyar zene külföldi promóciójával foglalkozott. Később barátaival megalapította az Akkord Zenei Kiadót, majd létrehozták a Hungaroton Classic (később Records) Kft-t. Jelenleg a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója. A Magyar Zenei Tanács alelnöke, a Vántus István Társaság elnöke, a Magyar Zeneművészeti Társaság elnökségi tagja vagyok, az Artisjus vezetőségének pedig 1999 óta tagja.

Zenetörténész, zeneszerző, a BTK Zenetudományi Intézet Bartók Archívumának tudományos főmunkatársa és az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó főszerkesztője. Kutatási területe a 20. századi magyar zeneszerzés, különösen Bartók Béla és Ligeti György életműve. Munkásságát a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 2020-ban Kroó György-plakettel ismerte el.

Zeneszerző, egyetemi oktató. A Magyar Zeneszerzők Egyesülete, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Zeneművészeti Társaság (elnökségi) és az ARTISJUS Egyesület (Választmányának) tagja. 2012-ben Erkel-díjjal tüntették ki.

Zeneszerzőként és karmesterként egyike a magyar zenei élet legaktívabb és legkeresettebb résztvevőinek. Tihanyi László 2007 óta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

Virágh András Gábor generációjának egyik legfoglalkoztatottabb zeneszerzője és orgonaművésze. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnökségi tagja, a Studio5 zeneszerző csoport alapító tagja, valamint a budapesti Szt. István Bazilika orgonaművésze.

Komolyzenei szerzők osztálya: Felügyelő Bizottság

Irodalmi szerzők osztálya: Küldöttgyűlés

A névre kattintva további információ érhető el. Bár a teljes jelöltlistát közzétesszük az oldalon, bővebb leírás itt csak azokról érhető el, akik ezt rendelkezésünkre bocsátották.

A Magyar Írószövetség és a Szabad Német Írószövetség tagja. 2022-től az Artisjus Vezetőségének tagja.

A nyolcvanas évek eleje óta foglalkozik irodalommal. Magyarországon az általa (is) alapított EX Symposion c. periodika főszerkesztője. Verset, prózát, ritkábban esszét és recenziókat ír, főként szépirodalmi könyvekről. Szerbből és horvátból fordít. Majdnem minden magyar nyelvű irodalmi lapban publikált.

Író, szerkesztő, kritikus, programszervező. A József Attila Kör tagja volt, a Szépírók Társasága elnöke (2021-től), a Visegrádi Alap irodalmi ösztöndíjasa, Móricz Zsigmond-ösztöndíjas. jelenleg elsősorban nemzetközi kulturális együttműködési projekteken dolgozik a European Alliance of Academies platform egyik alapítójaként.

József Attila-díjas és Babérkoszorú-díjas költő, esztéta, szerkesztő, Pulitzer-emlékdíjas közíró, Oroszország-kutató, habilitált egyetemi docens. 2015-ben indította el saját honlapját, amelynek programját tömören így foglalta össze: „Mindent egy lapra tenni fel”.

Irodalmi szerzők osztálya: Felügyelő Bizottság

A névre kattintva további információ érhető el. Bár a teljes jelöltlistát közzétesszük az oldalon, bővebb leírás itt csak azokról érhető el, akik ezt rendelkezésünkre bocsátották.

Színész, előadóművész, költő, tanár. A Magyar Írószövetség választmányának tagja, a Magyar Művészeti Akadémia Köztestületi Tagja és a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság előadóművészeti alelnöke. Tagja a Magyar Pen Clubnak, a Szépírók Társaságának, a Maszk Országos Színészegyesületnek, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesületnek, az Artisjusnak, valamint a Színházi Dolgozók Szakszervezetének. 2022-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára, egyetemi adjunkutus.

Zeneműkiadók osztálya: Küldöttgyűlés

Zeneműkiadók osztálya: Felügyelő Biztottság