“Új szerző vagyok az Artisjusnál”

Még nem regisztrált az Artisjushoz, de szeretne szerzői jogdíjat kapni a művei elhangzásai után? Íme az összes lépés ahhoz, hogy akár a legközelebbi jogdíjfelosztásból már részesülni tudjon.

A regisztráláshoz szükséges nyomtatványokat postán is beküldheti, de javasoljuk, hogy első alkalommal személyesen keresse fel irodánkat, mivel az online ügyintézéshez szükséges belépési kódját személyesen tudja átvenni. Később már szinte mindent kényelmesen, otthonról is tud intézni.

Külföldön is elhangzanak a művei? Ebben az esetben is elegendő az Artisjushoz regisztrálni, mert a kölcsönös képviseleti kapcsolatainknak köszönhetően más országokban is érvényesítjük a jogdíjait.

1. REGISZTRÁCIÓ SZEMÉLYI ADATLAPPAL

Ahhoz, hogy az összes szükséges adatunk meglegyen a szerzőről a számfejtési, kifizetési, kapcsolattartási célokra, kérjük, egy eredeti személyi adatlapot kitöltve, aláírva juttasson el irodánkba (postán vagy személyesen). A személyi adatlap elérhető a Nyomtatványoknál.

2. SZERZŐI MEGBÍZÁS KÖZÖS JOGKEZELÉSRE

A megbízás aláírása nem kötelező, de ajánlott. Ezzel válik ingyenessé a műbejelentés, és ezután tud regisztrálni az online ügyintézési rendszerbe, ahol például online is intézhető a művek bejelentése. A szerzői megbízás elérhető a Nyomtatványoknál. A megbízás feltételeit és előnyeit lásd ezen az oldalon.

3. ONLINE ÜGYINTÉZÉS

A személyi adatlap leadásával együtt érdemes regisztrálni online ügyintézési rendszerünkbe (a Szerzői Információs Rendszerbe) is. Így minden kifizetési adatához és a zeneművei adataihoz is kényelemesen, online módon bármikor hozzáférhet, illetve személyes adatait is egyszerűen módosíthatja.

Mivel online rendszerünk pénzügyi adatokat is tartalmaz, ezért a szerzőknek személyesen szükséges regisztrálni budapesti vagy vidéki irodáinkban. Részletek itt.

4. MŰBEJELENTÉS

Az új dalokat, zeneműveket azok megalkotása után azonnal, lehetőleg még az első nyilvános elhangzás előtt érdemes bejelenteni az Artisjusnál. A műbejelentés menetéről az erről szóló menüpontban lehet olvasni.