“Új szerző vagyok az Artisjusnál”

Még nem regisztrált az Artisjushoz, de szeretne szerzői jogdíjat kapni a művei elhangzásai után? Íme az összes lépés ahhoz, hogy akár a legközelebbi jogdíjfelosztásból már részesülni tudjon.

A regisztráláshoz szükséges nyomtatványokat postán is beküldheti, de javasoljuk, hogy első alkalommal személyesen keresse fel budapesti irodánkat (1016 Budapest, Mészáros utca 15-17.), mivel az online ügyintézéshez szükséges belépési kódját személyesen tudja átvenni. Később már szinte mindent kényelmesen, otthonról is tud intézni.

Milyen iratok és adatok szükségesek a regisztrációhoz?

Ha személyesen először keresi fel irodánkat, az alábbiakra lesz szükség:

  • Személyi igazolvány
  • Adóazonosító kártya
  • Bankszámlaszám (a jogdíjkfizetéshez érdemes megadni)

Külföldön is elhangzanak a művei?

Ebben az esetben is elegendő az Artisjushoz regisztrálni, mert a kölcsönös képviseleti kapcsolatainknak köszönhetően más országokban is érvényesítjük a jogdíjait.

1. REGISZTRÁCIÓ SZEMÉLYI ADATLAPPAL

Ahhoz, hogy az összes szükséges adatunk meglegyen számfejtési, kifizetési, kapcsolattartási célokra, kérjük, egy eredeti személyi adatlapot kitöltve, aláírva juttasson el irodánkba (postán vagy személyesen).

Valamint kérjük, hogy regisztrációjakor töltse ki a szerzői megbízást is két példányban. Ezzel válik ingyenessé a műbejelentés, és ennek leadását követően tud regisztrálni az online ügyintézési rendszerbe, ahol például online is intézhető a művek bejelentése. A személyi adatlap és a szerzői megbízás elérhető a Nyomtatványoknál. A megbízás feltételeit és előnyeit ezen az oldalon találja meg.

Személyes adatait a törvényi előírásoknak megfelelően kezeljük, adatvédelmi tájékoztatóinkat itt olvashatja.

2. ONLINE ÜGYINTÉZÉS

A személyi adatlap és a szerzői megbízás leadásával együtt érdemes regisztrálni online ügyintézési rendszerünkbe (a Szerzői Információs Rendszerbe) is. Így minden kifizetési adatához és a zeneművei adataihoz kényelemesen, online módon bármikor hozzáférhet, illetve személyes adatait is egyszerűen módosíthatja.

Mivel online rendszerünk pénzügyi adatokat is tartalmaz, személyesen szükséges regisztrálni budapesti vagy vidéki irodáinkban. Részletek itt.

3. MŰBEJELENTÉS

Az új dalokat, zeneműveket azok megalkotása után azonnal, lehetőleg még az első nyilvános elhangzás előtt érdemes bejelenteni az Artisjusnál. A műbejelentés menetéről az erről szóló menüpontban lehet olvasni.