„Új szerző vagyok az Artisjusnál”

Még nem regisztrált az Artisjushoz, de szeretne szerzői jogdíjat kapni a művei elhangzásai után? Íme az összes lépés ahhoz, hogy akár a legközelebbi jogdíjfelosztásból már részesülni tudjon.

Az Artisjushoz regisztrálni lehet Ügyfélkapus hitelesítéssel online; személyesen budapesti irodánkban; vagy postai úton.

1. REGISZTRÁCIÓ

ÜGYFÉLKAPUS HITELESÍTÉSSEL ONLINE

Az Ügyfélkapu segítségével egyszerre regisztrálhatja magát szerzőként, adhat szerzői megbízást az Artisjus részére, és regisztrálhat online ügyintézési rendszerünkbe (a SZIR-be), hogy ezentúl szerzői jogdíjas ügyeit bárhonnan, bármikor nyomon követhesse.

 1. Töltse ki online regisztrációs űrlapunkat! Kattintson →ide← az űrlap megnyitásáért. Ügytípusként válassza a “Regisztráció az Artisjushoz” opciót.
 2. Mentse le számítógépére a kitöltés eredményeképp kapott adatlapo(ka)t.
 3. Hitelesítse az adatlapo(ka)t az Ügyfélkapun keresztül, és küldje nekünk tovább az Ügyfélkapu felületéről az [email protected] email címre. Útmutatónkat itt olvashatja.
 4. A beérkezett adatlap(ok) feldolgozását munkaidőben megkezdjük, a regisztráció sikerességéről és a SZIR-hozzáférésről emailben küldünk értesítést.

SZEMÉLYESEN

 • Ha személyesen először keresi fel irodánkat, a regisztrációhoz az alábbiakra lesz szükség.
  Személyes regisztrációhoz szükséges iratok és adatok:
  – Személyi igazolvány / Útlevél / Vezetői Engedély
  – Adóazonosító kártya
  – Bankszámlaszám (a jogdíjkfizetéshez kötelező megadni)
 • Címünket és nyitvatartásunkat ezen az oldalon találja meg. Személyes ügyintézés esetén előzetes időpontfoglalás szükséges.

POSTAI ÚTON

 • Ahhoz, hogy az összes szükséges adatunk meglegyen számfejtési, kifizetési és kapcsolattartási célokra, kérjük, egy eredeti személyi adatlapot kitöltve, aláírva juttasson el irodánkba.
  Valamint kérjük, töltse ki és küldje el nekünk a szerzői megbízást is két példányban. Ezzel válik ingyenessé a műbejelentés, és ennek leadását követően tud regisztrálni az online ügyintézési rendszerbe (SZIR), ahol például online is intézhető a művek bejelentése, a jogdíjak nyomonkövetése. A megbízás feltételeit és előnyeit ezen az oldalon találja meg.
  A személyi adatlap és a szerzői megbízás elérhető a Nyomtatványoknál. 
  Postacím: Artisjus Egyesület, 1016 Budapest, Mészáros utca 15-17.

Személyes adatait a törvényi előírásoknak megfelelően kezeljük, adatvédelmi tájékoztatóinkat itt olvashatja.

Külföldön is elhangzanak a művei?
Ebben az esetben is elegendő az Artisjus részére megbízást adni, mert a kölcsönös képviseleti kapcsolatainknak köszönhetően más országokban is érvényesítjük a jogdíjait.

2. ONLINE ÜGYINTÉZÉS

A személyi adatlap és a szerzői megbízás leadásával együtt érdemes regisztrálni online ügyintézési rendszerünkbe (a Szerzői Információs Rendszerbe) is. Így minden kifizetési adatához és a zeneművei adataihoz kényelemesen, online módon bármikor hozzáférhet, illetve személyes adatait is egyszerűen módosíthatja.

Mivel online rendszerünk pénzügyi adatokat is tartalmaz, a regisztrációt személyesen irodánkban, vagy az Ügyfélkapun keresztül intézheti. Postai úton NINCS lehetőség a SZIR-be regisztrálni. Részletek itt.

3. MŰBEJELENTÉS

Az új dalokat, zeneműveket azok megalkotása után azonnal, lehetőleg még az első nyilvános elhangzás előtt köteles bejelenteni az Artisjusnál. A műbejelentés menetéről az erről szóló menüpontban lehet olvasni.