“Elhunyt szerző örököse vagyok”

A szerző halála után még 70 évig él a szerzői jogi védettsége. Ön zenei vagy irodalmi szerző örököse? Részesülni szeretne a jogdíjakból? Itt az összes lépés, amelyet meg kell tennie ehhez.

1. ÖRÖKÖSÖDÉS IGAZOLÁSA

Első lépésként igazolni kell, hogy a szerző elhunyt, és ki a jogutódja. Ehhez két okiratra van szükség:

a halotti anyakönyvi kivonat másolatára, valamint

– a közjegyző által kiállított jogerős hagyatékátadó végzésre.

E két okirat eredeti példányát vagy hiteles másolatát szükséges Jogi Főosztályunkra eljuttatni.

FONTOS! A hagyatékátadó végzésnek a jogutód személyén túl tartalmaznia kell azt is, hogy az elhunyt szerzői jogai a hagyaték részét képezték.

 

Jogi Főosztály

Tel.: (1) 488 2636

Bernáthné Jenei Vera

vjenei@artisjus.com

Hegyi Barbara

bhegyi@artisjus.com

2. REGISZTRÁCIÓ SZEMÉLYI ADATLAPPAL

Második lépésként szükségünk van a jogutód legfontosabb személyes adataira kifizetési és kapcsolattartási célból. Ehhez kérjük, juttassa el a személyi adatlapot kitöltve, aláírva irodánkba (postán vagy személyesen). A személyi adatlap elérhető a Nyomtatványoknál.

3. MEGBÍZÁS KÖZÖS JOGKEZELÉSRE

A személyi adatlappal együtt kérünk Öntől megbízást arra, hogy az örökölt szerzői jogokat kezelhessük: jogdíjat szedjünk be, osszunk fel és fizessünk ki Önnek. Az aláírás következtében a jogutódoknak semmilyen többletköltsége nem keletkezik. A megbízás aláírása nem kötelező, de ajánlott. Ezzel válik jogosulttá online rendszerünk használatára, amin keresztül kényelmesen intézheti nálunk ügyeit. A megbízás szintén elérhető a Nyomtatványoknál.

4. ONLINE ÜGYINTÉZÉS

Szintén a személyi adatlap leadásával együtt érdemes regisztrálni online ügyintézési rendszerünkbe is. Ezzel jogelődjének minden műadatához kényelemesen, online módon is bármikor hozzáférhet, illetve saját személyes adatait is egyszerűen módosíthatja.

Regisztráció online rendszerünkbe:

Mivel online rendszerünk pénzügyi adatokat is tartalmaz, ezért azoknak a jogutódoknak, akik igénybe kívánják venni ezt az online lehetőséget, személyesen szükséges regisztrálniuk budapesti vagy alábbi vidéki irodáinkban.

A regisztrációhoz fényképes igazolvány bemutatása szükséges.

BUDAPESTI regisztráció esetén nem szükséges időpontot kérni.

Cím: I. Mészáros u. 15-17., 1. emelet, Szerzői Kapcsolatok

Nyitvatartási idő:

Hétfő: 9:00 – 16:00

Kedd: 8:00 – 18:00

Szerda: 10:00 – 16:00

Csütörtök: 10:00 – 16:00

Péntek: 9:00 – 14:00

 

VIDÉKI iroda esetén előzetesen időpontot szükséges egyeztetni helyi kollégáinkkal. Ügyintézőnknek jelezze, hogy „SZIR regisztráció” ügyében telefonál.

Debrecen: 52/536-526

Győr: 96/618-010

Miskolc: 46/508-950

Pécs: 72/520-636

Szeged: 62/558-191

Zalaegerszeg: 92/598-646