Artisjus & a szerző viszonya

Az Artisjus a szerzőit a jogalapja szempontjából három különböző szinten képviselheti: (1) kiterjesztett közös jogkezelés, (2) megbízási alapú és (3) egyesületi tagsági alapú képviselet.

Mindez alapvetően a szerzőkkel való kapcsolattartás és a szerzők egyesületi részvétele terén jelent különbséget, de sosem a szerzői művek közös jogkezelése tekintetében.

1. Se nem tag, se nem megbízó (kiterjesztett közös jogkezelés)

Az Artisjus a szerzői jogi törvény és közös jogkezelőkénti nyilvántartása alapján (a meghatározott vagyoni jogok tekintetében) a Magyarországon történt felhasználásokra akkor is képviseli a zeneszerzőket és az irodalmi szerzőket, ha közvetlenül nem bízzák meg ezzel az Artisjust.

Az ilyen, azaz a törvényen és a hivatalos bejegyzésen alapuló képviseletet a törvény kiterjesztett közös jogkezelésnek hívja. A kiterjesztett hatályú közös jogkezelésről a 2016. évi XCIII. Törvény (Kjkt.) rendelkezik (17. §).

A szerzőknek szóló tájékoztatónk (amely tartalmazza a közös jogkezelésről szóló legfontosabb feltételeket, tudnivalókat) „Szerzői tájékoztató” cím alatt található a Nyomtatványok menüpontban.

2. Szerzői megbízás

Mivel az Artisjus és a szerzők között kifizetési jogviszony keletkezik, sokkal megnyugtatóbb, ha a szerző maga adja meg az ehhez szükséges adatokat.

Az a szerző, jogutód, aki nem vált az Artisjus Egyesület tagjává, de megbízást adott jogainak kezelésére, több kedvezményben és szolgáltatásban részesülhet.

A megbízók az alábbi előnyöket élvezik:

 • Új zeneműveiket ingyenesen jelenthetik be az Artisjus adatbázisába (az olyan szerzők számára, akik nem megbízók, a műbejelentés díja: 700 Ft + ÁFA / zenemű);
 • Kényelmes és biztonságos internetes felületen követhetik jogdíjaikat az Artisjus online rendszere segítségével,
 • Az interneten keresztül módosíthatják személyes adataikat és jelenthetik be új műveiket.
 • Az Artisjus hírleveleiből értesülhetnek az aktuális pályázati lehetőségekről, a legfontosabb zeneipari aktualitásokról és a jogdíjkifizetés részleteiről.

Az Artisjus megbízója lehet bármely zeneszerző, szövegíró, író – és ezek jogutódja – a Föld bármely országából. A megbízás aláírásakor azt kell átgondolni, hogy a szerző adott-e már le más (külföldi) társaságnak olyan képviseleti megbízást, amelynek hatálya az Artisjusszal megkötendő megbízással ütközik. Ütköző képviselet esetén lehetőség van a megbízás korlátozására is. Erről további tájékoztatást a Szerzői Kapcsolatok Osztálya tud adni.

18 év alatti szerzők esetében szükséges a szerzőé/jogutódé mellett az egyik szülő vagy más törvényes képviselő aláírása is.

Hogyan adhat megbízást az Artisjusnak?

 • ÜGYFÉLKAPUS HITELESÍTÉSSEL ONLINE
 1. Töltse ki online űrlapunkat! ! Kattintson →ide← a megnyitáshoz. Ügytípusként válassza a “Megbízás a szerzői jogok kezelésére” opciót.
 2. Mentse le számítógépére a kitöltés eredményeképp kapott adatlapo(ka)t.
 3. Hitelesítse az adatlapo(ka)t az Ügyfélkapun keresztül, és küldje nekünk tovább az Ügyfélkapu felületéről az [email protected] email címre.
 4. A beérkezett adatlap(ok) feldolgozását munkaidőben megkezdjük, a regisztráció sikerességéről emailben küldünk értesítést.
 • SZEMÉLYESEN IRODÁNKBAN VAGY POSTAI ÚTON

  A szerzői megbízást kinyomtatva, kitöltve, aláírva, két eredeti példányban kérjük eljuttatni az Artisjus Szerzői Kapcsolatok Osztályára (címünk: 1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.).
  A szerzői megbízás és a személyi adatlap is elérhető a Nyomtatványoknál.
3. Egyesületi tagság

A képviselet harmadik szintje, ha a szerző – azon túl, hogy megbízási szerződést köt az Artisjusszal – az egyesület tagjává is válik. A tagság feltételeiről és előnyeiről itt lehet többet megtudni.