Magánmásolási díj

A gépzene mellett ez a másik olyan jogdíjnem, ahol „ráosztásos” alapon működik a jogdíjak felosztása. Vagyis: a zeneművek egyéb (rádiós, internetes, stb.) elhangzásai számítanak a szerzőnek kifizethető összeg kalkulációjánál.

Háttér

A magánmásolási díj a szerzői jog válasza a tömeges magáncélú zenei és filmes másolásokra. Ez a díj teszi lehetővé, hogy bárki szabadon készíthessen ilyen másolatot – azzal, hogy a szerzőket, előadókat, kiadókat kompenzálja. A beszedett összeg 25%-a 2013 óta a Nemzeti Kulturális Alaphoz kerül, ahol többek között a könnyűzene támogatását szolgáló Hangfoglaló Programot tartja fenn. A másik 75% felosztásra kerül: a zeneszerzők-szövegírók része az Artisjusnál, az előadók része az EJI-nél, a kiadóké a MAHASZ-nál. A filmes szerzők és előállítók a FILMJUS-tól kapnak jogdíjat, a vizuális alkotók pedig a HUNGART-tól.

Beszedés

Évről évre készülnek fogyasztói felmérések, arról, hogy milyen hordozókra milyen tartalmat másolnak az országban. Ezeket most már nagyobb közgazdasági elemzés is kíséri. Ezek segítenek abban, hogy meg lehessen állapítani, hogy a zenei és filmes magánmásolások mekkora értéket jelentenek a társadalom egészének – és így az ebből az alkotóknak járó részt is kalkulálni lehessen. A díj nem százalékos, hanem hordozótípusonként, kapacitás alapján kerül megállapításra.

Felosztás szabályai

Ez a másik tipikus „ráosztásos” jogdíjnem a gépzene mellett. Az NKA-nak járó 25% átutalása után az első lépés az említett jogkezelők közti szétosztás, amelynek arányait képhordozók és hanghordozók tekintetében maga a törvény tartalmazza. Ezt követően a megkapott összeget mindegyik jogkezelő (Artisjus, EJI, MAHASZ, FILMJUS, HUNGART) a saját felosztási szabályzata alapján osztja fel. Az Artisjusnál a zeneszerzői-szövegírói-írói jogdíjak felosztásánál a következő adatforrásokra támaszkodunk.

Hanghordozók

  • 22% élőzenés elhangzások adatai alapján (könnyűzenei koncertek, vendéglátó élőzene),
  • 20% hangfelvétel-jogosítási adatok,
  • 38% rádiós zenei játszások,
  • 10% rádiós irodalmi játszások,
  • 10% online zenei elhangzások.


Képhordozók

  • 60% TV zenei elhangzások
  • 40% TV filmzenei elhangzások


Minden hangfelvétel-kiadási adat alapján számított magánmásolási díj legfeljebb az egyéb jogdíjak négyszeres összegében kerülhet kifizetésre. Csak 1000 példányt vesz figyelembe a felosztás, ha a műveknek nem volt televíziós vagy rádiós konkrét zenei elhangzása, – illetve 3000 példányt, ha a műveknek volt ilyen típusú konkrét elhangzása. Lemezkiadói és szerzői kiadási forma esetében is a számlával igazolt értékesítések után jár a magánmásolási díj. 3 év adatait vesszük figyelembe a felosztáskor: az aktuális év adatait teljes értékűen, az azt megelőzőt feles, a 2 évvel ezelőttit pedig negyedelő szorzóval.

Felosztási időszak

A magánmásolási jogdíjakat évente osztjuk fel és fizetjük ki, a tavaszi–nyári nagyfelosztások során.