Magánmásolási díj

A gépzene mellett ez a másik olyan jogdíjnem, ahol “ráosztásos” alapon működik a jogdíjak felosztása. Vagyis: a zeneművek egyéb (rádiós, internetes, stb.) elhangzásai számítanak a szerzőnek kifizethető összeg kalkulációjánál.

Háttér

A magánmásolási díj a szerzői jog válasza a tömeges magáncélú zenei és filmes másolásokra. Ez a díj teszi lehetővé, hogy bárki szabadon készíthessen ilyen másolatot – azzal, hogy a szerzőket, előadókat, hangfelvétel-kiadókat kompenzálja. A beszedett összeg 25%-a 2013 óta a Nemzeti Kulturális Alaphoz kerül, ahol többek között a könnyűzene támogatását szolgáló Hangfoglaló Programot tartja fenn. A beszedett díjak 75%-át felosztjuk a közös jogkezelők között: a zeneszerzők-szövegírók és zeneműkiadók része az Artisjusnál, az előadók része az EJI-nél, a lemezkiadóké a MAHASZ-nál. A filmes szerzők és előállítók a FILMJUS-tól kapnak jogdíjat, a vizuális alkotók pedig a HUNGART-tól.

 

Beszedés

Évről évre készülnek fogyasztói felmérések, arról, hogy milyen hordozókra milyen tartalmat másolnak az országban. Ezeket most már nagyobb közgazdasági elemzés is kíséri. Ezek segítenek abban, hogy meg lehessen állapítani, a zenei és filmes magánmásolások mekkora értéket jelentenek a társadalom egészének – hogy az ebből az alkotóknak járó részt is kalkulálni lehessen. A díjat nem százalékos, hanem hordozótípusonként, kapacitás alapján állapítjuk meg.

 

Felosztás szabályai

Ez a másik tipikus „ráosztásos” jogdíjnem a gépzene mellett. Az NKA-nak járó 25% átutalása után az első lépés az említett jogkezelők közti szétosztás, amit képhordozók és hanghordozók tekintetében maga a törvény tartalmaz. Mindegyik jogkezelő (Artisjus, EJI, MAHASZ, FILMJUS, HUNGART) a saját felosztási szabályzata alapján osztja fel a jogdíjat. Az Artisjusnál a zeneszerzői-szövegírói-írói (és zeneműkiadói) jogdíjak felosztásánál a következő adatforrásokra támaszkodunk.

HANGHORDOZÓK

  • 47% hangfelvétel-jogosítási adatok
  • 38% rádiós zenei játszások
  • 10% rádiós irodalmi játszások
  • 5% letöltéses internet jogdíjak

Hangfelvételenként csak 3000 példányt vesz figyelembe a jogdíjfelosztás, de szerzői kiadások adatai is bekerülnek. Ezeknél a számlával igazolt értékesítések után jár a magánmásolási díj. Minden hangfelvétel-kiadási adat alapján számított magánmásolási díj legfeljebb az egyéb jogdíjak 10-szeres összegében kerülhet kifizetésre.

KÉPHORDOZÓK

  • 50% TV zenei elhangzások
  • 50% TV filmzenei elhangzások