Magánmásolási díj

A gépzene mellett ez a másik olyan jogdíjnem, ahol “ráosztásos” alapon működik a jogdíjak felosztása. Vagyis: a zeneművek egyéb (rádiós, internetes, stb.) elhangzásai számítanak a szerzőnek kifizethető összeg kalkulációjánál.

Háttér

A magánmásolási díj a szerzői jog válasza a tömeges magáncélú zenei és filmes másolásokra. Ez a díj teszi lehetővé, hogy bárki szabadon készíthessen ilyen másolatot – azzal, hogy a szerzőket, előadókat, kiadókat kompenzálja. A beszedett összeg 25%-a 2013 óta a Nemzeti Kulturális Alaphoz kerül, ahol többek között a könnyűzene támogatását szolgáló Hangfoglaló Programot tartja fenn. A másik 75% felosztásra kerül: a zeneszerzők-szövegírók része az Artisjusnál, az előadók része az EJI-nél, a kiadóké a MAHASZ-nál. A filmes szerzők és előállítók a FILMJUS-tól kapnak jogdíjat, a vizuális alkotók pedig a HUNGART-tól.

Beszedés

Évről évre készülnek fogyasztói felmérések, arról, hogyvmilyen hordozókra milyen tartalmat másolnak az országban. Ezeket most már nagyobb közgazdasági elemzés is kíséri. Ezek segítenek abban, hogy meg lehessen állapítani, hogy a zenei és filmes magánmásolások mekkora értéket jelentenek a társadalom egészének – és így az ebből az alkotóknak járó részt is kalkulálni lehessen. A díj nem százalékos, hanem hordozótípusonként, kapacitás alapján kerül megállapításra.

Felosztás szabályai

Ez a másik tipikus „ráosztásos” jogdíjnem a gépzene mellett. Az NKA-nak járó 25% átutalása után az első lépés az említett jogkezelők közti szétosztás, amelynek arányait képhordozók és hanghordozók tekintetében maga a törvény tartalmazza. Ezt követően a megkapott összeget mindegyik jogkezelő (Artisjus, EJI, MAHASZ, FILMJUS, HUNGART) a saját felosztási szabályzata alapján osztja fel. Az Artisjusnál a zeneszerzői-szövegírói-írói jogdíjak felosztásánál a következő adatforrásokra támaszkodunk.

Hanghordozók

  • 47% hangfelvétel-jogosítási adatok
  • 38% rádiós zenei játszások
  • 10% rádiós irodalmi játszások
  • 5% letöltéses internet jogdíjak


Képhordozók

  • 60% TV zenei elhangzások
  • 40% TV filmzenei elhangzások


Hangfelvétel-kiadásonként csak 1000 példányt vesz figyelembe a felosztás, ha a műveknek nem volt televíziós és rádiós konkrét zenei elhangzása, – illetve 3000 példányt abban az esetben, ha a műveknek volt televíziós és rádiós konkrét zenei elhangzása, de szerzői kiadások adatai is bekerülnek. Ezeknél a számlával igazolt értékesítések után jár a magánmásolási díj. Minden hangfelvétel-kiadási adat alapján számított magánmásolási díj legfeljebb az egyéb jogdíjak négyszeres összegében kerülhet kifizetésre. 3 év adatait vesszük figyelembe a felosztáskor: az aktuális év adatait teljes értékűen, az azt megelőzőt feles, a 2 évvel ezelőttit pedig negyedelő szorzóval.