Gépzene

A gépzenei felhasználásból származó jogdíjak nagy részét nem lehet a tényleges elhangzások pontos adatai alapján felosztani, hiszen több tízezer partner napi 24 órában használ különböző zenéket.

Ezért az Artisjus olyan adatokból készít „kosarat”, amelyek tükrözik az ország zenefogyasztását.

Beszedés

Az országban több tízezer üzlet szolgáltat zenét a vásárlóinak, és ezzel növeli szolgáltatásának színvonalát és jövedelmezőségét. Elsősorban háromféle felhasználóval találkozunk: vendéglátóhelyek, kereskedelmi üzletek és szállodák. A fizetendő jogdíj nem a bevétel százalékában, hanem tételes díjként van meghatározva, és függ az üzlet típusától, méretétől, befogadóképességétől, nyitvatartásától, a település kategóriájától stb.

Adatszolgáltatás

Több tízezer zenefelhasználó, akik könnyedén és szabadon változtathatják, hogy mikor milyen zenét játszanak… E helyek túlnyomó többségére igaz, hogy nem tudható, pontosan milyen műsor fut náluk, és nem kötelezhetők arra, hogy ezt ők maguk figyeljék.

Közben a technika fejlődése miatt egyre több olyan hely van, ahol már van lehetőség a tényleges elhangzási adatok figyelembe vételére. Ezek a professzionális háttérzene-szolgáltatók által kiszolgált helyek, ahol személyre szabott zenei műsor szól. Ez lehetővé teszi az Artisjus számára, hogy a gépzenei jogdíjak a Felosztási Szabályzatban meghatározott részét a háttérzene-szolgáltatók által megküldött adatszolgáltatás alapján, konkrét elhangzási adatokra ossza fel mint Egyedi Felosztású Gépzene.

Felosztás

A gépzenei jogdíjakat az -Egyedi Felosztású Gépzene jogdíjain kívül- ráosztással, más elhangzások adatai alapján fizetjük ki a szerzőknek. Hogy milyen adatforrásokat használjon az egyesület a felosztáshoz, és milyen arányban, abban mindig a szerzők, pontosabban az ő demokratikusan választott képviselőik (Küldöttgyűlés) döntenek.

A gépzenei ráosztási torta (az Egyedi Felosztású Gépzene jogdíjainak elkülönítése után):

  • 34% élőzenés elhangzások adatai alapján (komolyzenei koncertek, könnyűzenei koncertek, vendéglátó élőzene),
  • 25% rádiós elhangzások adatai alapján,
  • 20% hangfelvétel-kiadási adatok alapján,
  • 15% online zenei elhangzások adatai alapján,
  • 6% televíziós elhangzások adatai alapján

Minden hangfelvétel-kiadási adat alapján számított gépzenei jogdíj legfeljebb az egyéb jogdíjak négyszeres összegében kerülhet kifizetésre. Csak 1000 példányt vesz figyelembe a felosztás, ha a műveknek nem volt televíziós vagy rádiós konkrét zenei elhangzása, – illetve 3000 példányt, ha a műveknek volt ilyen típusú konkrét elhangzása. Független, lemezkiadói megjelenések esetén a számlával igazolt értékesítések után jár a gépzenei jogdíj. 3 év adatait vesszük figyelembe a felosztáskor: az aktuális év adatait teljes értékűen, az azt megelőzőt feles, a 2 évvel ezelőttit pedig negyedelő szorzóval.
Max 7% keretéig a háttérzenei szolgáltatók által adott játszási lista (playlist) alapján kerülnek felosztásra a jogdíjak, a ténylegesen elhangzott művek jogosultjainak.

Felosztási időszak

A gépzenei jogdíjakat évente osztjuk fel és fizetjük ki, a tavaszi–nyári nagyfelosztások során.