Gépzene

A gépzenei felhasználásból származó jogdíjakat nem lehet a tényleges elhangzások pontos adatai alapján felosztani, hiszen több tízezer partner napi 24 órában használ különböző zenéket.

Ezért az Artisjus olyan adatokból készít „kosarat”, amelyek tükrözik az ország zenefogyasztását

A Felosztási Szabályzat szerint készített adatcsokor másodperc pontossággal adja vissza a zenefelhasználási arányokat.

 

Beszedés

Az országban több tízezer üzlet szolgáltat zenét a vásárlóinak, és ezzel növeli szolgáltatásának színvonalát és jövedelmezőségét. Elsősorban háromféle felhasználóval találkozunk: vendéglátóhelyek, kereskedelmi üzletek és szállodák. A fizetendő jogdíj nem a bevétel százalékában, hanem tételes díjként van meghatározva – az üzlet típusától függően a mérettől, befogadóképességtől, településkategóriától, nyitva tartástól, stb. függ.

 

Adatszolgáltatás

Több tízezer zenefelhasználó, akik könnyedén és szabadon változtathatják, hogy mikor milyen zenét játszanak… E helyek túlnyomó többségére igaz, hogy nem tudható, pontosan milyen műsor fut náluk, és nem kötelezhetők arra, hogy ezt ők maguk figyeljék.

Közben a technika fejlődése miatt egyre több olyan hely van, ahol már van lehetőség a tényleges elhangzási adatok figyelembe vételére. Ezek a professzionális háttérzene-szolgáltatók által kiszolgált helyek, ahol személyre szabott zenei műsor szól. Ez a nem túl távoli jövőben jelentősen átrajzolhatja a gépzenei jogdíjak felosztását.

 

Felosztás

A gépzenei jogdíjakat ráosztással, más elhangzások adatai alapján fizetjük ki a szerzőknek. Hogy milyen adatforrásokat használjon az egyesület a felosztáshoz, és milyen arányban, abban mindig a szerzők, pontosabban az ő demokratikusan választott képviselőik (Küldöttgyűlés) döntenek.

A gépzenei jogdíjak…

  • 28%-át élőzenés elhangzások adatai alapján (komolyzenei koncertek, könnyűzenei koncertek, vendéglátó élőzene);
  • 41%-át hangfelvétel-kiadási adatok alapján,
  • 25%-át rádiós elhangzások adatai alapján,
  • 6%-át televíziós elhangzások adatai alapján

osztja fel és fizeti ki az Artisjus a zeneszerzőknek, szövegíróknak és zeneműkiadóknak.

Hangfelvétel-kiadásonként csak 3000 példányt vesz figyelembe a jogdíjfelosztás. Minden hangfelvétel-kiadási adat alapján számított gépzenei jogdíj legfeljebb az egyéb jogdíjak 30-szoros összegében kerülhet kifizetésre. 3 év adatait vesszük figyelembe a felosztáskor: az aktuális év adatait teljes értékűen, az azt megelőzőt feles, a 2 évvel ezelőttit pedig negyedelő szorzóval.