Gépzene

A gépzenei felhasználásból származó jogdíjak nagy részét nem lehet a tényleges elhangzások pontos adatai alapján felosztani, hiszen több tízezer partner napi 24 órában használ különböző zenéket.

Ezért az Artisjus olyan adatokból készít „kosarat”, amelyek tükrözik az ország zenefogyasztását

A Felosztási Szabályzat szerint készített adatcsokor másodperc pontossággal adja vissza a zenefelhasználási arányokat.

Beszedés

Az országban több tízezer üzlet szolgáltat zenét a vásárlóinak, és ezzel növeli szolgáltatásának színvonalát és jövedelmezőségét. Elsősorban háromféle felhasználóval találkozunk: vendéglátóhelyek, kereskedelmi üzletek és szállodák. A fizetendő jogdíj nem a bevétel százalékában, hanem tételes díjként van meghatározva, és függ az üzlet típusától, méretétől, befogadóképességétől, nyitvatartásától, a település kategóriájától stb.

Adatszolgáltatás

Több tízezer zenefelhasználó, akik könnyedén és szabadon változtathatják, hogy mikor milyen zenét játszanak… E helyek túlnyomó többségére igaz, hogy nem tudható, pontosan milyen műsor fut náluk, és nem kötelezhetők arra, hogy ezt ők maguk figyeljék.

Közben a technika fejlődése miatt egyre több olyan hely van, ahol már van lehetőség a tényleges elhangzási adatok figyelembe vételére. Ezek a professzionális háttérzene-szolgáltatók által kiszolgált helyek, ahol személyre szabott zenei műsor szól. Ez lehetővé teszi az Artisjus számára, hogy a gépzenei jogdíjak a Felosztási Szabályzatban meghatározott részét a háttérzene-szolgáltatók által megküldött adatszolgáltatás alapján, konkrét elhangzási adatokra ossza fel mint Egyedi Felosztású Gépzene.

Felosztás

A gépzenei jogdíjakat az -Egyedi Felosztású Gépzene jogdíjain kívül- ráosztással, más elhangzások adatai alapján fizetjük ki a szerzőknek. Hogy milyen adatforrásokat használjon az egyesület a felosztáshoz, és milyen arányban, abban mindig a szerzők, pontosabban az ő demokratikusan választott képviselőik (Küldöttgyűlés) döntenek.

A gépzenei ráosztási torta (az Egyedi Felosztású Gépzene jogdíjainak elkülönítése után):

  • 28% élőzenés elhangzások adatai alapján (komolyzenei koncertek, könnyűzenei koncertek, vendéglátó élőzene);
  • 41% hangfelvétel-kiadási adatok alapján,
  • 25% rádiós elhangzások adatai alapján,
  • 6% televíziós elhangzások adatai alapján

Minden hangfelvétel-kiadási adat alapján számított gépzenei jogdíj legfeljebb az egyéb jogdíjak négyszeres összegében kerülhet kifizetésre. Csak 1000 példányt vesz figyelembe a felosztás, ha a műveknek nem volt televíziós vagy rádiós konkrét zenei elhangzása, – illetve 3000 példányt, ha a műveknek volt ilyen típusú konkrét elhangzása. 3 év adatait vesszük figyelembe a felosztáskor: az aktuális év adatait teljes értékűen, az azt megelőzőt feles, a 2 évvel ezelőttit pedig negyedelő szorzóval. Max 5% keretéig a háttérzenei szolgáltatók által adott játszási lista (playlist) alapján kerülnek felosztásra a jogdíjak, a ténylegesen elhangzott művek jogosultjainak.

Felosztási időszak

A gépzenei jogdíjakat évente osztjuk fel és fizetjük ki, a tavaszi–nyári nagyfelosztások során.