Külföldi jogdíjak

Hogyan jut el a külföldi jogdíj a magyar szerzőhöz? Ha külföldön is játsszák a dalokat a rádiók, vagy az előadó külföldön turnézott, felmerül a kérdés, hogyan kapják meg a szerzők ezután a jogdíjat.

Az Artisjusnak közel 100 külföldi közös jogkezelővel van képviseleti szerződése, így a világ több mint 100 országában képviseli a magyar szerzőket. Ez azt jelenti, hogy a hazai szerzőknek nem kell regisztrálniuk egyetlen külföldi jogkezelőnél sem, mert az Artisjuson keresztül a külföldi jogdíjak is eljutnak hozzájuk.

Hova fizetik be a jogdíjat külföldön?

Külföldi koncert, tévés vagy rádiós játszás, lemezmegjelenés esetén a külföldi koncertszervező, televízió- vagy rádiócsatorna, illetve hangfelvétel-kiadó a felhasználás helye szerint illetékes közös jogkezelőtől kér engedélyt és szerződik a zeneművek felhasználására. Adatokat a művekről, a felhasználás körülményeiről nekik szolgáltat, és a szerzői jogdíjat is az ott érvényes jogdíjközlemény szerint fizeti meg.

Hogyan érkezik meg a külföldi jogdíj Artisjushoz?

A külföldi közös jogkezelő szervezet a saját Felosztási Szabályzata szerint elvégzi a jogdíjak felosztását, majd az Artisjus által képviselt jogosultak részére keletkezett jogdíjösszeget és a felosztás alapjául szolgáló adatokat továbbítja az Artisjusnak.

Mikor érkezik meg a külföldi jogdíj a szerzőkhöz?

A jogdíjat a beérkezett adatok feldolgozása után az Artisjus folyamatosan osztja fel és fizeti ki –havi rendszerességgel– a szerzőknek. Felosztási naptár →

Kiegészítő információk külföldi elhangzások esetén:

  • a külföldi felhasználásoknál az ottani jogkezelő társaságokra vonatkozó szabályzatok és jogszabályok az irányadóak; nemcsak a jogdíj mértékére vagy a Felosztási Szabályzatra, de a jogszabályi környezetre vonatkozóan is; így pl. reklamálni számos ország esetében sokkal rövidebb ideig lehet, mint hazánkban
  • a külföldi jogkezelők eltérő felosztási gyakorlata, illetve gyakorisága miatt a külföldi jogdíjak elszámolásának átfutási ideje hosszabb lehet, mint a belföldi felhasználások esetében
  • a külföldi jogkezelő társaságoktól a jogdíjelszámolásban általában kevesebb adat érkezik, mint a belföldi elhangzások esetében, így nehezebben beazonosíthatóak a felhasználás pontos körülményei (pl. koncerthelyszínként csak a várost jelölik meg, a klub nevét nem).
Mit tehet a szerző, fellépő a külföldi jogdíjak pontos és mielőbbi beérkezéséért?

Online rendszerünkben szerzőink nyomon követhetik műveik külföldi felhasználásait, koncertjeiket lejelenthetik, és a nem megérkezett jogdíjakat megreklamálhatják.

Külföldről érkezett jogdíjak ellenőrzése a SZIR-ben

A SZIR “Értesítők” menüpontjában ellenőrizhetők a külföldről érkezett jogdíjak.
Felosztási azonosítók:

  • KM( KÜLFÖLD – mechanika)
  • KA (KÜLFÖLD – rádió, TV, koncert, online)
  • KF (KÜLFÖLD – filmzene)

Amennyiben az Artisjus  rendelkezik egyéb adattal a külföldi felhasználás körülményeiről, az erre vonatkozó információk az “Elhangzások” menüpontban elérhetők.

Külföldi fellépések lejelentése a SZIR-ben

Ha a szerző fellépőként részt vett azon a külföldi, élőzenei rendezvényen, melyen a saját szerzeménye is elhangzott, a koncertet lejelentheti SZIR “Fellépések” menüpontjában. A bejelentéskor meg kell adni a rendezvény azonosításához szükséges információkat (rendezvény neve, pontos helyszíne és dátuma, a fellépő formáció neve) és a helyi rendezvényszervező adatait, elérhetőségeit. Az elhangzott művek listáján túl a fellépést igazoló további dokumentumok is feltölthetők. A beküldött adatok alapján az Artisjus jelzi az illetékes külföldi jogkezelő társaságnak az elhangzás adatait, hogy ezzel proaktívan elősegítse jogdíjak beszedését és mihamarabbi kifizetését.

Egyéb külföldi elhangzások jelzése, megreklamálása

Ha a szerzőnek tudomása van művének külföldi televíziós/rádiós játszottságáról; hanghordozón megjelenéséről, vagy olyan élőzenei elhangzásáról, ahol ő maga fellépőként nem vett részt – bejelentést tehet a SZIR “Reklamációk” menüpontjában vagy az itt felsorolt módokon. A bejelentés alapján az Artisjus jelzi az illetékes külföldi jogkezelő társaságnak az elhangzás adatait, hogy ezzel proaktívan elősegítse jogdíjak beszedését és mihamarabbi kifizetését. Fontos, hogy az Artisjus a konkrét információk ismeretében tud egyeztetni a külföldi jogkezelőkkel, ezért a művek adatait, a felhasználás helyét, jellegét, idejét, időszakát a lehető legpontosabban szükséges megadni. A reklamációhoz csatolt, a külföldi felhasználást, elhangzást igazoló dokumentum nagyban segíti az ügyintézést, a jogdíjigény teljesítését.

A bejelentéseket az illetékes külföldi jogkezelő társaságok számára továbbítjuk, akik a saját szabályzataik szerint döntenek annak jogosságáról és szükség esetén ők járnak el a felhasználó és az adatszolgáltató irányába

Külföldi felhasználásokkal kapcsolatos szerzői kérdésekkel keresse Szerzői Kapcsolattartóinkat.