Hangfelvétel

A kiadott hangfelvételek után beérkező jogdíjakat így szedjük be, és így osztjuk fel a szerzők között. Minden, amit a szerzőknek a mechanikai jogdíjakról tudni érdemes.

Beszedés

Amikor hangfelvételt ad ki a kiadó, az előadóval (zenészekkel, énekesekkel) közvetlenül állapodik meg, és közvetlenül fizet nekik jogdíjat. A dalok szerzőivel azonban nincs ilyen közvetlen szerződés, hanem az Artisjus útján történik a kifizetés.

Európai megállapodás szerint az ún. mechanikai jogdíjak 9-10%-ot tesznek ki a hanghordozó nagykereskedelmi árából. Az aktuális, adott évi tarifát az „M” jelű jogdíjközlemény tartalmazza.  A kisebb, független hangfelvétel-kiadók a teljes legyártott mennyiségre előre fizetnek jogdíjat, míg a régebb óta működő, megbízható szakmai és anyagi háttérrel rendelkező (kedvezményszerződéses) kiadók félévente utólag, az értékesítés alapján fizetnek.

Szerzői kiadás, magánkiadás

A „szerzői kiadás” a saját zeneműveiket saját előadásukban rögzítő, hangfelvétel-kiadói háttérrel nem rendelkező szerzők megjelenési lehetősége. Szerzői hangfelvétel-kiadásból mechanikai jogdíjbevétel nem keletkezik. A magánmásolási díjak felosztásában azonban ezek a kiadványok is részt vehetnek, ha megfelelnek az ide vonatkozó feltételeknek.

A szerzők nem minden esetben élnek a szerzői kiadás lehetőségével, sokszor saját műveiket is a szokásos úton, kiadói szerződés alapján, jogdíjfizetéssel adják ki (magánkiadás), hogy kedvezőbb helyzetbe kerüljenek például a MAHASZ felosztásaiban.

Adatszolgáltatás

A lemezkiadó másodpercre pontos adatot szolgáltat a felvételen szereplő művekről és a példányszámról, ez mind a jogdíj kiszámításához, mind a felosztáshoz nélkülözhetetlen.

Felosztás szabályai

Ez az Artisjus legegyszerűbb felosztási sémája: az adott lemezre beérkezett pénz másodpercarányosan kerül szétosztásra a hordozón szereplő művek szerzői között.

Felosztási időszak

A mechanikai jogdíjak felosztása folyamatosan zajlik. A kedvezményszerződéses kiadók esetében, mivel az jogdíjak befizetése féléves rendszerességű, a felosztás és kifizetés is félévente történik.