Szociális, kulturális tevékenység

Az Artisjus a nemzetközi előírásokkal, az egyesületi döntésekkel és a magyar szerzői jogi törvénnyel összhangban a jogdíjak egy részét szociális-kulturális célokra fordítja. Az összeg felhasználását törvényi előírások és a támogatási poltikánk határozza meg.

A kulturális és szociális célú levonás a nyilvános előadási típusú jogdíjaknál 10%, a mechanikai (hangfelvétel-kiadási) típusú jogdíjakat nem csökkentjük.

A szociális és kulturális támogatások központi dokumentuma 2012-től a Támogatási Politika, amely az Egyesület Felosztási Szabályzatának mellékleteként előírja a támogatások főbb irányait.

A 2012 előtt levont összegek felhasználására az Artisjus két alapítványt hozott létre: az Artisjus Zenei Alapítványt, illetve az Artisjus Irodalmi Alapítványt. Az alapítványok az egyesülettől függetlenül működnek, az átadott összeg felhasználásáról honlapjukon nyújtanak tájékoztatást.

2012-től az új törvény előírásai szerint a levont összegek egy részét a fenti alapítványok útján szociális támogatásra, másik részét pedig – a Nemzeti Kulturális Alap részére történő átadással – kulturális célokra fordítjuk.

A levont összegek szociális támogatásra fordítandó hányadát a Támogatási Politika II. 2.2 pontja tartalmazza; a kulturális célokra – a Nemzeti Kulturális Alapnak történő átadással – történő levonás meghatározott hányadát pedig a Támogatási Politika II.2.4. pontja tartalmazza

Fontos linkek