Szociális, kulturális tevékenység

Az Artisjus a nemzetközi előírásokkal, az egyesületi döntésekkel és a magyar szerzői jogi törvénnyel összhangban a jogdíjak egy részét szociális-kulturális célokra fordítja. Az összeg felhasználását törvényi előírások és a támogatási poltikánk határozza meg.

A kulturális és szociális célú levonás a nyilvános előadási típusú jogdíjaknál 10%, a mechanikai (hangfelvétel-kiadási) típusú jogdíjakat nem csökkentjük.

A szociális és kulturális támogatások központi dokumentuma 2012-től a Támogatási Politika, amely az Egyesület Felosztási Szabályzatának mellékleteként előírja a támogatások főbb irányait.

A 2012 előtt levont összegek felhasználására az Artisjus két alapítványt hozott létre: az Artisjus Zenei Alapítványt, illetve az Artisjus Irodalmi Alapítványt. Az alapítványok az egyesülettől függetlenül működnek, az átadott összeg felhasználásáról honlapjukon nyújtanak tájékoztatást.

2012-től az új törvény előírásai szerint a levont összegek 30%-át a fenti alapítványok útján szociális támogatásra, 70%-át pedig – a Nemzeti Kulturális Alap részére történő átadással – kulturális célokra fordítjuk.

Fontos linkek

Szocialis_Kulturalis_Tamogatasok_Artisjus_fuzet_WEB