Célunk

Az Artisjus Zenei Alapítványt 1991-ben hívta életre az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület azzal a céllal, hogy a magyar zenei kultúra támogatásának fontos szereplőjévé váljon. Az Alapítvány az Egyesület által szociális-kulturális célra átutalt összegekből, az Egyesülettől függetlenül működik.

Megalakulásunk óta több mint ezer komoly- és könnyűzenei projektnek segítettünk a megvalósulásban, és tehetséges szerzők, előadók százait részesítettük díjakban, jutalmakban. A jövőben tovább kívánjuk erősíteni támogató tevékenységünket a magyar zenei kultúra szolgálatában.

Kuratórium

Az Alapítvány döntéshozó szerve az Artisjus Zenei Kuratórium. A Kuratórium működése az alapító Artisjus Egyesülettől független. A Kuratórium a döntéseit körültekintő szakmai előkészítés alapján hozza.

Lakatos György – a Kuratórium elnöke

1985-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 1983-tól játszik a Magyar Állami Operaház zenekarában. 1985 óta a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának első fagottosa. 1987-ben az Operaházban az „Év zenekari művészének” választották. 1988-ban a Magyar Rádió Fagott Versenyén I. díjat nyert. 1996-ban Liszt díjjal tüntették ki. Eötvös és Soros ösztöndíjas volt 1997-ben Párizsban, 1999-ben az USA-ban és 2000-ben Londonban.  Egyéb díjai: Artisjus díj, JCI díj, Széchenyi György díj, Példakép díj, „Kalocsa Város Kultúrájáért”, „Bács-Kiskun Megye Kultúrájáért”. 2002-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense. Lemezei jelentek meg szólistaként és kamaramuzsikusként egyaránt. Az USA-ban, Kanadában és Európa szinte minden országában koncertezett, vagy tanított. Pályája kezdetétől nagy figyelemmel és kiemelten foglalkozik a modern és kortárs kompozíciókkal, azok előadásának kérdéseivel, mai magyar zeneszerzők műveinek játszásával, új művek bemutatásával. 1990 óta alapítója és főszervezője a kalocsai Kék Madár Fesztiválnak.

 

Dr. Benkő Szabolcs

Gordonkaművészi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte, Mező László osztályában. Zeneakadémiai tanulmányai alatt a vonósnégyesben való játék állt érdeklődése középpontjában, Devich Sándor és Devich János irányítása mellett. Egyetemi hallgatóként a Sándor Vonósnégyes tagjaként részt vett nemzetközi mesterkurzusokon, többek között az Isaac Stern Chamber Music Workshop-on, New Yorkban a Carnegie Hallban. Diákévei alatt szerepelt a Csellómánia (Hungaroton), valamint a Zeneakadémia 125.  tanéve elnevezésű CD lemezeken.

Zenei tanulmányai után jogi diplomát szerzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Győrben 2005-től a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola és Kollégium, 2012-től Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium igazgatója. Az intézményvezetői munka mellett a növendékek kamarazenei oktatásában vesz részt. Tanárként kiemelt érdeklődési területe a művészetoktatás hátránykompenzációs szerepének erősítése.

 

Csengery AdrienneCsengery Adrienne

1970-ben diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola opera tanszakán, s azóta a Magyar Állami Operaház szólistája. Első díjat nyert a ‘s-Hertogenbosch-i Nemzetközi Versenyen, majd a párizsi Fauré Versenyen. Évekig volt a Müncheni Opera állandó szólistája, ahol elsősorban Mozart-szerepeket énekelt. Számos fesztiválon lépett fel. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Lovro von Matacic, Pierre Boulez, Claudio Abbado, Eötvös Péter vagy Bernard Haitink. Hanglemezfelvételeit több nemzetközi díjjal jutalmazták. A kortárs zene hivatott előadójaként számos új magyar alkotást mutatott be, a legnagyobb elismerést Kurtág György műveivel aratta. 1995 óta évente tart mesterkurzust a szombathelyi Bartók Szemináriumon. Liszt díjas, Érdemes Művész.

A művésznő 2008. március 15-én Kiváló Művészi Díjat kapott.

 

Koncz ZsuzsaKoncz Zsuzsa

Liszt Ferenc-díjas, Érdemes muvész, Kazinczy-díj, a magyar köztársasági érdemrend Tisztikeresztje, Huszka Jenő-díj, Arany Zsiráf-életműdíj, Hungaroton- életműdíj, Maecenas-díj, a Francia Becsületrend lovagja, a magyar köztársasági érdemrend Középkeresztje.
A Magyar Televízió első, Ki Mit Tud  vetélkedőjén válik országosan ismertté.
Első átütő sikerét 1966-ban, a Rohan az idő c. dallal aratja,az első album Volt egyszer egy lány címmel 1969-ben jelenik meg. Közben három évig a budapesti Jogi Egyetem hallgatója.
Eddig 34 albumot jelentetett meg.(ebbôl hatot Németországban,német nyelven,négy albumon pedig klasszikus és kortárs magyar költők megzenésített verseit énekli)
A dalai,  – melyeknek szövegét leggyakrabban  Bródy János írja – drámai erővel, néha szatirikus éllel, festik le a környező világot. Kritikus hangvételük a rendszerváltást megelőzően sokszor okozott  problémát.
Világszerte számtalan fesztiválon vett részt,aratott sikert,hozott el díjakat, (többek között:Rio de Janeiroban,Tokyoban,a franciaországi Rennes-i Fesztivál de la Varieté-n) és készített Tv műsorokat.
Folyamatosan koncertezik Magyarországon,a környező európai országokban,de többször énekelt Észak Amerikában is.
Főszereplője az Ezek a fiatalok c. filmnek,szerepel az Esős vasárnap,Szevasz Vera,Bűbájosok c.filmekben is.

A művésznő 2008. március 15-én Kossuth Díjat kapott.

 

Kovács László

Diplomáit a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte karmester és harsona szakon. 1981 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára. 1984-től a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és zeneigazgatója. 1985-ben a Doráti Antal által alapított Ferencsik János emlékdíjat  nyert és a Royal Philharmonic Orchestra meghívására egy hónapot töltött Londonban. 1986 óta a Pro Brass együttes karmestere. 1989-től 1999-ig a Nyírbátori Nemzetközi Zenei Tábor művészeti vezetője. 1989-ben Liszt-díjat kapott. 1996-ban Bartók-Pásztory-díjat. 1998-ben eMeRTon-díjat. Több mint 40 hanglemezt készített. Évente 70-80 hangversenyt vezényel. Koncertezett Európa 21 országában, Ázsiában, Amerikában és a Közel-Keleten is. 1998-tól a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának karmestere. 2004-től Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első karmestere. 2007-ben Érdemes Művész díjat kapott.

 

A kuratórium döntéseit az Artisjus Küldöttgyűlése által választott előkészítő bizottságok segítik.

 

Komolyzenei Szociális Bizottság

 

Beischer Matyó Tamás

Elek Szilvia

Fekete Gyula

Hollós Máté

 

Könnyűzenei és Szövegírói Szociális Bizottság

 

Bíró Zsolt

Dorozsmai Péter

Fábri Péter

Hrutka Róbert

Karácsony János

Lombos Márton

Péter János

Ponikló Imre

Szabó András Bálint

Szirtes Edina Mókus

Szűcs Norbert

Tabár István

Tóth Szabolcs

Vitáris Iván

 

Szabályzatok, beszámolók

 

Alapító Okirat és Szabályzat

Támogatási politika

2023. évi mérlegbeszámoló

2022. évi mérlegbeszámoló

2021. évi mérlegbeszámoló

2020. évi mérlegbeszámoló

2019. évi mérlegbeszámoló

2018. évi mérlegbeszámoló

2017. évi mérlegbeszámoló

2016. évi mérlegbeszámoló

2015. évi mérlegbeszámoló

2014. évi mérlegbeszámoló

2013. évi mérlegbeszámoló

2012. évi mérlegbeszámoló