Zeneműkiadói szerződésről

A szerzők sokszor zeneműkiadót (music publisher) bíznak meg karrierjük előmozdítására, és arra, hogy dalaik kottakiadását, átdolgozásait, megfilmesítéseit jogosítsa. A zeneműkiadó általában a jogdíjakból is részesedik – ehhez a szerződést az Artisjushoz be kell jelenteni.

A zeneműkiadói szerződések eredetileg a kották kiadására, bérbeadására szóltak. A könnyűzene mára jelentősen megváltozott, és ezzel a zeneműkiadók tevékenységi köre is módosult: egyre inkább az általuk gondozott művek játszottságának növelését célozza.

A zeneműkiadói szerződések sokfélék lehetnek, de ma is általában két fontos területet érintenek.

1.) A szerző feljogosítja a zeneműkiadót, hogy egyes szerzői jogait kezelje – tehát felhasználásokról tárgyaljon, szerződést kössön. Ezek azok a felhasználások, amelyeknél az Artisjus nem szed be és nem fizet ki jogdíjat a szerzőknek. Ilyenek például a:

  • zenei átdolgozások,
  • idegen nyelvre fordítás,
  • megfilmesítés,
  • színpadra állítás,
  • kottakiadás.

Ezeknél a zeneműkiadó közvetlenül fizet a szerzőnek jogdíjat az általa végzett vagy általa engedélyezett felhasználások után.

2.) A zeneműkiadó vállalja, hogy népszerűsíti, promotálja a szerzőt üzleti kapcsolatai révén. A szerző ezért cserébe átengedheti az Artisjustól járó jogdíjainak egy részét a zeneműkiadónak. Ennek mértékében a felek szabadon állapodnak meg, de a magyarországi jogdíjak esetén az Artisjus a szerző védelme érdekében legfeljebb a jogdíjak 1/3-áról való rendelkezést fogad el. Itt tehát tulajdonképpen a szerző fizet a zeneműkiadónak a promócióért.

Kivételes eset a szerző saját, ún. apportos zeneműkiadója, ennek szabályairól részletesen itt olvashat.

A szerződést a zeneműkiadó regisztrálja az Artisjusnál, kivéve akkor, ha a szerző külföldi zeneműkiadóval szerződött- ez esetben ezt neki kell intéznie az Artisjusszal. Hogy a szerző számára is könnyen átlátható legyen, hogy mit tartalmaz a szerződés, az Artisjus egy szerződéstükör kitöltését is kéri. Ez kivonatosan tartalmazza a szerződés legfontosabb rendelkezéseit.