Irodalmi szerzők

Mit csinál az Artisjus? Milyen elhangzások után fizet az Artisjus az íróknak, költőknek? Hogyan válik védetté egy novella vagy egy vers? Válaszok itt minderre és más gyakori kérdésekre.

1. Mi az Artisjus? Mi a közös jogkezelés?

Az Artisjus a zeneszerzők, szövegírók, irodalmi szerzők egyesülete, ami azért jött létre, hogy bizonyos szerzői jogokat egy kézbe fogva hatékonyabban tudja érvényesíteni, ezzel növelje ezen szerzői jogok gazdasági értékét. Ez a tevékenység – jogdíjbeszedés és jogdíjfelosztás a szerzők javára – az ún. közös jogkezelés.

A közös jogkezelés elsősorban azokon a területeken létezik, ahol sem a szerzők nem képesek egyenként ellenőrizni a felhasználásokat, sem a felhasználók nem képesek egyenként megkeresni a szerzőket azért, hogy engedélyt kérjenek tőlük. A közös jogkezelés tehát egyébként érvényesíthetetlen jogokat tesz a gyakorlatban is létezővé. Emellett másik előnye, hogy a gazdaságilag egyenként gyenge pozíciójú szerzők egyesületként olyan tárgyalási helyzetbe kerülnek, amivel jogaik értéke növekszik.

2. Az Artisjus az irodalmi szerzőknek is szed be jogdíjat?

Igen, de fontos tudni, hogy irodalmi szerzők esetében csak kevés felhasználásnál van terepe a közös jogkezelésnek. Így az Artisjus kizárólag a következő területeken szed be és oszt fel jogdíjat:

  • nem-drámai szépirodalmi művek élő előadásai
  • rádiós-televíziós sugárzásai
  • kábeltelevíziós továbbközvetítései

Kivételt képeznek a nagyobb terjedelmű művek ilyen felhasználásai.

Minden más felhasználáshoz a szerző közvetlen engedélye kell; a szerződéskötéshez az Artisjus Jogi Főosztálya ingyenes tanácsadást nyújt.

3. Versek, novellák, regények hogyan válnak védetté?

Az irodalmi művek is automatikusan, a létrejöttüktől kezdve a szerzői jog oltalma alatt állnak. Szemben a zeneművekkel, az irodalmi műveket nem kell az Artisjushoz bejelenteni ahhoz, hogy a szerző jogdíjat kapjon művének élő előadásai és rádiós-televíziós sugárzásai után. Ehhez elegendő egy szerzői személyi adatlapot kitölteni.

Vannak olyan esetek, amikor a szerző mégis attól tart, hogy műve valaki más neve alatt fog megjelenni, és nem fogja tudni bizonyítani, hogy mégis ő a szerző. Ilyen esetben a bíróság előtt többféleképpen is igazolható a szerzőség (pl. tanúkkal); így az önkéntes műnyilvántartásba vétel is egy lehetőség a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál.

4. Szerződést kínált egy könyvkiadó. Hova fordulhatok jogi tanácsért?

Az Artisjus Jogi Főosztálya az irodalmi szerzőknek ingyenes jogi tanácsadást nyújt. Ennek keretében az Önnek ajánlott szerződés átnézésére és véleményezésére ügyvédeket ajánlunk.

5. Irodalmi Artisjus-Füzet

Információs füzetünket az irodalmi jogdíjakról és támogatásokról itt olvashatja.