Televízió

Mennyit fizetnek a TV társaságok az Artisjusnak? Honnan tudja meg a jogvédő, milyen zenék mentek a televízióban? Hogyan működik a pontértékalapú felosztás? Röviden, érthetően mindaz, amivel érdemes tisztában lennie minden szerzőnek.

Beszedés

„Hány forintot fizet a TV egy dal egyszeri elhangzásáért?” „Mennyit ér egy televíziós lejátszás?” A kérdésre nem könnyű válaszolni, mert ahogyan a rádiók, úgy a televíziók sem művenkénti, hanem bevételeik százalékában meghatározott (2-4%-os) jogdíjat fizetnek.

Adatszolgáltatás

Sokáig papíron történt, de ma már kizárólag elektronikusan zajlik az az adatszolgáltatás, amit a televíziók az Artisjus felé végeznek. A rádiócsatornák esetében egyszerűbb a feladat, hiszen a műsor minden másodpercét rögzíti a számítógép, így pontosan tudható, hogy melyik dal hányszor, milyen hosszúságban hangzott el. A televíziók esetén a produkciós cég adatszolgáltatásának minőségén sok múlik.

Felosztás szabályai

 

  1. Pontérték

A televíziós felosztás pontérték-alapú. Ez azt jelenti, hogy minden elhangzási adatot először lefordítunk pontokra, és a felosztásba kerülő teljes jogdíjösszeget ezen pontok alapján osztjuk fel. A pontérték függ a mű:

  • hosszúságától
  • műfajától
  • elhangzási jellegétől (konkrét-, szignál-, háttér-, reklámzene, szünetközi)
  • attól, hogy melyik csatornán hangzott el
  • elhangzásainak számától

 

  1. Befizető szorzó

Mivel a televíziós jogdíjak egységes jogdíjalapból kerülnek kifizetésre, a nagyobb bevételt termelő elhangzások a befizető szorzó alkalmazásával kezelhetők. Tehát egy 10-szer akkora bevételt elérő TV 10-szer akkora összeget fizet ugyanazon dal ugyanolyan elhangzásáért.

 

  1. Felosztási időszak

Évente egyszer, májusban kerül sor az előző évi befizetések és elhangzások felosztására, kifizetésére.

 

  1. Előadók-kiadók

Míg a zeneszerzők, szövegírók és zeneműkiadók az Artisjus útján, addig az előadók az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI), a hangfelvétel-kiadók pedig a MAHASZ révén kapnak jogdíjat.

 

További érdekes és hasznos információk MÁJUSI NAGYFELOSZTÁS – #3 Televíziós jogdíjak című cikkünkben.