Gyakori kérdések

Miért nem a fellépő zenész fizeti a jogdíjat a szerzőknek? Miért nem az előadó kötelessége leadni az elhangzott dalok listáját? Kapok számlát? A gyakori kérdésekre itt találhatók a válaszok.

Miért kell a rendezvényeket bejelenteni az Artisjushoz?

A koncerten fellépő előadóművész a fellépési díjat („gázsit”) a szervezőtől kapja meg. A zenék szerzői azonban az Artisjus révén jutnak hozzá a jogdíjukhoz – igen fontos bevételi forrásukhoz. Ezért fontos az, hogy legyen szó bármilyen, zenét is felhasználó rendezvényről, a szervező bejelentse azt a közös jogkezelőhöz, vagyis az Artisjushoz. Szükséges az is, hogy megadja az esemény és az elhangzott dalok, művek adatait az Artisjus online felületén.
A zeneművek minden egyes felhasználását a gyakorlatban nem lehet külön-külön engedélyezni a szerző és a felhasználó közötti egyedi szerződésekkel. Ezt a nehézséget hidalja át az Artisjus által végzett közös jogkezelés – a felhasználók így egy kézből szerezhetnek engedélyt, és a jogosultak javára is biztosított a szerzői jog érvényesítése.

Ellenőrzi valaki, hogy teljesítettem-e a kötelezettségeimet az Artisjus felé?

Kollégáink folyamatosan nyomon követik a zenés rendezvényeket, emellett sajtófigyeléssel, internetes kereséssel, szerzői reklamációk segítségével sikerül beazonosítani azokat a rendezvényeket is, ahol a bejelentés és a díjfizetés esetleg elmaradt. Ha a bejelentést a zene felhasználója nem teszi meg, a jogdíjon felül költségátalány is fizetendő, hogy a mulasztás terheit ne a pontosan bejelentők és befizetők viseljék.

Mit tegyek, ha nem az interneten, hanem papíron szeretném bejelenteni a rendezvényt?

Ha lehetősége van rá, mindenképpen az Artisjus online felületén történő bejelentést ajánljuk. Ez Önnek kényelmesebb, a mi munkánkat is megkönnyíti vele, és a szerzőkhöz is pontosabban, gyorsabban jut el a jogdíj.
Ha mégis papíron szeretné a bejelentést megtenni, keresse munkatársainkat.

Élőzene esetén miért nem a zenész fizeti a jogdíjat?

A jogdíjat nem az előadó fizeti meg, hanem az a személy, aki arra üzletet épít: az előadás szervezője, az üzlet, étterem üzemeltetője. Az előadóművész ennek során a szervező közreműködője, aki maga is díjat („fellépti díjat” vagy „gázsit”) kap munkájáért.

Miért nem a zenész köteles műsort közölni?

A szerzői jogi törvény a felhasználót (az előadás szervezőjét, az üzlet, étterem üzemeltetőjét) kötelezi arra, hogy adatokat szolgáltasson a felhasznált művekről. Ezzel egy személynél tartja a jogdíj megfizetéséért és az adatszolgáltatásért fennálló felelősséget. Természetesen a felhasználó igénybe veheti a fellépő zenész, együttes segítségét a műsorközlés összeállításához (ehhez segítséget nyújt az Artisjus online felülete, ahol a felhasználóknak lehetőségük van a fellépő/k műsorközlésre történő meghívására), de végső soron nem a zenész viseli a jogi felelősséget az adatszolgáltatásért.

Hogy történik a zeneszolgáltatás bejelentése, a jogdíjfizetés? Kapok-e számlát Önöktől?

A zeneszolgáltatást előre, online kell bejelenteni az Artisjushoz. A jogdíjfizetés az Artisjus által kiállított fizetési értesítő alapján történik. Természetesen az Artisjus számlát bocsát ki a felhasználó javára, amely 27% áfát tartalmaz.

Hogyan kell megfizetni a jogdíjat?

A felhasználó által fizetendő jogdíjról az Artisjus ún. jogdíjfizetési értesítőt állít ki, melyet postai úton küld meg a felhasználó részére. A felhasználó a jogdíjfizetési értesítőhöz tartozó készpénzátutalási megbízás (csekk) befizetésével, vagy átutalással tudja a jogdíjat kiegyenlíteni. Az Artisjus munkatársai készpénz átvételére nem jogosultak.

A pontos és gyors számlázáshoz elengedhetetlenül szükséges a felhasználó részéről, hogy a jogdíjfizetési értesítőben feltüntetett hivatkozási számot az átutalással történő fizetésénél feltüntesse.

A zenekar ingyen játszik. Kell az Artisjus útján a szerzőknek fizetni?

Igen. Az, hogy az előadók nem kérnek fellépti díjat, nem mentesíti a felhasználót a szerzői jogdíj megfizetése alól.

Színházi produkcióban használunk fel zenei vagy irodalmi művet. Kitől kell engedélyt kérni a felhasználáshoz?

A zeneművek, dalok jogszerű felhasználásához gyakran elég az Artisjusnak jogdíjat fizetni. Más esetekben viszont maga a szerző – vagy az őt képviselő zeneműkiadó – közvetlenül, egyedi szerződésben ad engedélyt. E szempont alapján megkülönböztetünk úgynevezett kisjogos és nagyjogos felhasználásokat – és ez határozza meg azt is, hogy kitől kell megszerezni az engedélyt a jogszerű felhasználáshoz.
Tájékoztatónk segít beazonosítani, hogy egy adott felhasználás melyik csoportba tartozik, és milyen engedélyezést igényel: Fogalmak és tudnivalók zene, irodalom színházi felhasználásához