Választások

Az Artisjus Egyesület Küldöttgyűlésének és Felügyelőbizottságának tisztújítására ez év végén kerül sor. Az új küldötteket és felügyelőbizottsági tagokat az Egyesület tagsága közvetlenül választja meg, az Artisjus Vezetősége által 2023. november 6. és december 18. között kijelölt választási időszakban.

A 2023-as választás sikeresen lezajlott. Az újonnan megválasztott tisztségviselők névsora elérhető itt és az alábbi oldalon.

A 2023-AS VÁLASZTÁS EREDMÉNYE

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A VÁLASZTÁSRÓL

Idén is részt vehet a választáson online, személyes SZIR-fiókjába belépve. 2019-től már elektronikus jelölésre és választásra is lehetősége van azoknak az egyesületi tagoknak, akik a választási időszakot – tehát 2023. november 6-át – megelőzően regisztrálnak online ügyintézéshez (vagy már korábban megtették ezt és rendelkeznek a belépéshez szükséges SZIR-azonosítóval).

Ha Ön nem regisztrált (és november 6-ig ezt nem is pótolja), akkor személyesen, az Artisjus székházában is leadhatja jelölését 2023. november 6. – november 10. (hétfő-péntek) között, ügyfélfogadási időben (hétfő, szerda, csütörtök: 10:00-16:00, kedd: 8:00-18:00, péntek: 9:00-14:00). Ebben az esetben, kérjük, hozza magával személyi igazolványát és lakcímkártyáját.

Regisztrálni akár online, vagy személyesen is tud a SZIR-be, ennek módjáráról itt olvashat.

RÉSZLETES VÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ

A VÁLASZTÁS MENETE

1. Jelölés

Jelölési időszak: 2023. 11. 6-10. (hétfő-péntek)

A választási folyamat a jelöléssel kezdődik. Jelölést 2023. november 6-tól november 10. éjfélig adhatnak le azok, akik elektronikusan vesznek részt a szavazásban online ügyintézési felületükön keresztül. Az online felületre nem regisztrált szerzők személyesen adhatják le a jelölésüket papíron az Artisjus székházában. Erre 2023. november 6. – november 10. (hétfő-péntek) között, ügyfélfogadási időben (hétfő, szerda, csütörtök: 10:00-16:00, kedd: 8:00-18:00, péntek: 9:00-14:00) biztosítunk lehetőséget. Ebben az esetben, kérjük, hozza magával személyi igazolványát és lakcímkártyáját.

A saját tagi osztályának névlistájából küldöttnek és felügyelőbizottsági tagnak legfeljebb annyi főt jelölhet, ahány fő az adott tagi osztályból az Alapszabály szerint küldöttnek és felügyelőbizottsági tagnak választandó. Azaz: 

  • komolyzeneszerzők osztálya: küldöttnek 12 fő, felügyelőbizottsági tagnak 2 fő jelölhető 
  • könnyűzeneszerzők és zeneszövegírók osztálya: küldöttnek 12 fő, felügyelőbizottsági tagnak 2 fő jelölhető 
  • irodalmi szerzők osztálya: küldöttnek 5 fő, felügyelőbizottsági tagnak 1 fő jelölhető 
  • zeneműkiadók osztálya: küldöttnek 4 zeneműkiadó, felügyelőbizottsági tagnak 1 zeneműkiadó jelölhet 

2. Választás (szavazás a jelöltekre)

Választási időszak: 2023. 12. 4-6. (hétfő – szerda)

VÉGLEGES JELÖLTLISTA

JELÖLTEK BEMUTATKOZÁSSAL

A végleges jelöltlistákra felkerült egyesületi tagok közül a tagság megválasztja a Küldöttgyűlés és Felügyelő Bizottság új tagjait. Az elektronikusan választók 2023. december 4-6. éjfélig adhatják le szavazatukat az interneten, saját online felületükre belépve. A személyes, papír alapú szavazásra az Artisjus székházában (1016 Budapest, Mészáros utca. 15-17.) kerül sor, 2023. december 4. – december 6. (hétfő-szerda) közötti munkanapokon, ügyfélfogadási időben (hétfő: 9:00-16:00, kedd: 8:00-18:00, szerda: 10:00-16:00). Ebben az esetben, kérjük, hozza magával személyi igazolványát és lakcímkártyáját.

Pótszavazás

Ha az érintett jelöltlistán több jelölt szerepel, mint ahány küldöttet és felügyelőbizottsági tagot kell az adott tagi osztályban választani, és a szavazás eredményeként a jelöltek között a megválasztás szempontjából döntő szavazategyenlőség van, a megválasztás szempontjából döntő szavazategyenlőséggel érintett jelöltek személyére 2023. december 14-én pótszavazásra kerül sor.  

A pótszavazás szükségességét a SZIR-ben és az Artisjus honlapján tesszük közzé, legkésőbb 2023. december 11-én este 20 óráig

A jelölés nyíltan, a választás titkosan zajlik.

MEGHATALMAZÁS ESETÉRE

Meghatalmazással is lehet szavazni, erre azonban csak a papír-alapú, személyes szavazásnál van lehetőség (elektronikusan nem). A jelölési tájékoztató 4.2.2 pontjában olvashat arról, hogy ki lehet meghatalmazott és ilyen esetben hogyan zajlik a jelölés és a szavazás.

Meghatalmazási nyomtatvány letöltése jelöléshez:

Irodalmi jelölés
Komolyzenei jelölés
Könnyűzenei jelölés
Zeneműkiadói jelölés

Meghatalmazási nyomtatvány letöltése szavazáshoz:

Irodalmi szavazás
Komolyzenei szavazás
Könnyűzenei szavazás
Zeneműkiadói szavazás