Artisjus-SACEM megállapodás: főbb feltételek 

2023 januárjától az Artisjus Egyesület megbízásából a francia közös jogkezelő szervezet, a SACEM képviseli a magyar zenei repertoárt a nagy online streaming szolgáltatóknál. Ezen az oldalon találja meg az együttműködés főbb feltételeit.  

Az Artisjus és a francia SACEM/SDRM közös jogkezelő szervezetek a már évtizedekkel korábban létrejött két kölcsönös képviseleti szerződésüket módosították annak érdekében, hogy a SACEM/SDRM az online felhasználások engedélyezése során többterületi hatállyal képviselje mindazon jogosultakat, akik az Artisjusszal akár egyesületi tagként, akár megbízóként jogkezelési megbízást kötöttek.  

Bővebb összefoglaló a megállapodásról

Kérdések és válaszok a megállapodásról

Főbb feltételek

1. A szerződések tárgyi hatálya

A szerződések tárgyi hatálya kiterjed a zenedrámai művek vagy jeleneteik, illetve keresztmetszeteik kivételével – a már nyilvánosságra hozott nem színpadi zeneművek és zeneszövegekre, valamint az ilyen színpadi zeneművekből vett részletek vezeték útján vagy bármely más eszközzel vagy módon a nyilvánosság számára olyan módon történő hozzáférhetővé tételére, hogy a nyilvánosság tagjai a hozzáférés helyét és idejét egyénileg választhatják meg, továbbá a zeneművek ehhez szükséges többszörözésére.  

2. A szerződés időbeni hatálya

A szerződések 2023. január 1. napjától 2025. december 31-ig tartó határozott időtartamra jöttek létre.  

3. A kifizetés, jogdíjfelosztás gyakorisága és módja  

A SACEM/SDRM a jogdíjakat negyedévente osztja fel és fizeti meg az Artisjusnak. Az Artisjus ezt követően a saját Felosztási Szabályzatában foglaltak szerint gondoskodik a jogdíjak jogosultak részére történő kifizetéséről. 

4. Kezelési költség mértéke

A SACEM/SDRM által beszedett jogdíjakból levont kezelési költség mértéke nem haladhatja meg azt a mértéket, amelyet a SACEM/SDRM a saját tagjai részére beszedett jogdíjak esetén alkalmaz zeneművek online felhasználásának engedélyezése esetén. Ennek mértéke a szerződések hatályba lépésének napján a bruttó beszedett jogdíj 9%-a. A szerződések időbeli hatálya alatt a kezelési költség mértéke a 9%-ot nem haladhatja meg. 

5. A szerződések területi hatálya: országok, amelyekre érvényes a megállapodás 

Franciaország, ideértve a tengerentúli megyéket, régiókat, valamint a Francia déli és antarktiszi területeket, az Európai Gazdasági Térség valamennyi tagországa, valamint Albánia, Andorra, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Gibraltár, Észak-Macedónia, Moldova, Monaco, Montenegró, San Marino, Oroszország, Szerbia, Svájc, Törökország, Ukrajna, Egyesült Királyság, Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Zöld-foki Köztársaság, Kamerun,  Közép Afrikai Köztársaság, Csád, Comore-szigetek, Kongói Demokratikus Köztársaság, Kongó Köztársaság, Elefántcsontpart, Egyenlítői Guinea, Eritrea, Etiópia, Gabon, Gambia, Guinea, Bissau-Guinea, Kenya, Lesotho, Libéria, Madagaszkár, Malawi, Mali, Mauritánia, Mauritius, Mozambik, Namíbia, Niger, Nigéria, Ruanda, São Tomé és Príncipe, Szenegál, Seychelle-szigetek, Sierra Leone, Dél-afrikai köztársaság, Szudán, Szváziföld, Tanzánia, Togo, Uganda, Zambia, Zimbabwe, Algéria, Bahrein, Dzsibuti, Egyiptom, Irán, Irak, Izrael, Jordánia, Kuvait, Libanon, Marokkó, Omán, Katar, Szaúd-Arábia, Tunézia, Egyesült Arab Emirátusok, Palesztina, India