Artisjus-Sacem megállapodás GYIK

Az Artisjus Egyesület megbízta a francia Sacemet, Európa legnagyobb zenei közös jogkezelőjét azzal, hogy 2023 januárjától képviselje a magyar zenei repertoárt a nagy online streaming szolgáltatóknál. A most létrejött megállapodás révén az Artisjus által képviselt magyar dalszerzők az elérhető legmagasabb összegű jogdíjat kapják majd online elhangzásaik után, ráadásul jóval gyorsabban juthatnak hozzá ehhez a bevételhez, mint korábban. A megállapodásról itt írtunk bővebben.

Az oldalt folyamatosan bővítjük új információkkal, új kérdésekkel és válaszokkal.

Röviden mi a lényege a létrejött megállapodásnak? 

Az Artisjus Egyesület megbízta a francia Sacemet, Európa legnagyobb zenei közös jogkezelőjét azzal, hogy 2023 januárjától képviselje a magyar zenei repertoárt a nagy online streaming szolgáltatóknál. A most létrejött megállapodás révén az Artisjus által képviselt magyar dalszerzők az elérhető legmagasabb összegű jogdíjat kapják majd online elhangzásaik után, ráadásul jóval gyorsabban juthatnak hozzá ehhez a bevételhez, mint korábban.

Milyen előnyökkel jár a megállapodás? 

 A megállapodás révén az egész világon elérhető leggyorsabb ritmusú kifizetésben részesülhetnek az Artisjus által képviselt magyar szerzők. Negyedéves ritmusban történik az online streamingből érkező jogdíjak elszámolása a szerzők felé.

A globális streaming szolgáltatók nagy száma, gazdasági ereje, a tőlük érkező feldolgozandó hatalmas adatmennyiség és a folyamatosan változó technológiai környezet miatt hatékonyabb és fenntarthatóbb módja a jogkezelésnek, ha egy már rutinos szereplő kezébe kerül a feladat, ahol a szükséges IT eszközök rendelkezésre állnak és folyamatosan naprakészen tartják ezeket. 

Mikor született a megállapodás? 

2022. október 20-án írták alá a felek a szerződést, az előkészítése 2022 januárjában kezdődött. 

Mikortól végzi a magyar repertoár képviseletét a SACEM? 

2023. január 1-től. A felhasználókkal (azaz szolgáltatókkal) kötött szerződésektől, illetve azok lejáratától függően kezdi el feldolgozni a SACEM az egyes szolgáltatókon történő elhangzásokat. Tehát egy folyamatos átállás fog történni 2023 elejétől. 

Miért éppen a SACEM-re esett a választás? 

A nemzetközi streaming szolgáltatók növekvő száma, globális ereje és gigantikus adatmennyisége miatt ma már hatékonyabb és fenntarthatóbb, ha az online jogosítási feladat jelentős részét egy olyan partnerre bízzuk, aki az évek során a világ egyik legjobbjává vált. 

A francia szervezet, amely jelenleg a legnagyobb európai jogkezelő, a legkorszerűbb eszközökkel dolgozza fel a streaming szolgáltatások hatalmas adatmennyiségét. Az Artisjus mellett az Egyesült Államok (ASCAP), Dél-Korea és Kanada közös jogkezelő szervezetei, valamint globális zeneműkiadók, mint például a Universal Music Publishing is rájuk bízta repertoárjaik képviseletét.

Mi a helyzet a 2023. előtti elhangzásokkal és jogdíjakkal? 

A 2023 előtti elhangzásokat továbbra is a szerzői egyesület dolgozza fel folyamatosan. A jövőbeni elhangzások esetében szintén az Artisjus munkatársai fogják a magyar művek adatainak pontos és részletes nyilvántartását biztosítani, valamint kiegészítő manuális azonosítási munkával fogják segíteni az automatizált munkafolyamatokat, ahol ez szükséges.

Milyen változást fognak tapasztalni a szerzők és zeneműkiadók?

Az online streaming platformokon elhangzó zenéikről negyedévente elszámolást kapnak. Továbbra is az Artisjus marad a jogkezelőjük, és az Artisjus online rendszereiben (SZIR, ZIR) fogják megtalálni ezeket az adataikat is. A megállapodás miatt külön teendője nincs. Ahogy eddig, ezután is fontos marad, hogy a platformokra való feltöltés előtt már bejelentse az Artisjushoz az adott szerzeményt, amint lehet, megadja az ahhoz tartozó hangfelvétel ISRC kódját is. Bővebben az ISRC kód jelentőségéről.