Gyakori kérdések

Összegyűjtöttük egy helyre a szerzőink részéről leggyakrabban felmerülő kérdéseket. Milyen jogdíjakat fizet ki az Artisjus? Mit kell tennie a szerzőnek, hogy hozzájusson a jogdíjaihoz? Mikor kapja meg valaki a jogdíjat? Milyen engedélyre van szükség feldolgozáshoz?

Általános

Mi az Artisjus? Mi az a közös jogkezelés?

Az Artisjus a zeneszerzők, szövegírók, irodalmi szerzők egyesülete, ami azért jött létre, hogy bizonyos szerzői jogokat egy kézbe fogva hatékonyabban tudja érvényesíteni azokat, ezzel növelje ezen szerzői jogok gazdasági értékét. Ez a tevékenység – jogdíjbeszedés és jogdíjfelosztás a szerzők javára – az ún. közös jogkezelés.

Mi tartozik a közös jogkezelésbe?

A közös jogkezelés elsősorban azokon a területeken létezik, ahol sem a szerzők nem képesek egyenként ellenőrizni a felhasználásokat, sem a felhasználók nem képesek egyenként megkeresni a szerzőket azért, hogy engedélyt kérjenek tőlük. A közös jogkezelés tehát egyébként érvényesíthetetlen jogokat tesz a gyakorlatban is létezővé. Emellett másik előnye, hogy a gazdaságilag egyenként gyenge pozíciójú szerzők egyesületként olyan tárgyalási helyzetbe kerülnek, amivel jogaik értéke növekszik.

Zeneszerzők esetében igen sok felhasználásnál van terepe a közös jogkezelésnek. Így az Artisjus jogdíjat szed be és oszt fel a zeneművek élő előadása, gépzenei elhangzása, rádiós és televíziós sugárzása, hangfelvétel-kiadása, internetes közvetítése után. Emellett az üres hordozó díjak zeneszerzői részét is mi osztjuk fel.

Mi nem tartozik ide? Vagyis milyen esetekben kell a szerzőnek egyedileg megállapodni a felhasználóval?

Az úgynevezett nagyjogos felhasználások nem esnek bele a közös jogkezelésbe. Így az Artisjus nem is adhat engedélyt az ilyen típusú felhasználásokra. Nagyjogos felhasználás jellemzően:

– Filmes felhasználás

– Irodalmi mű színpadra állítása

Hogyan kaphatok jogdíjat az Artisjustól?

Az Artisjustól azok a zeneszerzők, szövegírók kapnak jogdíjat, akik saját személyes adataikat és műveiket itt jelentik be. A jogdíjban részesülés feltétele, hogy a műveket játsszák koncerteken, rádióban, televízióban, kerüljenek rá lemezre vagy az internetre – ezt a jogkezelői zsargonban összefoglalóan úgy hívjuk: a műnek legyen „forgalma”, amely után jogdíjat fizetnek.

És mi történik, ha külföldön játsszák a művemet?

Ebben az esetben is az Artisjustól kap jogdíjat az a szerző, aki nálunk jelenti be műveit. Az Artisjusnak több mint 80 külföldi közös jogkezelő szervezettel van kölcsönös képviseleti szerződése, így a Föld mintegy 140 országában képviseli – társszervezetein keresztül – a magyar szerzőket.

 

Műbejelentés

 

Hogyan kell zeneművet bejelenteni?

Vagy online lehet műveket bejelenteni, vagy, ha a szerző nem szeretne internetes oldalunkra regisztrálni, akkor nyomtatványt használhat. Művenként egy műbejelentőlapot kell kitölteni, és hangzóanyagon vagy kottán csatolni hozzá a művet. Új szerzőknek első alkalommal egy személyes adatok bejelentésére szolgáló nyomtatványt is ki kell tölteniük. Részletesebb tájékoztatót itt olvashatnak.

Mennyibe kerül egy mű bejelentése?

A műbejelentés díjtalan, ha a szerző aláírja a szerzői megbízást közös jogkezelésre. Természetesen egyesületi tagjaink részére is ingyenes a műbejelentés. Ha nem szeretne az Artisjusnak megbízást adni, a bejelentés díjaként 700 Ft + áfát kell befizetni az Artisjusnak.

Ha egy műnek több szerzője van, milyen arányban részesülnek a jogdíjakból?

A zeneszerzők (C) és a szövegírók (A) jogdíjaránya – eltérő bejelentés híján: (1) nyilvános előadási és sugárzási jogdíjak: 60% zeneszerzők, 40% szövegírók; (2) hangfelvétel- és más „mechanikai” jogdíjak: 50% zeneszerzők, 50% szövegírók.

Ha több zeneszerző (vagy több szövegíró) van, a fenti arányok rájuk eső részén belül azonos a jogdíjrészesedés. Természetesen, ha egyikük nagyobb részben vett részt az alkotó folyamatban, a műbejelentésen ettől eltérő arányok bejelenthetők.

Mi az az ISWC kód, és mire jó?

A könyvekhez hasonlóan a zeneművek is rendelkeznek nemzetközi azonosító számmal, ez az ISWC (International Standard Musical Work Code), amelynek a kiosztását Magyarországon az Artisjus végzi. Ilyen kód kiosztására kizárólag bejelentett művek esetében van lehetőség. Ennek a kódnak a segítségével a külföldi jogvédő társaságok is könnyedén beazonosíthatják a magyar műveket, az utánuk befizetett jogdíjakat pedig az Artisjuson keresztül elszámolhatják a magyar jogosultaknak.

További információk: www.iswc.org

Mit tehetek, ha a szerzőtársam nélkülem, a beleegyezésem nélkül jelentette be közös dalunkat?

Ami a legfontosabb: a szerzői jog automatikusan, a létrejöttétől kezdve véd minden szerzői alkotást, így a zeneműveket is. Szintén fontos, hogy a szerzőség ténykérdés: nem az a szerző, aki azt állítja magáról, hanem az, aki ténylegesen, saját alkotó munkájával létrehozta az alkotást.

Ha több szerző közül az egyik egyedül bejelenti a közös szerzeményt, azzal szerzői jogsértést követ el. Ilyen helyzetben:

1. A bejelentésből kihagyott szerző tájékoztatja az Artisjus Jogi Főosztályát [info@artisjus.com, (1) 488 2636]2. Az Artisjus a vitatott jogdíjrészt függőszámlára helyezi, azaz a kifizetését a felek közötti vita megoldásáig visszatartja.

3. A vita megoldását bírósági határozat jelenti, amely eldönti a szerzőséget. Ez alapján a bírói határozat alapján tudja az Artisjus a vitás jogdíjrészeket a valós szerzőnek kifizetni.

Mi történik, ha ugyanazt a zeneszámot többen is bejelentik, azaz többen is azt állítják, hogy ők írták?

Abban az esetben, ha az Artisjus több, egymással konfliktusban lévő műbejelentést talál, a vitatott jogdíjrészt függőszámlára helyezzük, azaz a kifizetését a felek közötti vita megoldásáig visszatartjuk. A vita megoldását bírósági határozat jelenti, amely kötelező erővel dönti el a szerzőséget. Ez alapján a bírói határozat alapján tudja az Artisjus a vitás jogdíjrészeket a valós szerzőnek kifizetni.

Meg szeretnénk változtatni a már leadott műbejelentésen a szerzők nevét illetve a szerzőségi arányokat. Lehetséges ez?

Nem. Az, hogy ki tekinthető egy mű szerzőjének, nem megállapodás kérdése, hanem ténykérdés. A műbejelentés ennek a ténynek a szerzők általi bejelentése. Ez azt is jelenti, hogy bármiféle módosítás visszamenőleges hatályú lenne, ráadásul nyomonkövethetetlenné tenné a jogdíjakat. Ezért az Artisjus az eredeti műbejelentést követően kizárólag bírói határozat alapján módosítja a szerzőségi arányokat. (Abban az esetben, ha az érintett szerzők egyetértenek, és a bíróság nem látja ezt a megegyezést törvényellenesnek, igen hamar meg tud születni a határozat, az eljárás nem vesz igénybe hónapokat.)

Saját magam, tehát kiadó nélkül szeretném az albumomat kiadni. Megtehetem ezt? Kell fizetnem jogdíjat?

Saját műveiket saját előadásukban rögzítő, kiadói háttérrel nem rendelkező szerzők megjelenési lehetősége a szerzői kiadás. Ebben az esetben jogdíjfizetési kötelezettség nem áll fenn, mivel a felhasználást a szerző saját vállalkozásában végzi, viszont egy nyomtatvány kitöltésével tájékoztatni kell az Artisjust a kiadás főbb adatairól. Fontos, hogy erre valóban csak akkor van lehetőség, ha maguk a szerzők végzik a kiadást. Az Artisjus szigorúan fellép minden olyan esetben, amikor a kiadó úgy akarja elkerülni a jogdíjfizetést, hogy a szerzőkkel „aláírat egy papírt”, de valójában mégis maga végzi a kiadást.