Tudnivalók

A műbejelentéshez először regisztrálni kell az Artisjushoz, és érdemes megbízást adni a közös jogkezelésre. Elsősorban az online műbejelentést ajánljuk, de ezzel párhuzamosan egyelőre még működik a papíralapú bejelentés is.

A műbejelentés előnyei

„Levédetés”. Bár a szerzői jogi védettség nem a bejelentéssel, hanem a mű létrejöttével keletkezik, bármilyen szerzőségi vita esetén fontos bizonyíték a műbejelentés.

Jogdíjak beazonosítása, kifizetése. A jogdíjak pontos felosztása és kifizetése a szerzők által tett műbejelentések alapján történik. A felhasználóktól – rádióktól, televízióktól, koncertszervezőktől, stb. – egész évben folyamatosan érkeznek elhangzási adatok, és kollégáink folyamatosan dolgozzák fel ezeket. Amíg a mű nincs bejelentve, az Artisjus azt csak „ismeretlenként” tudja rögzíteni, a felhasználótól kapott, sokszor pontatlan adatok alapján. Bár ezeket a jogdíjakat 3 évig elkülönítve tartjuk, és utólagos műbejelentés alapján is tisztázhatók, sokkal jobb, ha eleve a megfelelő műre tudjuk azokat beazonosítani, „könyvelni”.

Műveinek listája. Ha minden művét az elkészüléskor bejelenti, az Artisjus nyilvántartása teljes lesz, így Ön valamennyi művét egy helyen láthatja, kezelheti. Az online rendszerben így műveinek teljes regisztere látható lesz.

ISWC kód. A könyvekhez hasonlóan a zeneművek is rendelkeznek nemzetközi azonosító számmal, ez az ISWC (International Standard Musical Work Code, ld. www.iswc.org), amelynek kiosztását Magyarországon az Artisjus végzi. 

A MŰBEJELENTÉS FELTÉTELEI
  • Minden szerzőnek regisztrálnia kell a Személyi adatlap megnevezésű nyomtatvány kitöltésével (ha korábban erre még nem került sor). Itt adja meg személyes és pénzügyi adatait, amire a jogdíjak kifizetéséhez lesz szükség.
  • A regisztráció során minden szerzőt kérünk egy Szerzői Megbízás adására, amellyel megbízza az Artisjust jogdíjainak kezelésével. A Megbízás aláírásával ingyenessé válik a műbejelentés. Megbízás hiányában a műbejelentés díja: 700 Ft + áfa / mű.
  • A műveket online adatlapon vagy műbejelentő nyomtatvány kitöltésével tudják bejelenteni.
ONLINE MŰBEJELENTÉS

Regisztráció. Bármelyik zeneszerző vagy szövegíró regisztrálhat az online rendszerbe, ha megbízza az Artisjust jogainak kezelésére.

Mivel online rendszerünk pénzügyi adatokat is tartalmaz, a regisztrációt személyesen irodánkban, vagy Ügyfélkapus hitelesítéssel intézheti. A személyes regisztrációt Budapest mellett 6 vidéki irodáinkban is meg lehet tenni: Győr, Zalaegerszeg, Pécs, Szeged, Miskolc, Debrecen. Budapesti regisztrációhoz itt szükséges időpontot foglalni, vidéki irodáink esetében kérjük, telefonon egyeztessen időpontot (a telefonszámok itt találhatók).

Gyorsabb nyilvántartásba vétel. Míg a papír alapú nyomtatványok feldolgozása akár 2-3 hetet is igénybe vehet, addig az online bejelentett műveket akár 2 munkanapon belül rögzítjük adatbázisunkban.

Pontosabb jogdíj beazonosítás. A felhasználóktól – rádióktól, televízióktól, koncertszervezőktől, stb. – egész évben folyamatosan érkeznek elhangzási adatok, és kollégáink folyamatosan dolgozzák fel ezeket. A jogdíjak pontos beazonosításához fontos, hogy a művek a lehető leghamarabb nyilvántartásunkba kerüljenek.

Nincs postaköltség. Az online bejelentéssel megspórolhatja a postaköltséget, a papíralapú nyomtatványok mellőzésével pedig hozzájárul a természet megóvásához.

CD helyett online feltöltés. A rendszer úgy került kialakításra, hogy a zenei fájlok és a kották egy gombnyomással könnyedén feltölthetők legyenek, aminek köszönhetően Önnek nem kell többé CD-re kimásolnia műveit.

Aláírás helyett elektronikus jóváhagyás. Az online felületen keresztül is csak úgy képzelhető el egy többszerzős alkotás bejelentése, ha ahhoz minden érintett, Artisjusnál regisztrált szerző megadja a hozzájárulást. Ilyen esetben az egyik szerzőtárs az elektronikus adatlapot kitölti, és amikor ő véglegesítette, akkor az online rendszeren belül lehetősége van arra, hogy jóváhagyásra átküldje azt a többi szerzőtársnak.

2019 év végétől lehetőség van ún. „vegyes szerzőségű” művek online  bejelentésére is. Vagyis: azokat a dalait, zenéit is regisztrálhatja a SZIR-ben, melyeknél a társszerzője másik jogkezelőhöz regisztrált (jellemzően tehát külföldi) szerző.

Ha nem találja külföldi (illetve más jogkezelőhöz regisztrált) szerzőtársát a listában, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Szerzői Kapcsolatok osztályával az (1) 488 2666-os telefonszámon, vagy a [email protected] emailcímen.

Figyelem! A külföldi (illetve más jogkezelőhöz regisztrált) szerzőtársának is regisztrálnia kell a dalt a saját jogkezelőjénél. Az Artisjus a nemzetközi adatbázisokban ellenőrzi, hogy a másik jogkezelő társaságnál a műbejelentés megtörtént-e, és ezt figyelembe véve rögzíti a művet rendszerében.

Videó: online műbejelentés
Műbejelentés nyomtatványon

Bár az online műbejelentés gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb módja alkotásai nyilvántartásba vételének, továbbra is lehetősége van nyomtatványon, papíralapon bejelenteni a műveit. Ebben az esetben is kérjük mellékelni a műről készült, Felosztási Szabályzat által előírt műpéldányt. Ehhez segítséget a műbejelentő nyomtatványokon és mellékleteiben talál. 2020. július 1-jétől a mű bejelentésekor a szólamszámot is kérjük megadni a nyomtatványon. Szólam = a zenemű azon része, amelyet egy hangszerjátékos, vagy elektroakusztikus hangforrás önállóan megszólaltat.

Jogutódok, illetve kiskorú szerzők nem tudják bejelenteni online a műveiket (jogelőd műveit), így számukra, valamint társszerzőik számára -egyelőre- a papíralapú bejelentés áll rendelkezésre. A szükséges formanyomtatványokat innen tudják letölteni.