Tudnivalók

A műbejelentéshez először regisztrálni kell az Artisjushoz, és érdemes megbízást adni a közös jogkezelésre. Elsősorban az online műbejelentést ajánljuk, de ezzel párhuzamosan egyelőre még működik a papíralapú bejelentés is.

A műbejelentés előnyei

 

“Levédetés”. Bár a szerzői jogi védettség nem a bejelentéssel, hanem a mű létrejöttével
keletkezik, bármilyen szerzőségi vita esetén fontos bizonyíték a műbejelentés.

Jogdíjak beazonosítása, kifizetése. A jogdíjak pontos felosztása és kifizetése a szerzők által tett műbejelentések alapján történik. A felhasználóktól – rádióktól, televízióktól, koncertszervezőktől, stb. – egész évben folyamatosan érkeznek elhangzási adatok, és kollégáink folyamatosan dolgozzák fel ezeket. Amíg a mű nincs bejelentve, az Artisjus azt csak „ismeretlenként” tudja rögzíteni, a felhasználótól kapott, sokszor pontatlan adatok alapján. Bár ezeket a jogdíjakat 3 évig elkülönítve tartjuk, és utólagos műbejelentés alapján is tisztázhatók, sokkal jobb, ha eleve a megfelelő műre tudjuk azokat beazonosítani, „könyvelni”.

Műveinek listája. Ha minden művét az elkészüléskor bejelenti, az Artisjus nyilvántartása teljes lesz, így Ön valamennyi művét egy helyen láthatja, kezelheti. Az online rendszerben így műveinek teljes regisztere látható lesz.

ISWC kód. A könyvekhez hasonlóan a zeneművek is rendelkeznek nemzetközi azonosító számmal, ez az ISWC (International Standard Musical Work Code, ld. www.iswc.org), amelynek a kiosztását Magyarországon az Artisjus végzi. Ilyen kód kiosztására is kizárólag bejelentett művek esetében van lehetőség. Ennek a kódnak a segítségével a külföldi jogvédő társaságok is könnyedén beazonosíthatják a magyar műveket, az utánuk befizetett jogdíjakat pedig az Artisjuson keresztül elszámolhatják a magyar jogosultaknak.

 

A MŰBEJELENTÉS FELTÉTELEI
  • Minden szerzőnek regisztrálnia kell a Személyi adatlap megnevezésű nyomtatvány kitöltésével (ha korábban erre még nem került sor). Itt adja meg személyes és pénzügyi adatait, amire a jogdíjak kifizetéséhez lesz szükség.
  • A regisztráció során minden szerzőt kérünk egy Szerzői Megbízás adására, amellyel megbízza az Artisjust jogdíjainak kezelésével. A Megbízás aláírásával ingyenessé válik a műbejelentés. Megbízás hiányában a műbejelentés díja: 700 Ft + áfa / mű.
  • A műveket online adatlapon vagy műbejelentő nyomtatvány kitöltésével tudják bejelenteni.

 

ONLINE MŰBEJELENTÉS

 

Regisztráció. Bármelyik zeneszerző vagy szövegíró regisztrálhat az online rendszerbe, ha megbízza az Artisjust jogainak kezelésére.

Az online rendszer első használata előtt egy alkalommal személyes regisztrációra van szükség, amit Budapest mellett 6 vidéki irodáinkban is meg lehet tenni: Győr, Zalaegerszeg, Pécs, Szeged, Miskolc, Debrecen. Budapesti regisztráció időpontegyeztés nélkül ügyfélfogadási időben, vidéki irodáink esetében kérjük, telefonon egyeztessen időpontot (a telefonszámok itt találhatók).

Gyorsabb nyilvántartásba vétel. Míg a papír alapú nyomtatványok feldolgozása akár 2-3 hetet is igénybe vehet, addig az online bejelentett műveket 2 napon belül rögzítjük adatbázisunkban.

Pontosabb jogdíj beazonosítás. A felhasználóktól – rádióktól, televízióktól, koncertszervezőktől, stb. – egész évben folyamatosan érkeznek elhangzási adatok, és kollégáink folyamatosan dolgozzák fel ezeket. A jogdíjak pontos beazonosításához fontos, hogy a művek a lehető leghamarabb nyilvántartásunkba kerüljenek.

Nincs postaköltség. Az online bejelentéssel megspórolhatja a postaköltséget, a papíralapú nyomtatványok mellőzésével pedig hozzájárul a természet megóvásához.

CD helyett online feltöltés. A rendszer úgy került kialakításra, hogy a zenei fájlok és a kották egy gombnyomással könnyedén feltölthetők legyenek, aminek köszönhetően Önnek nem kell többé CD-re kimásolnia műveit.

Aláírás helyett elektronikus jóváhagyás. Az online felületen keresztül is csak úgy képzelhető el egy többszerzős alkotás bejelentése, ha ahhoz minden érintett szerző megadja a hozzájárulást. Ilyen esetben az egyik szerzőtárs az elektronikus adatlapot kitölti, és amikor ő véglegesítette, akkor az online rendszeren belül lehetősége van arra, hogy jóváhagyásra átküldje azt a többi szerzőtársnak.

Videó: online műbejelentés

 

Műbejelentés nyomtatványon

 

Bár az online műbejelentés gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb módja alkotásai nyilvántartásba vételének, továbbra is lehetősége van nyomtatványon, papíralapon bejelenteni a műveit. Ebben az esetben is kérünk mellékelni hanganyagot a kitöltött, aláírt űrlaphoz.

Jogutódok és külföldi társszerzővel alkotó szerzőink online nem tudják bejelenteni műveiket, így számukra -egyelőre- a papíralapú bejelentés áll rendelkezésre.

A szükséges formanyomtatványokat innen tudják letölteni.