Online

Mit kell tudni szerzőként az online jogdíjakról? Ez az a terület, ami a mechanikai oldalon egyre csökkenő jogdíjakat kompenzálhatja, ezért a jelentősége folyamatosan növekszik. Tudnivalók az online jogdíjak beszedéséről, felosztásáról és az adatszolgáltatásról.

Beszedés

A fizikai hordozók értékesítése drasztikusan csökken, a digitális értékesítés jelenti azt az új területet, ahol a hangfelvételek ma is értékesíthetők. Még hosszú idő kell ahhoz, hogy az üzleti modellek igazán kikristályosodjanak: jelenleg a letöltéses alapú zeneáruházak (pl. iTunes, Dalok.hu) mellett egyre nagyobb teret hódítanak az előfizetéses streaming szolgáltatók (pl. Spotify, YouTube).

Adatszolgáltatás

Az online felhasználások minden korábbinál nagyságrendekkel nagyobb elhangzásiadat-forgalmat generálnak. Bár léteznek már új, egységes adatszolgáltatási formátumok, melyek implementálásában az Artisjus az elsők között jár, egy-egy új szolgáltatás elindulásakor hosszabb idő telik el, mire a gördülékeny adatszolgáltatás és feldolgozás beindul.

Felosztás

A letöltéses (download) típusú felhasználásoknál olyan egyszerű a jogdíjfelosztás, mint a hangfelvétel-kiadásnál: minden egyes fizetős letöltés egyedileg beazonosítható, és a rá eső jogdíj a szerzőnek könnyen kifizethető. Az előfizetéses streaming-szolgáltatásoknál a jogdíj az összes elhangzási gyakoriság alapján kerül kifizetésre.