Élőzene

Mennyi jogdíjat szed az Artisjus egy koncert után? Honnan tudjuk meg, milyen zeneműveket játszott az együttes? Mit tehet a szerző, hogy hozzájusson a jogdíjhoz? Alapismeretek az élőzenés elhangzások és jogdíjfelosztás területén.

Beszedés

Élőzenés rendezvényeknél (koncerteknél) az alap jogdíjmérték a rendezvény áfa nélküli bevételének 9%-a. Rendszeresen nagyobb összegű jogdíjat fizető szervezők esetében 5-6% a kedvezményes díjmérték. Ha pedig vendéglátó üzletben szerveznek élőzenés rendezvényt, akkor nem százalékos, hanem fix díjjal kell kiegészíteni a szokásos jogdíjat.

Adatszolgáltatás

Évi 20 000 élőzenés rendezvényről érkeznek elhangzási adatok az Artisjushoz. Jogi értelemben elsősorban a rendezvény szervezője (a jogdíjfizető) köteles arra, hogy az elhangzott művekről pontos adatokat adjon, de ebben általában a fellépők nyújtanak neki segítséget.

Hogyan kaphatok biztosan jogdíjat? 

Az előadók online is bejelenthetik fellépéseiket az Artisjusnál. Ezt követően a bejelentett fellépések jogosítási és felosztási státuszát is nyomon tudja követni online. Részletesebb leírásunk itt olvasható. 

1.) A honlap főoldalán a jobb felső sarokban lévő „Belépésre” kattintva lépjen be meglévő azonosítójával az online műbejelentéshez is használt, már jól ismert online rendszerbe. (Még nem regisztrált online ügyintézéshez? Így pótolhatja.)

Milyen fellépéseket lehet az online rendszerünkön keresztül bejelenteni? 

  1. Ahol fellépőként, vagy a fellépő menedzsereként személyesen jelen volt.
  2. Csak a koncertszerű fellépéseket (a háttérzene jellegű [pl. vendéglátó] fellépéseket nem).
  3. Belföldi és külföldi fellépéseket egyaránt.
  4. Már megtartott fellépéseket.

2.) Állítsa össze a setlistet!

SETLISTEK: ezen az oldalon lehet egy adott előadó, zenekar setlistjeit összeállítani. (A setlist egy olyan előre rögzített sablon műsor, amit később, a fellépések bejelentésénél gyorsan és egyszerűen be lehet tölteni.)

Rengeteg idő megspórolható azzal, ha előre legyártott setlisteket használ a fellépések bejelentéséhez.

3.) Adja meg a fellépések adatait!

FELLÉPÉSEKezen az oldalon lehet a fellépés adatait (pl. fellépő neve, helyszín, dátum, stb.) rögzíteni, valamint a fellépő műsorát (setlistet) betölteni.

Felosztás

A könnyűzenei területen rendezvényenként zajlik a felosztás. Egy rendezvény jogdíját az ott élőben elhangzott zeneművek szerzői kapják meg. A felosztás pont-alapú, de ez leginkább csak akkor számít, ha többféle műfajú mű egy rendezvényen hangzik el.

A komolyzenei felosztás közelebb áll a rádiós felosztáshoz: az adott évben befizetett teljes jogdíjat vetjük össze az adott évben beérkezett összes elhangzási adattal.

A vendéglátó háttér élőzene esetében pedig mintavételes a felosztás: a jogdíjfizetők a leggyakrabban játszott műveik listáját adják meg, és ezekre történik a jogdíjak felosztása.

Koncertek kifizetése

Könnyűzene: félévente (júniusban és októberben).

Vendéglátó: évente (májusban)

Komolyzene: évente (júniusban)