Mobilvideó-pályázat

2020 júliusában pályázatot írunk ki! Olyan videók terveit várjuk, amelyek kifejezetten a könnyűzenei vagy komolyzenei alkotók szerzői énjét képesek bemutatni – fókuszálva a zene értékére, a szerzők és a dalszerzők szerepére.

A pályázók több téma közül választhatnak, sőt, egyéb ötlet is leírható (megvalósítható), ha az a zenei produkciókban lévő szerzői munkát tudja közérthető, szórakoztató, emberközeli formában bemutatni.

A pályázat célja olyan tartalom előállítása, mely alkalmas a 2020-as Dalszerzők Napja kampány kommunikációjára is.

A pályázás menete

A pályázatra elektronikusan, az alábbi online űrlapon keresztül lehet jelentkezni. 

Egy szerző legfeljebb három különböző pályázatot küldhet be, ez esetben három pályázati űrlapot kell kitölteni és beküldeni.

Beküldés határideje: 2020. augusztus 11. kedd éjfél

FONTOS: a pályázatra csak a videó rövid leírását kell beküldeni az online űrlapban bekért adatoknak megfelelően (egyelőre tehát nincs szükség a kész videóra). A pályázati anyagok alapján az Artisjus által felkért szakmai zsűri választja ki azokat a nyerteseket, akikkel az Artisjus megbízási szerződést köt a videó elkészítésére.

Teljes pályázati kiírás

Online pályázati űrlap

Adatvédelmi tájékoztató 

A pályázatban elnyerhető összeg(ek)

Egységesen egyszeri bruttó 200 000 Ft-tal díjazza az Artisjus a felkért szakmai zsűri által legjobbnak ítélt videó-tervek elkészítését. Ezen felül egyszeri bruttó 500 000 Ft díj jár majd annak a Pályázónak, akinek a videója közönségdíjat nyer a 2020 októberében megrendezett Dalszerzők Napján. Ez utóbbi esetében a Pályázó beleegyezése szükséges a közönségszavazáson való részvételre.

Javasolt témák

 • Hogyan született a mű? Miként nyerte el az első ihlettől végleges formáját? (Egy tetszőleges, de nyilvánosan már elérhető, meghallgatható dalt, művet kérünk választani.)
 • “Egy emlékezetes kudarcom szerzőként” – na és a tanulságok: mi mindent tanultam belőle, mit tanulhat belőle más?
 • Ilyen a dalszerző élete – bepillantás az alkotói lét szépségeibe és nehézségeibe. Mit lehet tenni, ha nem jön az ihlet? Villantsa fel az alkotó élet szépségeit, kihívásait, de akár vicces helyzeteit is.
 • „Mire gondolt a költő?” Avagy a dalszöveg értelmezése a szövegírója saját tolmácsolásában
 • Egy emblematikus dal vagy zenemű elemzése – mitől működik, és miért meghatározó számomra zeneszerzőként / dalszerzőként?
 • Ilyen az alkotói csapatmunka – a közös dalszerzés és zeneszerzés szépségei, nehézségei

Technikai és formai feltételek 

 • Tájolás: fekvő formátumú videó
 • Hosszúság: legalább 1 perc, legfeljebb 3 perc
 • Hangminőség: lehetőség szerint külső mikrofonnal (tehát nem a telefon saját mikrofonjával) rögzített hang, vagy más módon megoldott tiszta hangzás (pl. zárt, csendes térben, stúdióban felvett hang)
 • Ajánlott képfelbontás: minimum 1280 x  720 px (16:9 képarány)
 • Képminőség: olyan alapvető elvárásoknak meg kell felelni, mint: megfelelő fényviszonyok, képstabilizálás, amikor ez indokolt. A világítás esetén egyszerű megoldások megfelelőek, mint egy-két íróasztali vagy állólámpa használata, természetes fény minél jobb kihasználása (ha erre lehetőség van).
 • Egyéb: nem elvárt, de előnyt jelenthet a mozgalmas képi megvalósítás (például, de nem kizárólag: többféle kameraállásból történő rögzítés, vágások alkalmazása, állókép és mozgókép vegyítése, egy-egy felirat elhelyezése, effektek alkalmazása, lassítás vagy gyorsítás).
 • Zene alkalmazása: a videó alatt – amennyiben a képi tartalom is megköveteli – célszerű a szerző által írt és felvett zenét is bemutatni. Ettől eltérő zene használata is megengedett, ha a videó készítője  a zene jogtulajdonosaitól  (szerző(k), előadó(k), kiadó(k)) felhasználási engedélyt kapott.