Labdarúgó-Európa-bajnokság és Olimpia közvetítése

Vendéglátó üzletében közvetíti a 2024-es Olimpiát és/vagy a foci-Eb-t? Itt tájékozódhat az Artisjus-tudnivalókról.

Ha úgy tervezi, hogy vendéglátó üzletében TV-n, projektoron közvetíti a labdarúgó-világbajnokságot, kérjük, azonosítsa be, hogy az alábbi esetek közül melyik eset igaz vendéglátó üzletére – és kövesse a leírtakat.

Már van TV készülék (vagy más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz)

„Jelenleg is van TV készülék vagy más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz az üzletemben, az Artisjus már rendszeresen kiállítja a jogdíjfizetési értesítőt számunkra. A sportközvetítések miatt nem változik a befogadóképesség vagy a nyitvatartás”. Teendő: Önnek ez esetben nincs külön teendője az Artisjus felé a sportesemények közvetítése miatt.

Eddig nem volt TV készülék (vagy egyéb – ld. lenn)

„Eddig nem volt TV készülék (vagy más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz) az üzletemben, de a sportközvetítések idejére el fogok ilyet helyezni az üzletben vagy a teraszon / kerthelyiségben”. Teendő:

  • Kérjük, az innen letölthető nyilatkozatot töltse ki, és aláírva juttassa vissza címünkre emailben ([email protected]) vagy postán (Artisjus, 1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.) Beérkezés határideje: 2024. 06. 13.
  • A bejelentett időszak végével gondoskodjon a készülékek eltávolításáról. Ha továbbra is ott tartaná a készüléket, értesítsen bennünket írásban.

Már van TV készülék (vagy egyéb) és változik az üzemeltetés

„Már található TV készülék (vagy más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz) az üzletben, és a közvetítések idejére megnöveljük a befogadóképességünket, ill. változik a nyitvatartásunk”. Teendő:

  • Kérjük, az innen letölthető nyilatkozatot töltse ki, és aláírva juttassa vissza címünkre emailben ([email protected]) vagy postán (Artisjus, 1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.) Beérkezés határideje: 2024. 06. 13.
  • A bejelentett időszak végével értesítsen bennünket írásban az eredeti befogadóképesség és nyitvatartás visszaállításáról, vagy gondoskodjon a készülékek eltávolításáról.

Kérdések és válaszok

Milyen következményekkel jár, ha kihelyezi a készüléket, és mégsem jelzi ezt az Artisjusnak?

A be nem jelentett, de az Artisjus helyszíni ellenőrzése során felderített zenefelhasználás esetén az egyébként fizetendő szerzői jogdíjjal megegyező összegű költségátalányt is meg kell fizetni (Szjt. 25. § (6) bekezdés).

Mely jogszabály kötelezi a vendéglátóhelyeket a bejelentésre?

Szjt. 25.§ (4) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint a közös jogkezelő szervezet (vagyis az Artisjus) felé a felhasználó a tervezett zenefelhasználást és a már megkezdett zenefelhasználás bármiféle megváltozását előzetesen köteles bejelenteni. A bejelentési kötelezettség értelemszerűen az idényjellegű zenefelhasználásra is kiterjed.

A sportközvetítés után miért kell fizetni jogdíjat az Artisjusnak?

Az Artisjus Egyesület irodalmi és zeneszerzők, zeneszövegírók közös jogkezelő egyesületeként jogosult a nyilvános zenefelhasználás után a szerzőket megillető ún. nyilvános előadási jogdíj érvényesítésére és beszedésére.

Nyilvános előadásnak kell tekinteni a nyilvánosság (közönség) számára hozzáférhető helyen bármilyen zeneszolgáltatásra alkalmas műszaki eszközzel (pl. televíziókészülék, rádió, CD-lejátszó, számítógép) történő zeneszolgáltatást (minden sportközvetítés tartalmaz zenét is), valamint a személyes előadóművészi teljesítménnyel (pl. zenekar) megvalósuló élőzenés, műsoros előadásokat, koncerteket is.

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) értelmében az irodalmi, tudományos és művészeti alkotások – köztük a szöveges és szöveg nélküli zeneművek is – a törvény védelme alatt állnak. Szerzői művek felhasználásához főszabály szerint engedély szükséges és a felhasználásért jogdíjat kell fizetni. Egyes esetekben az engedélyt nem közvetlenül egyesével a szerzőktől, hanem a szerzők közös jogkezelő egyesületétől kell és lehet megszerezni.