TV a szobákban – Külön díjazás

Amikor a szállodai szobákban kábeltelevíziót nézhetnek a vendégek, azzal úgynevezett „továbbközvetítést” visz végbe a szálláshely. Emiatt ez egy különleges terület a közös jogkezelésben, és külön engedélyt igényel.

A szállodai szobában, televíziókészülék útján történő műfelhasználások szerzői jogi szempontból kétféle felhasználást valósítanak meg, és mindegyikre külön engedélyt kell kérni az Artisjustól.

1. Az egyik ezek közül, hogy szállodába műhold vagy kábelhálózat útján eljutott televízióműsort a szálloda üzemeltetője betáplálja a szálloda saját hálózatába (azaz a szálloda üzemeltetője ebben a műsorsugárzó szervezettől független közreműködőként jár el), így a televízió-műsor eljut a szállodai szobákba. Ez, az európai uniós normák értelmében, ún. nyilvánossághoz közvetítésnek, azon belül is egyidejű, változatlan továbbközvetítésnek minősül.

 

2. A szállodai szobákba így továbbközvetített televízió-műsorokat, és az azokban foglalt szerzői műveket (pl. zeneműveket) a televíziókészülék láthatóvá, hallhatóvá teszi a szálloda vendégei számára, azaz szerzői jogi szempontból a szerzői művek ún. nyilvános előadása is megvalósul.

 

Mindkét felhasználásra engedély az Artisjustól, mint közös jogkezelő szervezettől szerezhető be, értelemszerűen – mivel a fentiek szerint két külön felhasználás valósul meg – külön-külön díj ellenében.