Bejelentés és díjfizetés

Így kell a bejelentést intézni és a jogdíjat rendezni az Artisjusnál, ha a szálláshely területén, akár a közös terekben, akár a szobákban zene szól, illetve zene lejátszására alkalmas eszköz található.

Még nincs szerződése az Artisjusszal, és postai levélben kapott megkeresést tőlünk? Tájékoztatjuk, hogy az Artisjus a felhasználások ellenőrzése során a természetes személyek személyes adatait kizárólag nyilvánosan elérhető adatbázisokból, illetve a felhasználással kapcsolatos nyilvános kommunikációkból (reklámokból) szerzi meg. Az Általános adatvédelmi rendelet 14. cikke szerint tájékoztatónkat itt érheti el.


A szerzői jogi törvény szerint kötelező bejelenteni az Artisjushoz a nyilvános zenefelhasználást, és azt is, ha ebben változás következne be. Ha a bejelentést a szálláshely nem teszi meg, a jogdíjon felül költségátalány is fizetendő, hogy a mulasztás terheit ne a pontosan bejelentők és befizetők viseljék.

Mikor kell bejelenteni, ha a szálláshelyen zene szól (vagy lejátszására alkalmas eszköz van)?

A bejelentést már a zenefelhasználás megkezdése előtt meg kell tenni az Artisjus felé.

Hogyan lehet a bejelentést intézni?

A honlapról letölthető vagy az Artisjus Nyilvános Előadási Főosztályának munkatársaitól kérhető adatszolgáltatási lapok kitöltésével lehet teljesíteni a bejelentési kötelezettséget

Az űrlapot eredeti aláírással és pecséttel ellátva kell eljuttatni a Nyilvános Előadási Főosztálya emailben vagy postai úton.
E-mail: [email protected]
Postacím: Artisjus Egyesület Nyilvános Előadási Főosztály 1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.

Ki ellenőrzi, hogy bejelentettem-e a zenefelhasználást?

Kollégáink egy-egy területen folyamatosan tartják a kapcsolatot a zenét szolgáltató szálláshelyekkel, és eközben ellenőrzik a zenefelhasználás körülményeinek esetleges változását, a bejelentési kötelezettség teljesítését és ebben az utóbbi körben a nem zenélő üzleteket is.

Az ellenőrzések során, ha a zenefelhasználást vagy annak módosulását a felhasználó nem jelentette be, a helyszínen adatszolgáltatási lapot állítanak ki.

Honnan derül ki, mennyit kell fizetnem?

A jogdíj pontos mértékét a névre szólóan kiküldött jogdíjfizetési értesítőben közöljük rendszeresen. A beküldött, vagy az Artisjus helyszíni ellenőrzésekor felvett adatszolgáltatási lapon szereplő adatokat alapul véve, kollégáink kalkulálják ki a fizetendő jogdíjat az aktuális évi tarifa alapján.