Kábeltelevíziók

A szerzői jogi törvény alapján önálló műfelhasználásnak minősül, ha egy szervezet más rádió- vagy televízió-szervezet műsorát továbbközvetíti. Bár mára több platformon zajlik műsorcsomagok értékesítése, a köznyelv máig „kábeltelevízióknak” hívja e szereplőket.

Egyidejű változatlan továbbközvetítés

TARIFA / JOGDÍJKÖZLEMÉNY

A továbbközvetítést végző szervezeteknek az Artisjus jogdíjközleményében meghatározott jogdíjat kell megfizetniük a továbbközvetített szerzői művek, előadóművészi teljesítmények és hangfelvételek felhasználásáért.

Ezek a jogdíjak a szerzői jogi törvény 28.§ (4) bekezdésében meghatározott jogosultakat illetik meg.

Az egyidejű, változatlan továbbközvetítéshez szükséges annak a műsorközvetítő szervezetnek (rádió-, televízió-szervezet) az engedélye is, amelynek műsorát továbbközvetítik. A rádió- televízió-szervezetek ilyen engedélyének megszerzése is nagy terhet róhat az egyes kábelszervezetekre, de bizonyos körben – az Artisjus, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség és három nagy európai műholdas műsorközvetítő szervezeteteket tömörítő szervezet között létrejött keretszerződés alapján – itt is van lehetőség egy kézből történő engedélyszerzésre. Erről szintén Online és Média Osztályunk tud felvilágosítást adni.

Más kódolt műsorának kódolás után vagy (át)kódoltan történő nyilvánossághoz közvetítését végző szervezetek

TARIFA / JOGDÍJKÖZLEMÉNY

A már nyilvánosságra hozott ún. kisjogos irodalmi és zenei művek felhasználására az Artisjus ad engedélyt ebben az esetben. A jogdíjak megfizetésére a szerzői jogi törvény 26.§ (3) és a jogdíjközleményben foglaltak szerint az eredeti műsort közvetítő szervezettől különböző kódoltan továbbközvetítő szervezet köteles.

 
Az Artisjusszal a szerződést a műfelhasználás megkezdése előtt kell megkötni.
 

Kapcsolat

A szerződéskötéssel kapcsolatos teendőket az Artisjus Online és Média Osztálya végzi.
 
 
Holles Gábor
Osztályvezető-helyettes
(1) 488-2737
 
 
Szlezák Bálint
Ügyintéző
(1) 488-2753
[email protected]