Kábeltelevíziók

A szerzői jogi törvény alapján önálló műfelhasználásnak minősül, ha egy szervezet más rádió- vagy televízió-szervezet műsorát továbbközvetíti. Bár mára több platformon zajlik műsorcsomagok értékesítése, a köznyelv máig “kábeltelevízióknak” hívja e szereplőket.

Egyidejű változatlan továbbközvetítés

TARIFA / JOGDÍJKÖZLEMÉNY

 

A továbbközvetítést végző szervezeteknek az Artisjus jogdíjközleményében meghatározott jogdíjat kell megfizetniük a továbbközvetített szerzői művek, előadóművészi teljesítmények és hangfelvételek felhasználásáért.

 

Ezek a jogdíjak a szerzői jogi törvény 28.§ (4) bekezdésében meghatározott jogosultakat illetik meg.

Az egyidejű, változatlan továbbközvetítéshez szükséges annak a műsorközvetítő szervezetnek (rádió-, televízió-szervezet) az engedélye is, amelynek műsorát továbbközvetítik. A rádió- televízió-szervezetek ilyen engedélyének megszerzése is nagy terhet róhat az egyes kábelszervezetekre, de bizonyos körben – az Artisjus, a magyar kábeltelevíziós érdekképviseleti szervezetek és két nagy európai műholdas műsorközvetítő szervezeteteket tömörítő szervezet között létrejött keretszerződés alapján – itt is van lehetőség egy kézből történő engedélyszerzésre. Erről szintén Média Osztályunk tud felvilágosítást adni.

 

 

Más kódolt műsorának kódolás után vagy (át)kódoltan történő nyilvánossághoz közvetítését végző szervezetek

TARIFA / JOGDÍJKÖZLEMÉNY

 

A már nyilvánosságra hozott ún. kisjogos irodalmi és zenei művek felhasználására az Artisjus ad engedélyt ebben az esetben. A jogdíjak megfizetésére a szerzői jogi törvény 26.§ (3) és a jogdíjközleményben foglaltak szerint az eredeti műsort közvetítő szervezettől különböző kódoltan továbbközvetítő szervezet köteles.

Az Artisjusszal a szerződést a műfelhasználás megkezdése előtt kell megkötni.

Kapcsolat

 

A szerződéskötéssel kapcsolatos teendőket az Artisjus Média Osztálya végzi.
Holles Gábor csoportvezető
(1) 488-2737
Szlezák Bálint ügyintéző
(1) 488-2753
bszlezak@artisjus.com