Mire nem adhat engedélyt az Artisjus?

Egyes szerzői művek felhasználása, illetve bizonyos felhasználási módok nem tartoznak az Artisjus közös jogkezelésébe, emiatt az Artisjus ezekre nem tud engedélyt adni. Ilyenkor a felhasználónak közvetlenül a szerzői jog jogosultját kell felkeresnie.

Átdolgozás / fordítás

A szerző kizárólagos szerzői jogát sérti, ha művét jogosulatlanul megváltoztatják (Szjt. 29. §). Szerzői mű átdolgozásáról, feldolgozásáról akkor beszélhetünk, ha a műben történő változtatásnak egyéni, eredeti jellege van. Ilyen például:

  • a hangszerelésen túlmenő változtatás
  • a szöveg megváltoztatása (eredeti nyelv keretein belül)
  • új szöveg az eredetitől eltérő nyelven (ide értve a fordítást és a más nyelven írt eltérő szöveget is)
  • az eredetileg instrumentális mű rögzítése utólag írt szöveggel
  • a zene megfilmesítése, azaz a zenemű (vagy részletének) felhasználása vizuális tartalomhoz

Egyedi engedély hiányában tilos a szerzői jogi védelem alatt álló mű változtatása, illetve az Artisjus a mű hangfelvételen történő rögzítéséhez nem adja meg az engedélyt. Az engedély nélküli átdolgozás lehetséges jogkövetkezményei: a szerző személyhez fűződő, valamint vagyoni jogai miatt polgári peres úton történő jogérvényesítés, továbbá a hatályos Btk. alapján büntetőjogi következmények.

Minden, amit a zenei átdolgozásokról tudni érdemes: A zenei átdoldozásokról szóló Artisjus-füzetből még részletesebben tájékozódhat az átdolgozás feltételeiről.

Versmegzenésítés

Az átdolgozás speciális formája – szintén nem az Artisjustól, hanem a szerzői jog jogosultjától kell egyedi, írásbeli engedélyt kérni.

Hangoskönyv

Irodalmi művek (például versek) hangfelvételen történő kiadásához szintén a szerző vagy a szerzői jogutód egyedi engedélye szükséges. Amennyiben a hangoskönyv zeneművet is tartalmaz, akkor a zenemű tekintetében az Artisjus Online és Mechanika Osztályától szintén kell engedély.

Megfilmesítés

Ha valaki filmet készít, és ehhez egy már meglévő zeneszámot használ fel (vagyis nem ő ír zenét, és nem is ő bíz meg egy zeneszerzőt új zenemű írására), akkor az eredeti műnek a „megfilmesítése” történik, ami szerzői jogilag szintén átdolgozásnak minősül. Ez pedig a Szjt. 29.§-a alapján a mű szerzőinek közvetlen engedélyét igényli.

Nagyjogos művek engedélyezése

Az úgynevezett nagyjogos művek közé tartoznak:

– a teljes terjedelemben használt színpadra szánt zenés művek

– operák

– operettek

– musicalek

– regények

Az ilyen művek bármely típusú felhasználása szintén nem tartozik az Artisjus engedélyezési körébe, ilyenkor a szerzői jogosultak és a felhasználó közvetlenül állapodnak meg a felhasználásról, valamint a jogdíj mértékéről.