Leírás

A szerzői művek hangfelvételre rögzítéséhez, többszörözéséhez a szerzők hozzájárulása szükséges. A hozzájárulást az Artisjus szerződés formájában adott felhasználási engedélye jelenti a nem színpadi zeneművek, zeneszövegek, a zenés színpadi zeneművekből vett részletek esetében.

A szerzői jogvédő társaságok kölcsönös képviseleti szerződéseik alapján nem csak az adott ország zenéit, hanem egymás nemzeti repertoárjait is képviselik. Ez azt jelenti, hogy az Artisjus a nem magyar zeneszerzők műveire nézve is jogosult felhasználási szerződést kötni.

Ebben a menüpontban található meg az alábbiakkal kapcsolatos, minden fontos tudnivaló – szerződések, nyomtatványok, ügyintézés menete és elérhetőségek.

Műsoros audió hangfelvétel-kiadás engedélyezése (CD, MC, Vinyl, DualDisc, pendrive, egyéb audio hordozók)

Műsoros audiovizuális kiadványok engedélyezése (főleg zenés tartalmú kiadvány, mint koncertfelvétel, zenés portré, klip, valamint játék- és egyéb filmek (DVD), CD-ROM, DVD-ROM)

Zenegépek (például jukebox, musicbox)

Utángyártás bármelyik formátumra

Szerzői jogi engedélyt kizárólag szomszédos jogilag tisztázott hátterű kiadványokra ad ki az Artisjus. A hangfelvétel kibocsátójának tehát tiszteletben kell tartania az ún. szomszédos jogokat, vagyis az

  • eredeti hangfelvételgyártók (érdekképviselet: MAHASZ )
  • filmelőállítók
  • az előadóművészek (közös jogkezelő: EJI )
  • a műsorszóró szervezetek

önálló engedélyezési jogait is.

Átdolgozások, versmegzenésítések, megfilmesítések engedélyezéséről itt található információ.

A szerzői kiadással kapcsolatos információk pedig itt olvashatóak.