Dalszerző Táborok 2018

2018-ban két dalszerző tábor is megvalósult az Artisjus támogatásával.

Budapest Songwriting Camp

 

Az Artisjus célja a magyar dalszerzők a nemzetközi kollaborációinak elősegítése, ezért az Artisjus meghívására Stockholm, Párizs és London után Budapest adott otthont a svéd szervezésű, nemzetközi dalszerző tábornak. Házigazdai szerepének köszönhetően Magyarország összesen hét résztvevőt küldhetett a Songwriting Camps táborába.

Február 2-án huszonegy dalszerző költözött be a Brody Hotelbe, ahol háromfős csoportokban alkottak öt napon át.

A tábor ötlete Niclas Molinder és az ABBA egyik tagja, Björn Ulvaeus fejéből pattant ki. A céljuk az volt, hogy olyan alkotói teret teremtsenek a szerzőknek, ahol tanulhatnak egymástól, és közösen írhatnak zenét anélkül a kényszer nélkül, hogy piacképes zenei anyagot kell elkészíteniük. Mind a szerzők, mind a képviselőik nagy örömmel fogadták az azóta egyre népszerűbbé váló kezdeményezést. A projekt a zászlajára tűzte a kulturális sokszínűséget, a nemek közötti egyenlőséget, az oktatást és a fenntarthatóságot, miközben a legfőbb célkitűzése az, hogy összehozza egymással a világ dalszerzőit és elősegítse a közös jövőbeli alkotómunkát.

A 2018-as Budapest Songwriting Camp „nulladik napjára” szervezte az Artisjus az első DEX Dalszerző Expót, ahol 300 magyar és külföldi szerző építhetett kapcsolatot és ismerhette meg egymás munkamódszereit és dalszerzői praktikáit.

Bővebben a Dal+Szerző blogon és Fotók

 

 

Songbook Songwriting Camp

 

2018. október végén, négy napig tartott a második Songbook Songwriting Camp tábor, amire a meghívottak mellett a nyílt felhívásra jelentkezők közül is választottak szerzőket a szervezők.

Az Artisjus által támogatott táborban a szerzők különböző csapatokban írtak dalt (esetleg dalokat), így közel harminc szerzemény született, jó részük teljesen vagy majdnem kész állapotban volt a sessionök végére. A Zeneszöveg.hu közleménye a nemzetközi együttműködésre, a zenei exportra helyezte a hangsúlyt; mint írják, a táborban bebizonyosodott, hogy “a külföldi szerzők hazai producerekkel és előadókkal való összekapcsolása a megfelelő formátum a magyar szerzők és a magyar zeneipar exportjára.”

A táborban 21 magyar és 9 külföldi szerző vett részt, utóbbiak ezekből az országokból érkeztek: Ausztria, Csehország, Lengyelország, Litvánia, Szerbia, Svédország,  Románia

 

Bővebben a Dal+Szerző blogon