1. A sütikkel kapcsolatos általános tájékoztató

2. Az oldalon használt sütik

3. A sütik korlátozása a böngésző beállítások alkalmazásával

4. Az adatkezelő neve és elérhetősége


A sütikkel kapcsolatos általános tájékoztató

 

A sütik – vagy angolul cookies – olyan kisebb programok, amelyek a meglátogatott weboldal funkcionális működését segítik, adatokat gyűjtenek forgalomelemzési célból, esetleg marketing célokat szolgának.

 

A sütik használata során ezek a kis programok vagy adatcsomagok a felhasználó számítógépére kerülnek és ott hosszabb-rövidebb ideig tárolódnak. A sütik alkalmazása során a weboldal mintegy „megkéri” a felhasználó számítógépét, egyéb okok eszközét, hogy a felhasználó böngészője tárolja számítógépe használatával kapcsolatos adatokat. A sütik vagy a meglátogatott oldalról származnak vagy harmadik személytől (. A sütik lehetővé teszik a weboldal számára, hogy az “emlékezzen” a felhasználó egyes műveleteire vagy preferenciáira. A sütik segítenek azonosítani a felhasználókat, rögzítik a felhasználók – honlap használatával kapcsolatos – egyedi beállításait, a felhasználóknak, hogy újbóli adatbevitel nélkül tudják használni a honlapokat (pl. jelszavak megjegyzése).

 

A sütik egy részét külső webszerver kezeli, ezeket a sütiket http fejléc sütinek hívják. A sütik tárolásának másik módja az adott oldalon található vagy hivatkozott JavaScript kód. A folyamat a gyakorlatban úgy írható le, hogy minden alkalommal, amikor a felhasználó újra használni kívánja az oldalt, akkor a webszerver megkaphatja az előzőleg beállított sütik adatait, ezzel könnyebbé és kényelmesebbé válik a korábban már használt oldal betöltése, használata.

 

A sütik és más hasonló technológiák alkalmasak lehetnek meghatározott természetes személyek azonosítására, ezért az Általános adatvédelmi rendelet alkalmazásában használatuk személyes adatok kezelésének minősül.

 

A sütikkel és más hasonló technológiákkal valamennyi honlap felkeresésekor találkozhatunk. A sütikkel kapcsolatos adatkezeléssel összefüggő kérdések a felhasználók tájékoztatására vagy hozzájárulásuk szükségességére vonatkoznak.

 

A hozzájárulás beszerzése alól mentesül a szolgáltató, ha a süti a szolgáltatás nyújtásához (honlap használata etc.) technikailag elengedhetetlenül szükséges vagy kizárólagos célja az elektronikus hírközlő hálózaton keresztül történő közléstovábbítás vagy annak megkönnyítése. Fentiekre figyelemmel hozzájárulás beszerzése nélkül használhatók sütik:

 

  • felhasználói beviteli sütik: más néven munkamenet azonosítót sütik, arra szolgálnak, hogy nyomon kövessék a felhasználó adatbevitelét az online űrlapok, bevásárlókocsik stb. kitöltése során, ezek a sütik törlődnek a munkamenet végével,
  • hitelesítési sütik: a felhasználók azonosítására szolgálnak, ezzel jogosultságot szereznek az engedélyezett tartalom megismerésére (pl. internetbank kód);
  • felhasználóközpontú biztonsági sütik: a felhasználó által kifejezetten kért szolgáltatás biztonságának fokozására szolgálnak, azaz céljuk a visszaélések kimutatása; korlátozott tárolási idő jellemzi őket;
  • multimédiás tartalom lejátszók sütik: olyan technikai adatokat tárolnak, amelyek videó- vagy audió tartalom lejátszásához egy munkamenet időtartama alatt szükségesek (általában „flash süti”-ként ismertek), a felhasználó által kifejezetten kért szolgáltatásnak minősülő tartalmakhoz kapcsolódnak;
  • terheléskiegyenlítő sütiket: olyan technológiát valósítanak meg, amik lehetővé teszik, hogy nem egy, hanem több számítógép dolgozza fel az egy webkliensre érkező kéréseket a munkamenet időtartama alatt; ezek a sütik a hálózati kommunikáció biztosítását szolgálják;
  • felhasználói felület testreszabásához használt (munkamenet) sütik: arra használhatók, hogy az állandó azonosítóhoz nem kapcsolódó preferenciákat (például a nyelvet vagy a betűtípus-beállításokat a munkamenet időtartama alatt tároljanak), amennyiben a munkamenet idejére tárolják az adatokat (hosszabb adattárolás esetén a süti alkalmazása hozzájárulást kíván meg);
  • harmadik féltől származó közösségi tartalmat megosztó sütik: a közösségi hálózat bejelentkezett tagjai számára használatuk hozzájárulásuktól függetlenül biztosítható (a süti célja, hogy a hálózat tagját azonosítsa a tartalom megosztása során).

 

Az érintettek hozzájárulása szükséges az alábbi típusú sütik használatához:

 

  • közösségi tartalommegosztó nyomonkövetési sütik,
  • külső hirdetési sütik, amelyeket általában viselkedésalapú ajánlatok céljára használnak;
  • a tartós bejelentkezési sütik;
  • a piacelemzési, a termékfejlesztési, hibakeresési célból használt sütiket;
  • látogatáselemző sütik.

 

Az 1. számú táblázat tartalmazza a sütik fenti szempontoknak megfelelő besorolását.

 

 

Részletesen a Google Analytics-ról, illetve a Facebook képpontról

 

Néhány a webodalon  használt technológiát részletesebben is be kell mutatnunk ahhoz, hogy a használatukra vonatkozó rendelkezéseknek eleget tehessünk. Az alábbiakban a két legfontosabb programról a Google Analytics-ról, illetve a Facebook képpontról olvashat tájékoztatást, illetve találhat olyan információkat, amelyek alapján a használatukkal járó adatkezeléseket korlátozhatja.

A Google Analytics a Google elemző eszköze, amely abban segít a weboldalak és alkalmazások tulajdonosainak, hogy pontosabb képet kapjanak látogatóik tevékenységeiről. A Google Analytics szolgáltatása révén a weboldalhasználatával kapcsolatos információk kaphatóak a Google-től és  lehetőség nyílik a honlap forgalmának elemzésére. A Google Analytics által használt fő cookie a „__ga” cookie. A Google Analytics felhasználható arra is, hogy relevánsabb hirdetéseket jelenítsen meg a Google a Google-szolgáltatásokban (például a Google Keresésben). forrás: https://policies.google.com/technologies/types

 

„A Google Analytics belső cookie-kat, az eszközzel/böngészővel kapcsolatos adatokat, IP-címeket, illetve a webhelyen/alkalmazásban végzett tevékenységéket gyűjt. Ezeket az adatokat azért gyűjti, mert ezek alapján az adatok alapján tudja mérni, illetve statisztikai jelentésekben rögzíteni a felhasználók által az olyan webhelyeken és/vagy alkalmazásokban végzett műveleteket, amelyek a Google Analytics szolgáltatást használják.” forrás: https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=hu „A Google Analytics arra használja az IP-címeket, hogy kikövetkeztesse a látogatók földrajzi helyét, valamint arra, hogy megvédje a szolgáltatást és az ügyfeleinket.”

A Google Analytics lehetővé teszi, hogy felhasználói bekapcsolják az IP-, amelynek használatakor a Google Analytics a gyűjtött IP-cím egésze helyett csak az IP-cím egy részét használja fel, továbbá az ügyfelek igény szerint felül is bírálhatják az IP-címeket az IP-felülbírálási funkcióval. – A weboldal a Google Analytics használata során az IP címek maszkolását alkalmazza a beállítások megfelelő alkalmazásával.

 

A Google Analytics által használt sütikkel kapcsolatos adatkezelésről, a sütik funkciójáról részletesen az alábbi linken olvashat: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage

 

Hogyan korlátozhatja Ön Google Analytics működését? . Amennyiben nem kívánja valamennyi a Google Analytics által alkalmazott süti alkalmazását megtiltani, úgy az alábbi linken elérhető beállításokkal korlátozhatja az adatkezelést: https://policies.google.com/technologies/cookies

 

A weboldala Facebook szolgáltatásai közül a Facebook képpontot használja annak érdekében, hogy a weboldal használatával kapcsolatban információkat gyűjtsön, illetve facebook megjelenéseit optimalizálja.

 

A Facebook szolgáltatásainak igénybevétele során a Facebook képpont a felhasználók személyes adatait (Ügyféladatok) küldi el a Facebook részére. Az Ügyféladatok a Facebook terméktől függően lehetnek elérhetőségek, illetve eseményadatok. Az alábbi linken érheti el, hogy a Facebook képpont pontosan milyen adatokat gyűjt: https://developers.facebook.com/docs/facebook-pixel/implementation/gdpr

 

A Facebook képpont tiltásáról a „A sütik korlátozása a böngésző beállítások alkalmazásával” című részben olvashat kiegészítő információkat. Ön bármikor törölheti a korábban engedélyezett cookie-kat, ezzel kapcsolatban részletes információkat a böngészője „Segítség” menüpontjában talál. A Facebook képpont működésére, illetve adatvédelmi megfelelésre vonatkozó további részletes tájékoztatás az alábbi linken keresztül érhető el:

 

https://developers.facebook.com/docs/facebook-pixel/advanced#

 

https://developers.facebook.com/docs/facebook-pixel/implementation/gdpr

 

A weboldal által használt közösségi modulok (social plugins)

 

A plug-in-ok olyan opcionális modulok, amiket különböző közösségi hálózatok (pl. Facebook, Twitter, Pinterest etc.) biztosítanak és használatukkal a weboldal közvetlenül összekapcsolható a közösségi oldalakkal, a felhasználók a tartalmakat megoszthatják, illetve reagálhatnak azokra. A közösségi plug-in-okat használó weboldalak célja ezen programok használatával a látogatottság és az elérés növelése.

 

A beépülő modul továbbítja a tulajdonos szolgáltató felé, hogy a felhasználó mely weboldalakat nyitotta meg. Ha böngészés közben be van jelentkezve valamely szolgáltató felhasználói fiókjába, a szolgáltató össze tudja vetni az Önt érdeklő (azaz az Ön által elért) információkat a felhasználói fiókjával. A beépülő modulok funkcióinak használata esetén (például kattintás a „Like” gombra, hozzászólás) a böngésző ezt az információt is közvetlenül a szolgáltatónak továbbítja megőrzésre.

 

Az adatok szolgáltató általi gyűjtéséről és felhasználásáról, valamint a fenti adatkezeléssel kapcsolatban az Önt megillető jogokról és a rendelkezésre álló lehetőségekről a szolgáltatók adatvédelmi tájékoztatójában találhat információkat.

 

Az Artisjus.hu weboldalon közösségi modulokat nem használunk.

 


A sütik korlátozása a böngésző beállítások alkalmazásával

 

A böngészők (példálul: Google Chrome, Firefox, Explorer) lehetőséget adnak arra, hogy csak az érintett hozzájárulásával lehessen sütiket telepíteni a számítógépre, egyéb eszközére. A sütik használatának teljes korlátozása a webhely korlátozott használhatóságát eredményezi vagy azzal a következménnyel járhat, hogy az adott oldalt egyes funkcióit egyáltalán nem tudja használni. Ezért az oldal működését biztosító sütik használatának korlátozása nem javasolt szemben a kényelmi, illetve harmadik felektől származó sütik korlátozásával. Az egyes böngészőkben az alábbiak szerint eljárva állíthatja be a sütik használatát:

 

 


Az adatkezelő neve és elérhetősége

 

Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület

1016 Budapest, Mészáros utca 15-17.

legal@artisjus.com

Az Artisjus által igénybe vett adatfeldolgozók:

Delta Informatika Zrt.

1033 Budapest, Szentendrei út 39.-53

ALPHANET Informatikai Zrt.

1039 Budapest, Pünkösdfürdő utca 52.

 

Google Inc., Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, Amerikai Egyesült Államok,

 

Facebook Inc. 1601 Willow Road, Menlo Park, CA 94025, Amerikai Egyesült Államok,

 

Facebook Ireland Limited Hanover Reach, 5-7 Hanover Quay, Dublin 2, Írország,

 

Az adatkezelés célja és jogalapja

 

Az Artisjus honlapjain használt technológiákkal, sütikkel történő adatkezelés célja a honlapok funkcionális működtetése, a felhasználói élmény javítása, valamint az Artisjus public relations tevékenységének elősegítése.

 

A sütikkel és más hasonló technológiákkal kapcsolatos adatkezelés jogalapja a weboldalak funkcionális működésével, felhasználói élmény javításával összefüggésben működésével összefüggésben az Általános adatvédelmi rendelet 6. cikk (1) bekezdés b) pontja szerinti szerződéses jogalap.

 

A sütikkel és más hasonló technológiákkal kapcsolatos adatkezelés jogalapja a public relations tevékenységgel összefüggő adatkezelések vonatkozásában az érintett Általános adatvédelmi rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja szerinti hozzájárulása.

 

Az egyes sütik fentiek szerinti besorolásáról az 1. sz. melléklet alapján tájékozódhat, a táblázatban honlaponkénti bontásban szerepelnek a felhasznált sütik, illetve besorolásuk.

 

Az adatkezelés időtartama

 

Az adatkezelés az adatkezelési cél megvalósulásáig tart. Az egyes sütik vonatkozásában az adatkezelés időtartamára vonatkozó tájékoztatást az 1. számú melléklet tartalmazza.

 

Az érintett jogai

 

A jelen tájékoztató alkalmazásában érintett honlap látogatója vagy felhasználója. Az érintett kérelmezheti, hogy az adatkezelő biztosítson hozzáférést a rá vonatkozó személyes adatokhoz.

 

Az érintett jogosult a rá vonatkozó személyes adatok helyesbítését, törlését, illetve a velük kapcsolatos adatkezelés korlátozását kérni, továbbá tiltakozhat a személyes adatainak kezelésével szemben.

 

Az általános adatvédelmi rendelet 77. cikke szerinti panasz benyújtásának joga

 

Az Egyesület adatkezelési tevékenységével összefüggésben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (a továbbiakban: NAIH) nyújthat be panaszt az alábbi elérhetőségeken:

posta cím: 1530  Budapest, Pf.: 5.
cím: 1125  Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c
Telefon: +36 (1) 391-1400
Fax: +36 (1) 391-1410
E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu
URL http://naih.hu

 

Az érintett bírósághoz fordulhat az Általános adatvédelmi rendelet 79. cikke, illetve az Infotörvény 23. §-a alapján, amennyiben megítélése szerint az adatkezelő, annak megbízottja, illetve az adatfeldolgozó személyes adatait az Általános adatvédelmi rendeletbe, illetve jogszabályba ütköző módon kezeli.

 

A bírósági eljárásra vonatkozó tudnivalók:

 

  • A bíróság az adatvédelmi ügyekben soron kívül jár el.
  • Azt, hogy az adatkezelés a jogszabályban foglaltaknak megfelel, az adatkezelő köteles bizonyítani.
  • A pert az érintett – választása szerint – a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes törvényszék előtt is megindíthatja.

 

Ha a bíróság a kérelemnek helyt ad, az adatkezelőt, illetve az adatfeldolgozót a jogellenes adatkezelési művelet megszüntetésére, az adatkezelés jogszerűségének helyreállítására, illetve az érintett jogai érvényesülésének biztosítására pontosan meghatározott magatartás tanúsítására kötelezi, és szükség esetén egyúttal határoz a kártérítés, sérelemdíj iránti igényről is.

 

Ha az adatkezelő, illetve az általa megbízott vagy rendelkezése alapján eljáró adatfeldolgozó a személyes adatok kezelésére vonatkozó, jogszabályban vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott előírásokat megsérti és ezzel másnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni.