Zsoldos Béla

Zsoldos Béla zenei életünk megkerülhetetlen alakja. Az idén 70 éves mester minden stílusban otthonosan mozog, több, mint 300 lejelentett műve között kortárs kamara darabokat, rádiós-és színházi zenéket, musicalt, pop-dalokat és jazz kompozíciókat egyaránt találunk. Darabjait a legnagyobb hazai előadók szólaltatták meg és jelentősek a szerzőtársakkal, pl. S-Nagy István szövegíróval történt együttműködései is. A komolyzenéből indult szerző munkásságának jelentős része a könnyűzene és a jazz területén valósult meg.  A ’90-es évek derekán íródott zenei anyagok, a Morgan Workshop Red Dragon című lemeze, illetve a Borlai-Zsoldos Supercussion formáció albuma, a magyar fúziós jazz jelentős alkotásai közé sorolhatóak. A 2000-es években az egyik legjelentősebb hazai pop csapat, a Fekete Vonat mögött dolgozott szerzőként, akikkel 5 albumot készített, melyekből 3 platina és 4 aranylemez lett.

2007-ben jelent meg a Timpani Concerto / Vibrafonia CD, amely nemzetközi bemutatókat is megért egyedülálló versenymü 5 timpanira, big band-re és szimfonikus zenekarra. 2012-ben Giacomo Puccini Bohéméletén alapuló, Zsoldos-Kero-Sziámi szerzőcsapat által létrehozott Bohém Casting musical opera a Miskolci Operafesztivál, valamint az Operettszínház kiemelkedő sikerű előadása volt.

Aktivitása töretlen, ma is rendszeresen ír zenét a Magyar Udvari Kamaraszínház számára, a MÜPA-ban tartott életmű koncertjén pedig nemrég került bemutatásra új darabja, a Capriccio for Percussion. Zsoldos Béla minden művét, a mesterségbeli tudáson túl, kifinomult ízlés jellemzi és mélységes humánum hatja át.

 

A laudációt írta: Bágyi Balázs

Fotó: Labancz Viktória