Závodi Gábor

A pop-rockzene szinte minden generációjában feltűnik néhány kivételes muzsikus, akinek munkássága, szakmai képzettsége rányomja bélyegét környezetére. Ezek azok a muzsikusok, akik szerzőségük mellett széles skálán foglalkoznak a zene egyéb területeivel is, és – túl a professzionális hangszeres játékon és komponáláson – kiválóan hangszerelnek, követik a fejlődés irányát és remekül eligazodnak a felvételi technikában, a stúdiók világában.

Ezek azok a muzsikusok, akik a tehetségükből, tanult és más területeken szerzett gyakorlatukból nagyon sokat tudnak segíteni, hozzátenni mások munkájához, és ezt szívesen vállalják is, empátiájuk spontán működik. Ez nagyon nem egyszerű, viszont önzetlen feladat, hisz más darabjait is sajátként kell kezelni, szeretni, építeni és örülni annak sikerének. Így aztán nem csoda, ha nevük számtalan kiadványon olvasható, a szakma pedig nagy becsben tartja őket, mert valójában ők a szakma tanárai. Ma leginkább producereknek hívjuk őket, de ez nem fedi teljesen a valóságot.

Díjazottunk is ezek közül a komponisták közül való, esetében is szinte lehetetlen felsorolni e helyen az összes előadót, nagylemezt, filmzenét, a szakma élvonalbeli képviselőivel megvalósult közös munkáit, ahol kiváló teljesítmény nyújt szerzőként, hangszerelőként és producerként. Koncz Zsuzsát idézve, akinek közel 10 dalt komponált: “Gábor nagyon sokoldalú alkotó, szövegeit is maga írja. Empatikus szerző, mert dalai az előadó személyi adottságait kitűnően kiaknázzák, miközben maximálisan alkalmazkodnak hozzá. Vadvilág című 40.lemezemen is kiemelkedő szerepet játszanak Gábor szerzeményei. Ennyi tapasztalattal a hátam mögött bizton állíthatom, hogy a magyar pop-rockzene egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb szerzője.”

Kiemelve a hosszú alkotói sorból a fentebb említett Koncz Zsuzsa Vadvilág c. platina lemezét, a felsoroltak alapján az év zeneszerzői díját Závodi Gábor zeneszerző kapja.

Írta: Malek Miklós

Fotó: Hámori Zsófia