Vitáris Iván

Kevés olyan fiatal zenészt, dalszerzőt ismerünk, aki ennyire szívén viselné a magyar rockzene múltját és ennyire elhivatottan és nagy tudással képviselné azt a kortársai felé, miközben érzékeny a mai trendekre is. Művészetében igen erősen fellelhető az angolszász behatás is. Vitáris Iván nem csak emiatt lehet példakép, hanem a tudatos és elszánt hozzáállás miatt is, amely a sikeresség egyik alapfeltétele.

Laudáció: Szabó Áron Vasaló

Vitáris Iván a ’60-as ’70-es évek zenei irányzatát a 21. századba átültető, külföldön is sikereket arató Ivan and the Parazol együttes énekes-frontembere. A főként angol nyelvű dalokat író zenekar 2012-ben megnyerte a Hard Rock Rising nemzetközi tehetségkutató magyar döntőjét, majd 2014-ben az induló Nagy-Szín-Pad! verseny első évadában második helyezést ért el. Még ugyanabban az évben Together című számuk volt a Sziget Fesztivál hivatalos himnusza, ami jelentős hazai és nemzetközi publicitást hozott a zenekar számára. 2016-ban a groningeni Eurosonic showcase fesztivál egyik magyar fellépője. Az Ivan and the Parazolnak eddig három albuma jelent meg.

Iván szerint „A rockzene örök érvényű, és ma is ugyanazt jelenti, mint régen. A szabadság mindig fontos téma lesz!” Gondolkodás nélkül megy előre, a pofonok nem fájnak neki, és csak rövid időre veszi le a szemét a célról, hogy kérdőjel helyett felkiáltójellé váljon a zenéjük a magyar, az európai, de akár az amerikai zenei piacon is.