Varjasi Ildikó

Varjasi Ildikó nótaénekes és nóta-zeneszerző, a Győr-szabadhegyi Nótaklub vezetője 18 éve. Nem csak szerzőként tesz a magyarnóták fennmaradásáért, hanem közösségi foglalkozásokat szervez.

1945. január 29-én született Süttőn, 1952-ben Győrben kezdte a zeneiskolát hegedű-ének szakon. A Csillebérci Országos Úttörő Kulturális Seregszemlén aranyérmet nyert énekből, a jelen lévő Kodály Zoltán dicsérete, amiért énekét saját maga kísérte hegedűvel nagy hatással volt rá. Tanulmányait a Zenegimnáziumban folytatta, elvégezte az ötéves konzervatóriumot hegedű, ének főtanszakon és zongora- brácsa melléktanszakon. Mivel érettségi után nem mehetett tanárképzőbe, pályamódosításra kényszerült, és pénzügyi előadóként helyezkedett el.

A zene továbbra is az élete része maradt, Varjasi Ildikó a Győri RÁBA Vegyes karának szólistája volt 20 évig.

Varjasi Ildikót férje támogatta zenei törekvéseiben, és benevezte a Jákó Vera Nótaversenyre. Itt figyelt fel rá Jankovics György, a szabadhegyi Nótaklub alapítója. Meghívta a klubba, majd fél év elteltével, látva Ildikó lelkesedéssel végzett közösségalkotó munkáját, kinevezte vezetőnek.

2003-ban Gyimóti Elemér nótaszövegíró felkérte, hogy szövegeihez zenét szerezzen. Ezt több kollaboráció is követte olyan szövegírókkal, mint M. Tóth Magdolna, Sztojkó Mihály, Szabó András, Pászti József, Stefanovics Elemér. Varjasi Ildikó eddig több mint száz magyar nótához írt zenét.

2005-ben nótaénekesi minősítést szerzett. Rendszeresen fellép nótaesteken, nótái döntőbe jutottak a Nótaolimpián.

Fotó: Somay Márk