Tátrai Tibor

Tűzkerék, Syrius, Hobo Blues Band, Török Ádám és a Mini, Generál, Új-Skorpió, Magyar Atom, Tátrai Band, Boom Boom, Latin Duó, Tátrai Trend – lehet ennél az egyszerű felsorolásnál tökéletesebb méltatást írni? Meg sem kíséreljük, hiszen a felsorolt zenekarok egytől egyig a blues-rock dalszerzés olyan minőségi szintjét állították fel, melynek meghaladása képtelen gondolat, de a puszta utolérésével is igen elégedett lehet az utókor, amennyiben az sikerül neki.

A fent említett zenekarokban – bár a zeneszerző társadalom krémje megfordult – van valaki, egy közös láncszem, aki mindig ott volt. És ugyan önmagára leggyakrabban módfelett szerényen csak egy „jó gitárosként” hivatkozik, mi, a szerzői közösség, azért észrevesszük, hogy pályafutásának bő 50 éve alatt olyan gigaslágerek társszerzője, mint a „Rossz vér”, vagy a „New York, New York”, de a szerző jegyzi Póka Egonnal közösen minden idők egyik legjelentősebb magyar konceptalbumának – ha nem a legjelentősebbnek – tekinthető Vadászat zenéjét is.

A kultikus zenekarok arról ismerszenek meg, hogy egy vagy több zenészlegenda keletkezik nyomukban. Nos, az idei alkotói életműdíjas szerző többszörös legenda, hiszen mielőtt szerzeményei legendássá tették volna, már akkor virtuóz csodagitárosnak számított jellegzetes és felismerhető szólóival, dögös riffjeivel és az elmaradhatatlan szájgitár effekttel. A szerző megszámlálhatatlan aranylemez és szakmai díj birtokosa, olyan elhivatott muzsikus, aki hangszerrel a nyakában nyit ajtót, ha váratlanul becsengetnek hozzá! Ráadásul meglehetősen sokoldalú szerző is, hiszen a hardrock, a rhythm and blues, a progresszív rock, de még a latin akusztikus gitárzene területén is maradandót alkotott és alkot.

A 2020-as Artisjus alkotói életműdíjat Tátrai Tibornak – azaz „Tibusznak” ítélte az Artisjus vezetősége.

A laudációt írta: Szabó Áron

Fotó: Somay Márk