Tálas Áron

Ha vannak zenei ufonauták közöttünk, akkor Tálas Áron bizonyára az. Azon túlmenően, hogy egy multiinstrumentalista előadót tisztelhetünk személyében, elsőrangú zeneszerző, aki mindenhonnan merít ihletet. Remekül ötvözi a klasszikus zenei elemeket a mai jazz-áramlatokban tetten érhető páratlan metrumokat, vagy a hirtelen tempó- és lüktetésváltásokat. Zenei világának lírai oldala is erős, harmóniavilágának gazdagsága pazar. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének óraadója korosztályának egyik legérdekesebb egyénisége, aki szerint „a jazz egy önképző szakkör” – vallotta egy régebbi interjúban.

Fő hangszere, a zongora mellől irányítja saját zenekarát, akik magas színvonalon valósítják meg kompozitórikus elképzeléseit – a Tálas Áron Trió sok éve van jelen a hazai és a nemzetközi zenei életben. A BMC gondozásában megjelent Little Beggar című albumuk zajos sikert aratott, a MÜPA színpadán pedig az amerikai gitárzseni, Mike Moreno közreműködésével játszhattak pár éve. Tevékenysége, sikerei a magyar jazz fiatalabb korosztályának példaképévé avatják a 29 éves zeneszerzőt.

Kimagasló tehetségét korábban Junior Prima Díjjal jutalmazták, emellett háromszoros Gramofon-díjas, a mai alkalommal pedig Artisjus Junior Díjban részesül.

A laudációt írta: Bágyi Balázs

Fotó: Somay Márk