Takács Dorina (Дeva)

Takács Dorina, művésznevén Дeva egyedi hangzásvilágot teremtett, amely izgalmasan ötvözi a Kárpát-medence hagyományos népzenei gyökereit a kortárs zenei és stúdiótechnikai trendekkel. A fiatal művész zenei kísérletezése által a laikus hallgatók számára is megnyílnak az átjárók a látszólag össze nem illő zenei stílusok között. 2022-ben megjelent első nagylemeze, a Csillag egy gazdag zenei ívet épít fel, amely a kritikusok elismerését is kivívta.

Дeva zenei tehetsége és elkötelezettsége már korai éveiben megmutatkozott, amikor néptáncolt és kórusban énekelt, valamint zenei általános iskolába járt. Később az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a zenekultúra és a vallástudomány szakokon folytatta tanulmányait.

Fiatal kora ellenére már számos díjat és elismerést szerzett; a Music Moves Europe nemzetközi zsűrije a legígéretesebb európai tehetségek közé választotta 2022-ben. Az idei Junior Artisjus-díj elnyerésével Дeva tovább erősíti pozícióját mint a magyar zenei élet egyik figyelemre méltó tehetsége, aki új távlatokat nyithat a magyar zenei világ számára.

A laudációt írta: Both Miklós

Fotó: Labancz Viktória