Szörényi Levente: Hattyúdal

Ez a díj csak részben mérlegelés kérdése, a zsűri döntéséhez megkapja az Artisjus kimutatását az adott év legnagyobb bevételt jelentő eseményeiről. Ez azonban még nem elég a díj elnyéréséhez, mérlegelünk művészi szempontokat is.

Nos, ez alkalommal nem volt „de”, most semmilyen különbség nem volt a ranglista, és a művészi megítélés között: a díj vitathatatlanul megérdemelt.

Maga az esemény a zeneszerető közönség számára egyszerre felemelő és kicsit elszomorító. Felemelő, mert gyakorlatilag egy életmű-válogatással találkozott, másrészt szomorú, mert a cím szerint ezzel így utoljára találkozott.

Persze, a dalokkal, művekkel nem kell szakítsunk, legtöbbjét fújja az ország apraja-nagyja, ezek már beépültek a lelkünkbe, személyiségünkbe. A mostani ötvenes-hatvanas korosztály élete elválaszthatatlan a Szörényi életműtől, és ez nem csak az általa énekelt dalokat jelenti, de sok mást is, Koncz Zsuzsától a megkerülhetetlen rockoperákig, köztük az emblematikus István, a királyig. Sokunk számára jelentett egy zenei rendszerváltást is, jóval a másik rendszerváltás előtt, amihez szerintem ezek a dalok messzemenően hozzájárultak.

Ha van könnyűzenei forradalom – és hitem szerint van – akkor Szörényi Leventét, Bródy Jánost e forradalom lánglelkű költőinek kell tekintenem, az Illés-együttest pedig egy komplett hadosztálynak.

A dalok ettől elvonatkoztatva is remekművek, rendkívül egyéniek.

És most szólnom kell az előadó Szörényi Leventéről is.

Aki lexikális adatokra vágyik, kérem kattintson a Wikipédiára. Én szívesebben mondom el, hogy volt egyszer egy fiatalember, aki varázslatosan énekelt, akiből ömlött az energia, aki mindenki mástól különböző zenét írt, és aki nélkül a hatvanas-hetvenes évek magyar könnyűzenei krónikája nem létezne. Most az élete egy részét, az előadóit egy koncerttel koronázta meg.

A „Hattyúdal”, mint sok más Szörényi-produkció nem jöhetett volna létre egy másik jelentős szereplő, Rosta Mária nélkül. Ő az, aki lassan néhány évtizede a Szörényi-életmű gondozója, propagátora. Illesse tehát gratuláció és köszönet mindkettőjüket a 2010-es év legkiemelkedőbb produkciója, a „Hattyúdal” megvalósításáért!