Szendőfi Péter

Szendőfi Péter évtizedek óta meghatározó egyénisége könnyűzenei életünknek. Az igazán elhivatott alkotók következetesen járják a maguk által kijelölt és választott utat, nincsenek vakvágányok, nincsenek mellékszálak, egyenes vonalvezetés van. Peti is ilyen, mindig önazonos, amit ír és játszik. A manapság formálódott új alkotói létezés, a dobos-zeneszerző-zenekarvezető kategória egyik legkiválóbb reprezentánsa. Számos formációban szerepel, oktat, mesterkurzusokat tart itthon és külföldön.

Saját zenekara, a Fusio Group 30 éve van jelen a hazai és a nemzetközi fúziós jazzben. Ez alkalomból 2022-ben az XXX című lemezzel jelentkeztek, amely Peti szerzeményeit vonultatja fel.

Emellett nagy fába vágta fejszéjét akkor, amikor a Modern Art Orchestra számára megírta a Yellow Alert című zenei anyagot. Talán a legnehezebb dolog big bandre írni és hangszerelni. Ez a premier részéről bravúrosra sikerült, egyáltalán nem érződik benne sem rutintalanság, sem óvatosság. Magabiztos, ütős zenei anyag lett, ahol az előadói apparátus profizmusa és a kivitelezés magas színvonala csak hab a tortán.

E két kiváló tavalyi produktum méltán emeli ki Petit a mezőnyből, ez a teljesítmény valóban díjra érdemes.

A laudációt írta: Bágyi Balázs

Fotó: Labancz Viktória