Ghymes: ÉGHYMESE

A következő díjazott méltatásához szinte elegendő lenne az az információs anyag, mely az elmúlt években lejött a plakátokról, óriás plakátokról, lemezlistákról , ill. sokunkat elért a népzenével, a népi ihletésű muzsikával, a world music-kal foglalkozó különféle újságcikkek, riportok és szakmai elismerések kapcsán. Díjazottunk – a húsz évvel ezelőtt a szlovákiai Nyitrán alakult együttes, mára kimagasló sikereket mondhat magáénak idehaza és külföldön. A magyar és kelet európai népzenei gyökerekre épülő muzsikájuk kimagasló sikereket hozott koncertjeik látogatottságában, lemezeik eladásában, műfaji és művészi megítélésükben egyaránt. A művészetben nincsenek garanciák, nincs garancia arra, kinek hány év gyakorlás elteltével mekkora és milyen sikere lesz, ha lesz egyátalán, a befektetett munka visszafelé igazolódik. Csak visszafelé látszik a két évtizednyi kitartó munka eredménye – az a látásmód, mely párosulva tehetséggel és elhivatottsággal költővé érlelte a verskedvelőt, zeneszerzővé a táncházi muzsikust és előadóművésszé csiszolta az egykori pedagógiai főiskolásokat, és ami csak igazán keveseknek jut ki: meghozta a saját, mással össze nem téveszthető hangot, egy egyéni hangzást.

A saját hang, mely csak keveseknek jut ki, mely igazán az egyéniség jellemzője!, a saját hang, ami nyomon követhető tucatnál is több CD-jükön, a saját kortárs hang, mely kijelöli a további művészi utat. Ez az, amire mindig számíthat a közönség, ez az a bizonyosság, mely koncertjeikre elővételben eladja a jegyeket és ez az a művészi hitel, mely arany és platina lemezek sokaságát termeli. Ez az, mely az egyre bővülő Európában biztosan jelzi az eredetet, olyan valami, mint a legjobb valuta – csak magyar! 2004 Karácsonyán 3x telt meg egymás után a Kongresszusi Központ rajongóikkal, hogy hallgassák és nézzék a hegedűst ahogy énekel, ahogy zenész társaival és megannyi hangszerükkel ránk sugározzák népi ihletésű muzsikájuk minden erejét, örömét, fájdalmát, vírtuózitását.

Az egész kicsit olyan számomra, mint utolsó lemezük címe, mely visszatekintve a 2 évtizedre, kombinálva az együttes nevével így hangzik: ÉGHYMESE. Égi mese – szép valóság! – gratulálok!

Fogadják szeretettel és köszöntse taps a 2004-es év Artisjus díjazottját,

„ Az év produkciója „ kategóriában: a GHYMES együttest! ill. az együttes front emberét – Szarka Tamást!

 

Malek Miklós