Pintér Gyula

Díjazott mű: Shades (Árnyak)

Az Artisjus Év Zeneműve-díj történetében először kerül díjazásra elektroakusztikát alkalmazó kompozíció. Az elismerés nem is kerülhetne jobb helyre, mint ennek a műfajnak egyik olyan hazai képviselőjéhez, aki műveiben mindig is a legtökéletesebb akusztikai megszólalásra törekszik. De nem csak a hangzó tér varázsa, ami megérinti a hallgatót Pintér Gyula alkotásaiban: hanem a kompozíciók címe is! Rózsaszín lángharangok, Szürkület lángjai, Zsugorodó idő, Mágusok éjszakája – csak néhány a már elnevezésükben is misztikus, egzotikus művek sorából.

Pintér Gyula nem a hagyományos úton lett zeneszerző, hiszen már 16 éves, amikor a zene belép az életébe. Először gitározni, majd zongorázni tanul. Zeneszerzői tanulmányait nem intézményi keretek közt végzi, hiszen magán-növendékként először Pongrácz Zoltántól, majd Hollandiában János Kautskytól vesz órákat.

Pintér Gyula – ha díjainak számát nézzük – a legsikeresebb magyar elektroakusztikus zeneszerzőnek mondható: hiszen művei számos alkalommal szerepeltek sikerrel hazai és külföldi versenyeken. 2012-ben Erkel-díjat kap. 2020-ban ő is elindul a MÜPA nagyszabású zeneszerző pályázatán, ahol Shades (Árnyak) című kompozícióját választja ki a bizottság az elektroakusztikus művek kategóriájában. És ez az a darab, mely elnyeri az Artisjus Év Zeneműve-díját is.

A kompozíció, mely akusztikus hangszert is használ, azt a zenei felvetést járja körbe, hogy a modern eszközök, technológiák miként tudnak működni tradicionális kereteken belül – például egy barokk concerto esetében.

Pintér Gyula kamasz éveiben szenvedélyesen vonzódott a képzőművészethez. Ez a vonzalom akkor is megmaradt, amikor a zenét választotta hivatásának. Egyik nagy példaképe Joan Miró, a katalán szobrász, grafikus és festő. Pintér Gyula mostanában ismét sok időt tölt a vászon előtt. Mint mondja – lényegesen többet, mint amennyit a hangokkal. Zeneműveit ismerve – mely alkotások túlnyomó többsége saját stúdiójában készült – azonban csak azt kívánhatjuk, hogy továbbra is találjon inspirációs forrásokat új kompozíciók létrehozásához!

 

A laudációt írta: Bánkövi Gyula

Fotó: Labancz Viktória