Palásti Kovács Zoltán (Zoohacker)

Már a tavalyi „év könnyűzeneszerzője” díj is olyan alkotóhoz került, aki több tekintetben rendhagyó munkásságával vívta ki a publikum és kollégái figyelmét. A tavalyi díjazott Szirtes Edina Mókus az első női szerző volt ebben a kategóriában, ráadásul alkotómunkája feszegeti, elmossa a határokat könnyű- és komolyzene között.

Idei díjazottunk egész tevékenysége a stílus- és időbeli határok feszegetése, zenei hangvételek keresztezése és egyfajta rendhagyó kultúrmisszió. A könnyűzene felfoghatatlan színességének és gazdag történetének megismertetése a zene iránt picit is érzékeny emberekkel.

Pilisi Konráddal 2004-ben alapították a The Lushlife Project elnevezésű formációt. A banda kiemelkedő sikereket ért el az európai lounge szcénában. Azóta is különleges szakmai alapossággal és profizmussal, világszínvonalú mixeket készít, láthatóan kifogyhatatlan erővel.

Kedvelt és gyakran játszott számokat a legkülönbözőbb műfajokból lényegít át (Ambient, Chill-Out, Lounge, Ethno, Trip-Hop, Nu Jazz, Nu Funk, Post-Rock, Electro, Deep House vagy akár Techno) .

De eljátszik a gondolattal, hogy mi lenne, ha vissza tudnánk forgatni az idő kerekét és egyszer csak ott találnánk magunkat a 30-as évek derekán. Vajon 2 darab gramofonnal a tulajdonunkban milyen számokat játszanánk a korabeli publikum előtt? Vajon megtalálnánk-e azokat a ritkaságszámba menő gyöngyszemeket, amelyek egy már letűnt korszak hangulati atmoszféráját és kulturális zenei lenyomatát nyújtják.  Ettől a gondolattól vezérelve kezd bele 2005-ben abba a hangzó-zenetörténeti kutatómunkába, amely megpróbálja dj mixekben összefoglalni a könnyűzene stílusbeli fejlődéstörténetét a gramofon hőskorszakától napjainkig.

Van, aki turkálóból is nagyon jó ízléssel öltözködik. Ő is így nyúl vissza letűnt korok zenei mementóihoz. Gospel, Jazz, Blues, Rock & Roll, Surf Rock, Easy Listening, Bossa Nova, Sunshine Pop, French, Doo Woop, Beat Generation, Early Rock, Progressive Rock, Reggae, Soul, Funk, New Wave – Synth Pop dalokat vesz elő és állít emléket nekik.

Jóleső érzés egyre több helyen találkozni azzal a kifinomult eleganciával, ami szerzeményeit, zenei újragondolásait, mixeit jellemzi. Fábián Julival, Barabás Lőrinccel, a Budapest Bárral, a Balkan Fanatikkal, Karányival és sok más előadó közreműködésével vezeti dicséretes küldetését.

Mi ezzel a díjjal ismerjük el munkáját és buzdítjuk jövőbeni kiteljesedésre a zenetanárt, zenetörténészt, zenészt, dj-t és zenei producert egy személyben.

Az év könnyűzeneszerzője idén Palásti Kovács Zoltán, Zoohacker.

Czutor Zoltán