Oláh Kálmán

Díjazottunk a legismertebb hazai jazz-muzsikusok egyike. Szerzői munkássága szorosan összefügg előadóművészi karakterével, avval a habitussal, ahogy megszólaltatja műveit szólóban, kisebb formációkkal vagy éppen nagyzenekari szólistaként. Muzsikájának és egészen kimagasló improvizációs játékának mindenkor a jazz, a folk, a kortárs big-band és a klasszikus hangzás az ihletője, keresve szüntelenül az újat, beleépítve saját egyéni arculatát, ötvözve a jazz hangzásvilágát, széles stílus palettáját olykor a roma folk sokszor megcsodált csillogásával, virtuózitásával.

Nagyzenekari művei – és ebben mélyen egyetértek a kritikákkal – rendkívül újszerűek, mindenkor az invenció és a biztos szerzői tudás, a csillogó, finom tollú, ötledús hangszerelés magával ragadó eleganciája jellemzi valamennyit, hazai viszonylatban egyedülállóak. Nem nehéz kihallani a leírtakat a 2004-ben komponált Concerto for Jazz Orchestra c. kompozíciójából vagy éppen ennek szimfónikus változatából. De további művei, mint a Transylvania, a Polymodal Blues, az Elegia, a Song for Miles vagy a Last Moment – és valamennyi CD-je is – jól érzékeltetik a kortárs jazz iránti elkötelezettségét és azt a hatást, mely századunk zenei sokfélesége, az átjárható műfajiság szabadsága, az önkifejezés új formák iránti törekvése, a nagyzenekari gondolkodás rendkívüli igénye jellemez.

2006-ban Liszt díjat kap, majd még ez év szeptemberében Washingtonban a Kennedy Centerben a legrangosabb amerikai jazz-zeneszerzőverseny, a Thelonius Monk Jazz Composer‘s Competition fődíját vette át. Ezt a díjat a több száz műből kiválasztott egyetlen legjobbnak megítélt kompozícióért az Always“ c. darabjáért kapta, mely címadója lett a 2007-ben megjelenő CD-nek is.

2008-ban komponálja a B.J.O. részére „Images“ c. művét, Bartók Béla emlékének szentelve. A 26 perces zenekari szwittel óriási sikert ér el hazai és nemzetközi vízeken. A művet a század eddigi legjobb big-band felvételének választja a Jazzreview, de ha a jazz szülőhazájában is azt írják mérvadó szaklapok, hogy “ha csak egy big band lemezt akar vásárolni az idén, akkor ez legyen az” vagy pl. a Downbeat: “…az Images brilliáns tisztelgés és emlékezés Bartók Béla zenéje előtt, melyben a szerző nemcsak felidézi a magyar népzene úttörőjére oly jellemző összetettséget és szerkezetet, de csillogó big band hangszerelést is produkál!..“ akkor érthető a hazai kuratórium és szakma egyöntetű véleménye, mely zeneszerzői különdíjra terjesztette fel. Úgy gondolom Ő az, akit méltatva megtelnek a terminuszok és a laudátor is kitüntetésnek veheti tevékenységét. Az ARTISJUS 2008-as zeneszerzői különdíjasa: Oláh Kálmán

Malek Miklós