Oláh Kálmán

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolától a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi adjunktus tudományos fokozat címéig hosszú út vezet. Saját zenekaraival – mint a Trio Midnight, az Oláh Kálmán Sextet, valamint a László Attila-Oláh Kálmán Quartet – több mint 50 nemzetközi nagykoncerten lépett fel és nyert különböző díjakat. Tehetségét és tudását számos nagy nemzetközi jazzklubban mutatta be.  16 saját felvételt adott ki, és több tucat egyéb formáció lemezein szerepel. A rendkívül sokoldalú jazz-zongorista zeneszerzőt, a kortárs magyar jazz kiemelkedő alakját az Artisjus első ízben 2009-ben tüntette ki Az év zeneszerzője díjjal.

A világ élvonalába tartozó Liszt- és Erkel-díjas zeneszerző új műfaj megteremtésén dolgozik. A klasszikus zene és a jazz szintézisét létrehozó Oláh Kálmán elmondása szerint nem komolyzenei témákat „jazzesít” meg – az új műfaj tartalmaz klasszikus zenei formákat, hagyományokat és emellett jazzes elemeket, ritmusokat, improvizatív részeket. Nagy Gábor Tamás felkérésére ennek szellemében alkotta meg a Beethoven Budán Fesztiválra a Beethoven témák alapján született művét, amelyet az Oláh Kálmán Trio és a Budafoki Dohnányi Zenekar mutatott be.

Az Artisjus ritkán adományozza ugyanazt a díjat ugyanannak a szerzőnek, 2020-ban mégis Oláh Kálmán nyerte az Artisjus elismerését, nemcsak a 2018–2019-ben alkotott műveiért, hanem az elmúlt évtizedben alkotott kimagasló színvonalú szerzeményeiért.

Köszönjük, Kálmán!

A laudációt írta: Németh Alajos

Fotó: Somay Márk