Niczky Géza

Sátoraljaújhelyen született 1953-ban. Iskoláit is itt végezte. Zenei általános iskolába járt, ahol zenei érdeklődésén kívül a költészet iránti fogékonysága is hamarosan kiderült. Szakközépiskolai érettségije után zenei tanulmányokat folytatott, az OSZK miskolci stúdiójában zongora-, gitár- és énektanulmányokat kezdett. Itt kapta meg működési engedélyét is.

Életét és munkásságát meghatározta, hogy Sátoraljaújhelyhez egész életében hű maradt. A város köztiszteletben álló polgára. Ő szerezte a zenéjét és szövegét Zemplén megye Himnuszának is, melynek szövegrészletét a Legyesbényei Kőkönyvtár gránitalapjaira is rávésték.

Országos ismertségét a 2012-ben megjelent CD-jének köszönheti, amit bemutatott a Dankó Rádió. Nótáit Pere János, B. Tóth Magda, Gáspár Anni és Újvári Marika előadásában ismerhette meg a magyar közönség. A Fohász c. dala Pere János előadásában olyan sikert ért el, hogy a kívánságműsorokban már a dal legelső elhangzása után az állandóan kért dalok közé került.

Négyszáz magyarnótát, valamint több száz popdal zenéjét, szövegét írta meg, hat verseskötete jelent meg. Szerzeményeit rendszeresen játssza a Dankó Rádió és más rádiók, tv-s kívánság műsorok. Tizenéve a Magyarnóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesületének aktív tagja. Családi élete rendezett, öt gyermekéből három a Niczky Band tagja, együtt járnak fellépni és felvételeket készíteni.

A laudációt írta: Éliás Tibor

Fotó: Somay Márk