Molnár Viktor

Egy olyan valaki kapja idén az Artisjus Év Junior Komolyzenei Alkotója díját, aki – annak ellenére, hogy lírai, igazi művészi alkat – otthon érzi magát a XXI. század zajos világában. S nem csak hogy magabiztosan mozog e robogó világban, hanem abban élve, alkotva, pontosan tervezi jövőjét; mert látja annak előnyeit, lehetőségeit. Tudatos minden, zeneszerzéssel is kapcsolatos mozdulata. Mert nem csupán önálló kompozíciókat ír, hanem népszerű műveket hangszerel át, reklámok, filmek zenei producere, színműveknél bábáskodik, mint zenei előadó és tanácsadó. De attól sem retten meg, ha saját, nagyobb együttesre írt alkotásait magának kell dirigálnia.

Molnár Viktor zeneszerző tipikus versenyző alkat – lesi, keresi a lehetőségeket, ahol megmérettetheti magát kortársaival, hogy visszajelzéseket kapjon, hol is tart, helyes-e az az út, melyen jár! A megannyi elnyert díj azonban nem megnyugtatja, hanem új és újabb kihívások felé hajtja! Legutóbbi nagy sikere, hogy a MÜPA pályázatának két kategóriájában is meghívást kapott új zenemű létrehozására.

Molnár Viktor egyelőre nem a nagy formák, nagyívű kompozíciók alkotója – közelebb érzi magához a rövidebb műveket. Ám ezekben a kisebb egységekben minden pillanatért felelősséget tud vállalni; zenéjében soha nem beszél mellé. 

Ha a pályája elején járó Molnár Viktor zenei díjainak számát nézzük, akár azt is hihetnénk, egy érett alkotó sikereit szemléljük, olyannyira sokszínű és nemzetközi ez a lista: Kodály Zoltán Alkotói Ösztöndíj, elismerések Ausztriában, Németországban, Olaszországban, az Anima Musicae Kamarazenekar versenyének díja.

Immár mint az Artisjus Év Junior Komolyzenei Alkotójának, kívánunk neki éleslátást, helyes döntéseket, melyek által létrehozott kompozíciói igazi értékként minél több zenekedvelőhöz eljuthassanak! 

 

A laudációt írta: Bánkövi Gyula

Fotó: Kaszai Vivien